Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajina, naše poslední spása před Slovenskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

SMER Moskva

Slovensko se po víkendových volbách definitivně přiklonilo k orbánovskému pro-putinovskému kurzu. Ve střední Evropě nám tak vzniká proruský zájmový ostrov, před kterým nás může uchránit pouze Ukrajina.

Článek

Po Pellegriniho vítězství je to definitivní. Slovensko plně ovládly proruské, protievropské, antiliberální a zaprděně-národovecké síly. Bratia Slováci si teď můžou podat ruce s Maďary. Hlasy těch slovenských navíc Pellegrinimu výrazně pomohly. Takže je to vlastně takové ideové panuherské sjednocení.

Mohli bychom si říci, kdo chce kam,… Je tady však jedno velké geopolitické ALE. Podíváme-li se na mapu, vidíme, že dvě země s asi nejvíce proruským a nejvíce se odchylujícím kurzem od EU jsou nejen sousedé, ale navíc leží na vnějším okraji NATO i EU. Pro ČR je tu ještě aspekt, že obě jsou ve střední Evropě a se Slovenskem navíc máme společnou hranici. Prostě a jednoduše, na kraji EU a NATO nám vznikl takový proputinovský rybník a od toho, aby se tento rybník stal zátokou/zálivem ruského moře, nás dělí právě jen Ukrajina. Ta je čím dál strategičtější i z dalších geopolitických ohledů. Spolu s Polskem vlastně tvoří jakýsi pomyslný obranný val chránící celou kontinentální Evropu i Balkán před nebezpečím z východu. Poláci Rusy tradičně z dobrých důvodů rádi nemají a Ukrajinci minimálně po začátku invaze taky ne. Obě země jsou navíc lidnaté a mohutně zbrojí. Právě a pouze tyto dvě země kontrolují strategické pozemní cesty od Baltu k Černému moři. Pojedete-li z Gdaňsku do Oděsy, překročíte pouze jednu hranici: polsko-ukrajinskou. Tedy alespoň zatím.

Pozor na Srbsko a Balkán

Maďarsko má vnější hranice (EU a NATO) nejen s Ukrajinou, ale na jihu také se Srbskem. A tady je potřeba zpozornět. Srbsko má tradičně silné vazby na Rusko. A současný Vučićův režim to hraje na všechny strany (Rusko, EU i Čína) a v řadě aspektů je dost podobný tomu Orbánovu, se kterým má také dosti nadstandardní vztahy. Takže eventuální ruský záliv vzniknuvší v případě pádu Ukrajiny by se mohl rozlít i na jih. A nemuselo by zůstat jen u Srbska. Celý Západní Balkán je dosti složité území, kde je řada menších států. Ty nejsou v EU a některé ani v NATO. Mezi těmito státy je spousta animozit a sporů pramenících z dávné i nedávné minulosti. Díky prozíravému rozšíření NATO[1] o Černou Horu, Albánii a Severní Makedonii není situace až tak kritická. Ale pořád je tu Bosna, kterou Srbsko skrze Republiku Srbskou (federální část Bosny a Hercegoviny) dosti dezintegruje. Slabým a hlavně potenciálně ohroženým článkem je pak Černá Hora – strategický ministát (13 tisíc km a přes 600 tisíc obyvatel). Zde má velký vliv Srbsko a Rusko a Rusové se zde dokonce pokusili v roce 2016 zorganizovat státní převrat.[2] K tomu je Černá Hora šíleně zadlužená vůči Číně.[3]

Jak z toho ven? Jak si udržet střední Evropu bezpečnou?

Je to prosté a relativně jednoduché. Klíčové je udržet Ukrajinu, to znamená nepolevovat v podpoře a dodávkách zbraní. Po válce ji co nejrychleji integrovat do NATO a EU.

Urychleně řešit integraci Západního Balkánu do EU. Proces totiž skoro úplně zamrzl s Brexitem, COVIDem a válkou na Ukrajině. Přitom přijetí minimálně Černé Hory, Albánie a Severní Makedonie by bylo relativně snadné, levné a dosti strategické. Země jsou to nevelké a navíc málo lidnaté. Pár miliard euro investovaných do infrastruktury a rozvoje v těchto zemích by udělalo zázraky. Určitě by se vyplatilo daleko více než šílené dotace do zemědělství a sponzorování přebujelé byrokracie řešící zakřivení okurek.

Důležité je ale i podporovat nezávislá média, neziskovky a taky třeba umělce a akademiky na Slovensku, Maďarsku, Srbsku a také v Bělorusku. Na Bělorusko bychom rozhodně neměli zapomínat. V případě, že se místním podaří zbavit se Lukašenka a ruského vlivu, země by mohla být v budoucnu dalším adeptem na vstup do EU. Integrace Běloruska by odsunula ruské nebezpečí o pořádný kus na východ a umožnila strategické propojení Baltských států a Černomoří.

Poslední bod: Držme palce demokratickým stranám v nadcházejících volbách v Rakousku.[4] Místní krajní pravice (FPÖ), která je bohužel krajně populární, má tradičně dobré vztahy s Ruskem. Na svatbu ministryně zahraničí za FPÖ Karin Kneisslové přijel dokonce i sám Putin. Frau Kneissl – nyní již exministryně – se Rusko tak zalíbilo, že se do něj nakonec odstěhovala.[5]

Nezapomeňte na ankety úplně dole.

Zdroje a odkazy

Skvělý rozhovor s bývalým estonským prezidentem Ilvesem

Aktuální rozhovor s Milanem Kňažkem

O médiích na Slovensku

Anketa

Znepokojuje Vás vývoj na Slovensku?
Ano
21,5 %
Ne
78,5 %
Celkem hlasovalo 1947 čtenářů.

Anketa

Jste pro integraci Ukrajiny a zemí západního Balkánu do EU a Nato?
Ano
19,3 %
Ne
80,7 %
Celkem hlasovalo 1885 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz