Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mé vnímání přítomnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal jsem o minulosti, tak dnes bych mohl zkusit napsat něco o přítomnosti, protože přítomnost je to, co právě teď v tuto chvíli prožíváme. Je to jediný okamžik, na kterém opravdu záleží, protože minulost už tu byla a budoucnost je řekněme nejistá.

Článek

Co k přítomnosti napsat? Znám jen velmi málo lidí, kteří žijí přítomností, kteří žijí právě teď v tento jediný moment. Většina lidí žije buď zabředlých v myšlenkách, v minulosti a nebo naopak v myšlenkách na budoucnost. Jenže minulost je neměnná. Je to něco, co se už stalo a ať se budete trápit nebo nebudete…nic s tím neuděláte. Minulost nezměníte. Můžete jen vykročit a jít životem dál krok za krokem. Naopak budoucnost se ještě nestala. Tu si můžeme nalajnovat, připravit si cestu nebo jen přemýšlet o tom jaká by mohla být. Problém, který často nastává je ten, že se tolik ponoříme do možných alternativ naší budoucnosti, že nežijeme přítomností. Neprožíváme přítomný okamžik, protože neustále přemýšlíme nad budoucností.

Neříkám tím, že je špatné ohlédnout se zpět nebo se podívat směrem k budoucnosti. Jde jen o to, že nejdůležitější ze všeho je právě přítomnost. Pouze díky ní máme prožitky, zážitky a vzpomínky. Pouze díky ní víme, kde zrovna stojíme, odkud jdeme a kam chceme kráčet.

Prožívejte tedy svojí přítomnost. Zkuste se na chvíli zastavit a přestat přemýšlet nad tím, co bylo nebo co bude. Jen žijte. Chápu, že to je v dnešní době někdy těžké se zastavit a nepřemýšlet. Zkuste tedy třeba vyjít na nějaký vyšší kopec a až budete nahoře tak se zastavte. Zavřete oči a jen prožívejte daný okamžik. Slunce, které vás hřeje do zad. Šustění listí na stromech, zpěv ptáků, vůni květin…vnímejte cokoli jen chcete a užívejte si to. Uvědomte si přítomný okamžik. Potom otevřete oči a vnímejte barvy tohoto světa. Najednou přestanou existovat problémy minulé i budoucí a bude jen teď a tady. V tom je ta největší síla, v tom uvědomění. Jednoduše řečeno: „Žijete jen teď a tady.“

Pokud už se Vám daří uvědomovat si přítomný okamžik, tak je to skvělé a tento článek byl pro vás trochu nuda. Ovšem snažte se na své uvědomění nezapomenout, protože je snadné zapomenout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám