Hlavní obsah
Umění a zábava

Peče celá země: ukázka veřejnoprávní vypečenosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

Pečení může být krásné…

Letošní Peče celá země zná vítěze. Čím je tento pořad speciální a jak si stojí v porovnání s ostatními reality show?

Článek

Trouby už vychladly a drama s vůní skořice a vanilky skončilo. Mistrem pekařem se stává Vojtěch Vrtiška. Svým čistě laickým posouzením musím říci, že zcela zaslouženě. Nebýt takového nedostatku lékařů, doporučil bych mu, ať všeho nechá a okamžitě otevře svoji cukrárnu. Její věhlas by se brzy rozšířil i za hranice naší země.

Každý z dílů pořadu Peče celá země sledovalo úctyhodných 1,2 miliónu diváků. Takže jednoznačný sukces pro ČT a její vedení. ČT to s pořadem Peče celá země vlastně vyhrála a to nejen ve sledovanosti. A právě v tom spočívá ona vypečenost z nadpisu. Veřejnoprávní televize totiž dokázala uspokojit hlad diváctva po soutěžních reality show. A zvládla to nejen divácky úspěšným, a tedy komerčně zajímavým způsobem, ale především formou hodnou respektovaného veřejnoprávního média. Sledovanost většiny reality show na komerčních televizích je navíc nižší a třeba takový Survivor je vyložený propadák. Takže ČT své konkurenty zakoupením Peče celá země vlastně dobře vypekla.

Co se v pořadu odehrává? Parta normálně mluvících, vypadajících a jednajících obyčejných sympatických lidí, kteří mají jako koníčka pečení, prostě peče. Přicházejí s vlastními recepty, plní zadané úkoly a vše se odehrává v přátelském duchu, kdy si soutěžící vzájemně radí a pomáhají. Jaký to kontrast vůči třeba takovému Prostřeno! Hodnotí je dva špičkoví odborníci na cukrařinu, sympaťák Josef Maršálek a Michaela Landová. Oba hodnotí fundovaně, lidsky a objektivně. Moderátorské duo Václav Kopta a Tereza Bebarová moderuje tak akorát. Vůbec, pořad má takový klidný uměřený výraz, kdy je všeho – moderátorů, poroty i soutěžících – tak akorát. A právě to umožňuje, že se tyto tři skupiny aktérů v pořadu rozpouští jako ingredience třeba na polevu. Dávají vzniknout organickému celku, který tak nějak nenásilně „prokape“ sobotním večerem a zanechá sladký dozvuk. Tento dojem ještě zvyšuje použitá hudba, prostředí zámečku Bon Repos a také dobrý střih a kamera. Pokud mají být ve veřejnoprávní televizi soutěžní reality show – koncesionáři si evidentně myslí, že ano – ať je to Peče celá země. Pokud by se totiž měly na ČT vysílat pořady typu Love Island, Big Brother či Výměna manželek, museli bychom vyjít do ulic, přestat platit koncesionářské poplatky a nejlépe obojí.

Peče celá země vs. StarDance a další reality show

Peče celá země je v mnoha ohledech lepší pořad než druhá z veřejnoprávních reality show StarDance. Nesetkáváme se zde totiž s celebritami, které se něco za odborného dohledu intenzivně učí, ale s obyčejnými lidmi, kteří ač amatéři, něco (pečení) už umí. A musím říci, že všech 12 účastníků letošního ročníku to umělo sakra dobře. Lepší je i výkon moderátorů a poroty. Ve StarDance se tak nějak o slávu a pozornost diváků přetahují celebrity mezi sebou a navíc s moderátory a porotou. Eben s Genzerem si při tom vypomáhají často dost trapnými vtípky. Zato v pečení se tak nějak o pozornost nikdo příliš nepřetahuje. Pořad navíc zůstává svým obsahem mimo kulturní války, politiku, a ani z něj nečiší nějaké falešné emoce. Sympatické je, že o vítězi i vypadnuvších rozhoduje pouze porota a ne divácké hlasování.

Recepty a postupy z pořadu navíc může využít úplně každý. Ať už celé recepty či jen nějaký postup, finesu, ingredienci… Tento pořad může dobře motivovat lidi, aby si pekli z poctivých surovin sami doma namísto koupení si nějaké té supermarketové bábovky od Babišky, pardon babičky, pěkně zabalené v plastu, jejíž složení připomíná učebnici chemie. Pokud by snad ČT chtěla jeden z těchto pořadů zrušit, Peče celá země by to rozhodně být nemělo.

Porovnávat Peče celá země s reality show na komerčních televizích pak nemá v podstatě smysl, jelikož tyto jsou o několik levelů níže. Při sledování Love Island, Big Brother, nebo Prostřeno totiž člověk neví, jestli se má smát, brečet, či se jít vyzvracet. Tyto pořady jsou pravým opakem sérií Peče celá země. Jsou tam vybírány často zcela bizarní existence, které proti sobě nejrůzněji intrikují a pomlouvají se, a navíc většinou nic speciálního neumí. Někteří lidé říkají, že pořady jako Big Brother, Výměna manželek a podobné rozdělují společnost. Ve mně ale spíše úplně podrývají víru v lidstvo samo.

Musím se přiznat, že jsem se dříve nikdy na žádné podobné pořady nedíval. Začal jsem až loni na podzim za účelem psaní článků. A vlastně žádná z těchto reality show se mi nelíbila a shlédl jsem vždy jen pár dílů, abych pochopil, o co jde. V případě StarDance jsem se ani nedíval na finále. Čekal jsem, že u Peče celá země to bude stejné. Jsem intelektuál, a ač rád vařím a mlsám, nikdy v životě jsem nic nepekl a ani jsem to nikdy neplánoval. Zhlédnutí tohoto pořadu pro mě byl ale mimořádně zajímavý ponor do úplně nového barevného a voňavého světa. Světa ganáží, isomaltů, exoticky znějících a vypadajících zákusků a netušených kombinací různých chutí a ingrediencí. Bylo to taky zjištění, že vyrobit třeba obyčejnou kokosku není teda vůbec sranda. Přiznám se, že na finále jsem se nakonec díval se zájmem a fandil Vojtěchovi a jednou možná zkusím i něco upéct.

Anketa

Líbil se vám letošní ročník pořadu Peče celá země?
Ano, už se těším na další sérii.
87,4 %
Ne.
1,7 %
Ano, ale předchozí série byly lepší.
1,1 %
Takové pořady vůbec nesleduji.
9,8 %
Celkem hlasovalo 2963 čtenářů.

Anketa

Který z následujících pořadů máte nejraději?
Peče celá země
77,3 %
Výměna manželek
1,5 %
Big Brother
0,2 %
Love Island
0,3 %
StarDance
20,7 %
Celkem hlasovalo 2307 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz