Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mé vnímání budoucnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jsme si tu rozebrali téma minulosti a přítomnosti. Říkal jsem si tedy, že zkusím napsat i něco o budoucnosti, ať toto téma uzavřu. Jenže, co se dá o budoucnosti napsat, když ji ani neznáme?

Článek

V lidech převládají převážně dvě myšlenky. Jedna je na to, co bylo, a druhá zase na to, co bude. Obě jsou nebezpečné, když se přehánějí. Ovšem pokud se nad tím hlouběji zamyslíme, tak minulost je neměnná, zatímco budoucnost si dle našich kroků můžeme utvořit. Budoucnost, byť je to fiktivní stav, můžeme přetvářet, tak, jak sami chceme.

Každý krok, který jsme v minulosti udělali, každý člověk, kterého jsme poznali, každá situace, to vše nás dovedlo tam, kde stojíme právě teď. A dle kroků, které uděláme v přítomnosti, můžeme utvořit naši budoucnost. Otázkou je, jestli budeme strůjci svého života, nebo ne. Jedno je ovšem jisté, vždy je nějaká budoucnost, ať už je s námi, nebo bez nás. Samozřejmě, že za Vás mohou celý život rozhodovat jiní, a i tak přijde nějaká budoucnost. Mě osobně více vyhovuje tvořit si svojí vlastní cestu. Každý den udělat byť ten nejmenší krůček k tomu, aby jednou vypadala budoucnost dle mých vlastních představ.

Také se občas zasním do vlastní budoucnosti, která skýtá úplně vše. Vše, co chci ještě zažít, co chci poznat, kolik peněz chci mít, jak chci bydlet a bezpočet dalšího. Nevím sice, co budoucnost přinese, ale snažím se ji stále přetvářet k obrazu svému. Možná se mi to podaří a možná také ne. Neznám budoucnost a nejsem schopen říci, jak přesně bude vypadat. Udělám ale vše, aby vypadala podle mě, aby každý krok měl smysl a jednou se z budoucnosti stala přítomnost, kterou budu prožívat se svými blízkými.

Třeba máte také sen o tom, jak by měla Vaše budoucnost vypadat. Nezbývá mi než Vám držet palce, aby se jednou ze snů stala skutečnost a z budoucnosti přítomnost a z ní zážitky a prožitky, na které budete rádi vzpomínat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám