Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zubař má být zdarma, tečka. Peněz je na to dost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Návštěva zubaře se umí zakousnout do peněženky

Zákony nám garantují na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči. Mělo by tomu tak být i u zubaře.

Článek

V posledních měsících se doslova roztrhl pytel s články o platbách u zubaře. Souvisí to nejspíše s tím, že od roku 2026 se přestane i v ČR využívat v zubním lékařství amalgám.[1] Bílé plomby pojišťovny hradí jen některé, jen někomu a ne na všechny zuby.[2] Nicméně nejrůznější poplatky ve zdravotnictví se nám rozmohly už dříve a nejde zdaleka jen o stomatologii. Myslím všechny ty poplatky za registraci či „dobrovolné“ sponzorské dary, které jsou často, ale ne vždy, za hranou zákona.[3] V čem je problém? Máme špatně nastavené úhrady pojišťoven, jsou lékaři hamižní, či se jen pacienti domáhají zbytečně luxusní péče? Asi od každého trochu. Zaměřme se na stomatologii a podívejme se problému pěkně na zoubek.

Bezplatná péče by měla být bezplatná

Na úvod si ale vyjasněme terminologii. Zdarma znamená bez dalších doplatků či poplatků v ordinaci, jelikož zdravotní péče je v ČR „zdarma“ pouze v rámci veřejného zdravotního pojištění. To si ale všichni povinně ze zákona platíme. Takže pokud po vás chce zubař v ordinaci tisíce, teoreticky platíte za něco, co už máte vlastně předplacené v rámci svého pojištění. Nejedná-li se tedy o nadstandard či péči, kterou nemá lékař nasmlouvanou s pojišťovnou.

Zpět k zubům. Pokud jste dospělý a budete po zákazu amalgámu potřebovat plombu do některé stoličky, budete muset zaplatit. Přitom Listina základních práv a svobod (čl. 31) říká: „Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.“[4]

Co s tím? Zdravý selský rozum říká, že vyspravení bolavého zubu a dání plomby do této kategorie spadá a tak by mělo být zdarma. Přijde mi, že by se měl naplňovat zákon, a také, že by se mělo zdravotnictví chovat racionálně. V případě stomatologie by se měl rozumně rozšířit seznam plně proplácených úkonů (nejen plomby). Ideálně by si měla sednout nějaká komise složená ze zástupců ministerstva zdravotnictví, stomatologů, zástupců pojišťoven a také pacientů, a dojít k řešení, kdy by se opravdu naplnila litera zákona o bezplatné péči a zároveň se neplatily nějaké luxusní nadstandardy. Takže třeba na příkladu plomb bychom se mohli shodnout na tom, že fotokompozitní plomby budou zdarma pro všechny a na všechny zuby. Keramiku a tepané zlato by si už každý platil ze svého. Plné proplácení fotokompozitních plomb by vyšlo podle odhadů na 4,6 až 6,4 miliardy korun, a to není tak hrozné.[5] Přišlo by mi to příjemné pro pacienty a zároveň racionální z pohledu hospodáře, jelikož plomby vydrží podstatně déle než levnější alternativy (skloionomerní cement).

Práce snů: sundavač rovnátek

Nejde zdaleka ale jen o plomby. Na Seznam zprávách mě před pár týdny šokoval článek: „Radši jsem si koupila auto.“ Rovnátka vyjdou i na sto tisíc.[6] To mi přijde jako šílená pálka ve vztahu k platům a faktu, že je u nás spoustu matek samoživitelek. Text skutečně přináší příběhy matek, které si musely půjčit a následně splácet velké částky, jen aby jejich dítka neměla křivé zuby. V článku je popsán i případ, kdy bylo účtováno 17 tisíc korun za sundání rovnátek. Takže už vím, co je opravdový dream job - sundavač rovnátek. Přijdete po obědě do práce, sundáte troje rovnátka a máte na měsíc vystaráno… Jasně, můžeme si říci, že rovnátka jsou spíše estetická záležitost, ale nějaké to dětské posmívání kvůli křivým zubům může výrazně poškodit sebevědomí na celý život, a navíc křivé zuby se špatně čistí a tudíž se mnohem více kazí… Přimlouval bych se, aby se rovnátka spolu s bílými plombami proplácela ze zdravotního pojištění a rovnou předkládám i návod, jak to zaplatit.

Kde na to vzít? Jedno elegantní řešení by tu bylo

Říkáte si, že by to bylo hezké proplatit každému bílou plombu, rovnátka, korunku…, jenže by to stálo ranec. Nicméně je zde elegantní řešení, které zabijí minimálně dvě mouchy jednou ranou. Jde o daň na slazené nápoje. Právě popíjení doslazovaných nápojů totiž výrazně zhoršuje kvalitu chrupu, a tedy zvyšuje výdaje na zdravotní péči. Každý obyvatel ČR jich navíc průměrně vypije ročně přes 120 litrů![7] Takže ať se nám to dobře počítá: byla-li by daň na tyto nápoje paušálně deset korun na litr, tak to máme 120 × 10 × 10 500 000 = 12,6 miliardy korun ročně. Docela slušná sumička na placení bílých plomb a rovnátek. A to je teprve začátek. Doslazované nápoje se podílí velmi výrazně i na dalších problémech, jako je obezita (zejména dětská), cukrovka atd. Takže bychom nejen vybrali spoustu peněz, ale skrze předpokládané snížení spotřeby bychom ušetřili v různých podkapitolách zdravotnického rozpočtu nemalé peníze. Na argument, že takové zvýšení ceny bude likvidační pro výrobce, bych dodal dvě věci. Dost lidí si rádo připlatí, a pokud nějací výrobci zkrachují, nevadí. Aktuálně je na pracovním trhu 268 tisíc volných míst.[8] A budoucnost bohaté, vyspělé země 21. století tkví v technologiích, čipech, a ne ve výrobě barevných, sladkých vod s bublinkami, které nám rozleptávají zuby.

Pokud nechcete platit u zubaře a zaujaly vás moje návrhy, či máte nějaké jiné, neváhejte napsat svému senátorovi či poslanci. A taky hlasovat v anketách úplně dole.

Anketa

Myslíte se, že by se měl rozšířit seznam bezplatných stomatologických zákroků?
Ano
95,9 %
Ne
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4869 čtenářů.

Anketa

Byli byste pro zavedení speciální daně na doslazované nápoje a využití takto získaných prostředků pro zdravotnictví?
Ano
93 %
Ne
7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4187 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz