Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pozor! Dnes je nejdepresivnější den roku. Přichází „modré pondělí“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Nejdepresivnější den v roce je tu!

Pondělí 15. ledna je údajně nejdepresivnějším dnem roku. Proč tomu tak je a jak ho úspěšně zvládnout?

Článek

Máte rádi pondělí? Asi si říkáte, co je to za otázku, kdo by měl rád pondělí. A jestli nemáte rádi ještě tmavou zimní část roku a máte k tomu všemu ještě sklony k depresím či alespoň melancholii, tak pozor! Třetí lednové pondělí (tedy to dnešní) je údajně nejdepresivnějším dnem roku. V angličtině se proto nazývá „Blue Monday“, tedy modré pondělí. Což vychází z anglických idiomů „feel blue“ či „have the blues“ znamenajících cítit se smutně či melancholicky.

Nebojte, je to celé trošku podvod a hlavně marketingová záležitost

Jestli vás úvodní odstavec vyděsil, nezoufejte. „Slavení“ Blue Monday je novodobá „tradice“ vymyšlená v roce 2005 v Británii. Její vznik a další vývoj říká mnohé o dnešním světě a je dosti bizarní. V lednu 2005 se v ostrovních mediích objevila tisková zpráva cestovní kanceláře Sky Travel, že podle vědeckých výzkumů je právě tento den tím nejdepresivnějším z celého roku. Zjistil a dokonce to spočítal jistý Cliff Arnall z univerzity v Cardiffu (dost slušná univerzita). Nejdepresivnějšíden v roce se samozřejmě hodil hlavně obchodníkům. Když je ten nejdepresivnější den, proč si neudělat radost nějakým nákupem, že. Tradice byla na světě. Když se po původu celé studie začala pídit seriózní média, začaly vyplouvat na povrch zajímavé skutečnosti. Pan Arnall sice opravdu v minulosti působil na Cardiffské univerzitě, ale pouze ve volně přidruženém centru celoživotního vzdělávání a jen na částečný úvazek. Navíc v době publikování „studie“ tam už deset měsíců nepracoval. Navíc se jednoduše zjistilo, že jde vlastně o marketingovou akci oné cestovní kanceláře, která si studii objednala, aby zvýšila prodeje zájezdů v lednu, kdy se moc neprodávají, a pan Arnall měl vlastně jen dodat nějaké to „vědecké“ zdůvodnění. Novináři z Guardianu zjistili, že ona cestovní kancelář oslovovala nejrůznější vědce s touto „studií“ již předpřipravenou a nabízela peníze, pokud se pod ní někdo podepíše. Renomovaní vědci navíc označili celý způsob vypočítání nejdepresivnějšího dne za pseudovědu či dokonce frašku.

Arnall na to sice měl i vzoreček (k vidění ve Wikipedii), a vytvořil teorii, která podpírala jeho tvrzení, ale celé to dost stálo na vodě. Důvody, proč zrovna třetí pondělí v měsíci, byly v kostce tyto: Nestihli jste zhubnout to, co jste přes Vánoce přibrali, už selháváte v plnění novoročních předsevzetí, venku špatné počasí a tak jste v depresi… A pak se taky zrovna moc neprodávají zájezdy…, chtělo by se dodat. Osobně musím říci, že mě pan Arnall a celé jeho modré pondělí štve dvojnásob. Jednak si myslím, že nejdepresivnější část roku jsou první tři týdny v prosinci, kdy se neustále zkracují dny a do toho předvánoční šílenství, a pak hlavně každých několik let mi vyjde Blue Monday na narozeniny. Žít já a pan Arnall v USA, asi bych se s ním soudil o náhradu za psychickou újmu, kterou mi způsobil, když mi udělal z některých narozenin nejdepresivnější den v roce. Jako by nestačilo, že to je, jak mi roky přibývají, dost depresivní samo o sobě. Naštěstí žiji v ČR a modrému pondělí stejně jako dalším importovaným anglosaským tradicím se akorát zasměji. Radím to samé i vám.

„Vynálezce“ Blue Monday se za něj omluvil, ale tradice žije dál

V roce 2018 se dokonce Cliff Arnall se za tento svůj vynález omluvil. Pro deník Independent uvedl, že nikdy nebylo jeho záměrem, aby tento den vyzněl negativně.[1] A prý lituje, že učinil leden ještě depresivnějším. Pan Arnall v té době pracoval pro jistou leteckou společnost, takže se mu do CV předchozí „práce“ pro Sky Travel jistě hodila. Omluva, neomluva, tradice žije dál. Obchodníci se snaží díky modrému pondělí zvýšit prodeje, asociace pro duševní zdraví pořádala kampaň „Beat Blue Monday“ na podporu duševního zdraví, a někteří lidé údajně začínají považovat tento den za nešťastný, něco jako pátek třináctého. Podtrženo sečteno, byli jsme svědky vzniku nové tradice a skoro až pověry. Snad se eventuálně omezí pouze na tento den a nevznikne nám do budoucna celý modrý měsíc. Vzhledem k tomu, že černý pátek trvá asi tak 6 týdnů a ještě déle nás v předvánočním období pronásleduje vřískající zelený mimozemšťan, vůbec bych se tomu nedivil.

Jak přežít modré pondělí. Pár rad a tipů

Myslím, že na deprese a splín je nejlepší humor a smích. Takže když už se bavíme o pondělí, přímo se nabízí pustit si Šťastné pondělí Jindřicha Šídla tady na Seznamu. Večer navíc půjde na ČT2 druhý díl druhé řady komediálního seriálu Dobré ráno, Brno!.[2] Můžu jen doporučit, první díl je navíc i v i-vysílání.

Tamtéž jsou i další oblíbené seriály z produkce veřejnoprávní televize jako Kosmo, Most! či první řada Dobrého rána, Brno!.[3] Pokud myslíte, že na britskou tradici modrého pondělí nejlépe funguje ostrovní humor, zkuste cokoli od Monty Pythonů.

A co rozhodně nedělat? Nepřidávat k modré ještě Fialovou, takže rozhodně nečíst žádné články o naší vládě jako například tento:

Nezapomeňte na ankety úplně dole.

Odkazy a zdroje

[1] https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/blue-monday-apology-depressing-january-misey-money-disposable-income-psychology-dr-cliff-arnall-a8143246.html

Anketa

Jaký je Váš postoj k modrému pondělí?
Dosud jsem o něm neslyšel/a.
50 %
Znám, ale ignoruji ho.
37,5 %
Vždy si něco hezkého koupím.
0 %
Mám vždy celý den depku.
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Anketa

Který měsíc v roce je podle Vás nejdepresivnější?
Listopad
0 %
Prosinec
20 %
Leden
40 %
Únor
0 %
Nějaký jiný
0 %
Všechny stejně
0 %
Co je to deprese?
40 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz