Hlavní obsah
Finance

Uklízečka nemá ani 19 tisíc. To vadí! Nízké mzdy ničí lidi i ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Z platu za nekvalifikovanou práci mnoho neušetříte

Každý, kdo pracuje na plný úvazek, by měl pobírat mzdu umožňující důstojný život, ať je to popelář nebo uklízečka. Levnou práci nemůže stát kompenzovat sociálními benefity.

Článek

Nízké mzdy jsou mor naší země. Spolu s nedostupným bydlením jsou to dva hlavní společenské problémy současnosti. Proč nízké mzdy vadí? Jsou tu dva hlavní důvody. Ekonomický, a řekl bych přímo národohospodářský a pak lidský.

Čím jsou nižší platy, tím méně se vybere na daních, a nejde jen o daň z příjmu

Je to prosté. Pokud je daň z příjmu fyzických osob procentuální podíl ze mzdy, platí, že čím je mzda nižší, tím méně stát vybere. Čím méně stát vybere, tím méně je v rozpočtu peněz na platy státních zaměstnanců a hlavně investice. To je jedna linie.

Navíc, čím má člověk nižší mzdu, tím méně utrácí. Čím méně utrácí, tím méně zaplatí na DPH a tím méně je peněz v rozpočtu. Jo a taky obchodníci méně utrží a čím méně utrží, tím méně zaplatí na daních…

Poslední ekonomická linka. Když ona uklízečka přijde do obchodu a uvidí česká jablka za 36 korun a polská za 29 korun, která asi koupí? Když uvidí nějakou „relativně zdravou“ sladkost a vedle o třetinu levnější obarvenou navoněnou směs cukru a palmového tuku, co si asi vybere? Prostě český pěstitel jablek zapláče a zdraví uklízečky také. Tím to nekončí, nekvalitní potraviny způsobují obezitu a nemoci. To vede k zatěžování zdravotnictví, které se platí z čeho? Ze státního rozpočtu.

Když se málo vybere, je méně na plat třeba učitelů a lékařů, ale také na investice. Nemůžeme se pak divit, že cesta vlakem z Prahy do Liberce trvá skoro dvě a půl hodiny. Když u piva nadáváte na to, že chtějí uklízečky, učitelé a další přidat, přitom u vaší vísky je silnice samá díra, máte pravdu, že to spolu souvisí, ale opačně. Čím budou v ekonomice vyšší platy, tím bude víc peněz na infrastrukturu.

Lidské hledisko

Vezměme příklad uklízečky nemající ani těch 19 tisíc hrubého.[1] Řekněme, že je třeba samoživitelka a má dceru. Jaké asi tak má holčička dětství? Jaké kroužky asi někdo svému dítěti z takhle mizerného platu zaplatí, kolik mu koupí knížek? Chtěli byste vyrůstat v takovém prostředí? I když bude mít uklízečka partnera a bude žít v té tradiční rodině, nebude to o moc lepší. Její partner se bude živit nejspíše také nekvalifikovanou prací a mít podobný příjem. Dva lidi pracující za méně než 19 tisíc hrubého budou mít dohromady čistý příjem kolem 30 tisíc. Za to by se dalo jakž takž vyžít, pokud by člověk měl vlastní bydlení. Jenže co když ho nemá? Splátka hypotéky na nějaké nejlevnější 3+kk vychází na 30 tisíc a nájem za podobný byt v Praze začíná na 18 tisících bez poplatků.

Asi se mi chystáte namítnout, že pokud mají děti a nemají na bydlení, můžou přece dostat přídavky na děti, na bydlení, atd. S tímhle argumentem jste si ale naběhli. Ono to totiž znamená, že u nás máme nízké platy, firmy málo platí zaměstnancům, a aby řada lidé vůbec vyšla, musí pobírat nejrůznější sociální benefity. Jednoduše řečeno. Stát tady prostě sociálními benefity kompenzuje levnou práci a vlastně tím nepřímo dotuje nejrůznější korporace. Ty pokud mají zahraniční vlastníky, navíc peníze ušetřené na našich platech hbitě odvedou na dividendách do ciziny. Jen od ledna do srpna letošního roku bylo vyplaceno do zahraničí na dividendách a úrocích už 286,3 miliardy korun.[2]

Argument, že lidé nespokojení se mzdou si mají najít jinou práci je totální blbost

V diskuzích o platech učitelů, lékařů, ale i těch uklízeček, se objevuje neustále argument, že komu se nelíbí jeho plat, má si najít jinou lépe placenou práci. To myslíte vážně? Prostě nespokojení učitelé, lékaři a třeba vědci by měli jít dělat něco jiného? Kdo je podle vás nahradí? Zvláště když se jedná o pozice vyžadující VŠ vzděláni a lékařem může být pouze absolvent medicíny. To si jako myslíte, že se sem nahrnou cizinci s vysokoškolským vzděláním a za ty mizerné platy tady budou léčit a učit, a ještě k tomu budou mluvit plynně česky? Nahradit cizinci můžeme třeba ty uklízečky a další nekvalifikované pracovníky, ale co pak budou dělat. Nejspíš pobírat podporu v nezaměstnanosti, že.

Platy musí odpovídat cenám a výkonu ekonomiky

Mzdy musí jednoduše kopírovat výkon ekonomiky a také cenovou hladinu. Pokud je naše ekonomika na 91% průměru EU (Francie na 102%) a některé výrobky u nás stojí i více než v Německu, tak by uklízečka neměla mít takhle nízký plat.

Platy by měly být tak vysoké, aby umožňovaly každému, kdo pracuje na plný úvazek, důstojný život, ať je to popelář nebo uklízečka. A k důstojnému životu patří adekvátní bydlení, možnost zaplatit dítěti kroužek anebo jet o prázdninách s dětmi k moři, byť třeba autobusem do kempu.

Nejrůznějších sociálních dávek a příspěvků by u nás mělo podstatně méně, měly by být podstatně vyšší a mělo by je dostávat podstatně méně lidí. Měly by být určené pouze pro lidi nějak opravdu znevýhodněné (postižení) či v těžké životní situaci. Sociální benefity nemůžou složit jako kompenzační mechanismus dorovnávající nízké mzdy a s tím spojené problémy.

Peníze, které vynakládáme na nejrůznější sociální dávky a příspěvky, by měly putovat raději na podporu vědy, technologií, či do moderní infrastruktury (rychlovlaky).

PS: Omlouvám se za velmi polopatický způsob argumentace, ale pokud se tady stále objevují texty, že nízké platy nevadí, a také hejty na učitele a lékaře domáhající se vyšších platů, jinak to asi nejde.

Nezapomeňte hlasovat v anketě úplně dole!

Anketa

Myslíte si, že mzda uklízečky nedosahující ani 19 000 korun hrubého je důstojná?
Ano
11,1 %
Ne
88,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 36 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz