Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodová reforma jde správným směrem, jen ji Jurečka a Stanjura nedotáhli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Michálek

Podoba důchodového systému se týká všech, zdroj Piráti, aplikace Faceapp.

Náš penzijní systém je dlouhodobě neudržitelný a změny jsou nevyhnutelné. Proto oceňuji, že se vláda do reformy pustila. Současně musím upozornit na věci, které vláda tak úplně nedotáhla.

Článek

Důchodový systém se týká každého, ovlivňuje náš život během aktivní kariéry, protože odvody na důchody tvoří významnou část zdanění příjmů i naši životní úroveň ve stáří.

Jako právník a inovátor se snažím dívat na důchodovou reformu nezaujatě. Chválím snahu hledat řešení. A to i když mě vláda někdy štve a občas máme s ministry přestřelky. Teď už jako Piráti nemusíme držet basu, což je pro fungování jakékoli koalice nezbytné. Můžeme mluvit svobodně, takže si posvítím i na věci, které se v reformě nepovedly, nebo v ní úplně chybí.

Podrobně jsem psal o důchodové reformě už v článku:

Spoření na penzi? Ano, ale efektivně a se státní garancí

Pozitivně vnímám i snahu vlády motivovat lidi k tomu, aby si na penzi sami spoří. Je jasné, že se stát o nás ve stáří nepostará tak, jak jsme byli zvyklí. Musíme vzít zodpovědnost více do vlastních rukou. Státem garantovaný důchod by měl tvořit výraznou většinu příjmu ve stáří, ale část by měla pocházet i z osobních úspor. Stát by pak měl odvést svou práci v tom, aby lidi měli dobré podmínky pro spoření.

Vzhledem k posouvání doby dožití je nezbytné i pomalu posouvat důchodový věk, což se bude dít o měsíc za každý ročník a zastaví se to na 67 letech. Souběžně s tím ale chybí motivace třeba ve zdravotním pojištění, aby lidé více investovali do svého zdraví, třeba cvičením, flexibilitou, aby si zachovali co nejdéle soběstačnost.

Pokud jde o finanční soběstačnost, otázkou ale zůstává, zda současný systém penzijního spoření je tou správnou cestou. V systému je aktuálně asi 600 miliard korun úspor, ale kvůli přehnaně konzervativnímu nastavení tyto prostředky prakticky nezhodnocují. Jejich reálná hodnota se kvůli inflaci snižuje.

Osobně si myslím, že by státní fondy měly s našimi úsporami nakládat efektivněji, tak aby reálně zhodnocovaly a nebyly devalvovány inflací. Inspiraci bychom mohli hledat třeba v severských zemích nebo Singapuru, kde státní fondy úspěšně investují a zhodnocují prostředky na budoucí penze. To jsme navrhli v ekonomickém plánu Pirátů Republika v pohybu. Zároveň by měla existovat státní garance, že o naspořené peníze (nebo aspoň jejich významnou část) nepřijdeme. Jen tak může systém získat širší důvěru a přilákat více střadatelů.

Pro nové zájemce je na spoření dobrý dlouhodobý investiční produkt (DIP), ale daleko důležitější je právě převod stávajících střadatelů, kteří neprojeví jinou preferenci, do výhodnějších produktů.

Předčasné důchody naruby

Velkým tématem důchodové reformy jsou předčasné důchody. Vláda udělala úplný opak toho, co by byl zodpovědný přístup. Vláda teď chce stovce tisíc lidí, kteří je potřebovali kvůli práci ve vedrech, chladu a prachu, předčasné důchody sebrat, zatímco do nich dříve nahnala 55 tisíc lidi, kteří je zas tak moc nepotřebovali, ale byly pro ně finančně výhodné.

Šéfové klubů Marek Benda z ODS a Jan Jakob z TOP09 navrhli vyškrtnout z režimu předčasných důchodů lidi pracujících v rizikové práci v chladu, vedrech a prachu. Jde o práce jako skladník v mrazírně, obsluha stavebního bagru, kde jsou velké vibrace, pracovník v hutnictví, skladník přenášející těžké balíky apod. Tedy lidi, kteří by předčasný důchod opravdu potřebovali.

Foto: Jakub Michálek

Jsou profese, pro které je předčasný důchod nezbytný, zdroj openai

Původně se počítalo s tím, že lidé ve 3. a 4. kategorii, tedy ti, kteří pracují v nejtěžších podmínkách, budou mít nárok na dřívější odchod do penze a zaměstnavatel za ně bude odvádět vyšší pojistné na předčasný důchod. Teď se ale ukazuje, že by jich mohlo vypadnout až 90 %, tedy zhruba 90 000 lidí. To je obrovský zásah do toho, co už vláda schválila, a to na základě lobbingu hospodářské komory, protože zaměstnavatelům v těžkých provozech se nechtělo platit. Lidé, kteří celý život dřou v těžkých podmínkách, si zaslouží jistou formu kompenzace. Takže shrnuto, jako Piráti jsme na vládě odsouhlasili určitou dohodu, ze které chce ODS a TOP09 ucuknout, a proto nemohu jejich současný návrh podpořit.

A otevřeně musím promluvit i o druhém hříchu Mariana Jurečky - propagaci extrémně výhodných předčasných důchodů vzniklých renoncem v roce 2022. Na důchody se tehdy stály dlouhé fronty. Vláda totiž vlákala do předčasných důchodů mnoho lidí, kteří to úplně nepotřebovali. Byla to chyba politiků. Těm důchodcům se nedá divit, dělali jen to, co bylo výhodné, ale politici to pro stát pokazili. Kvůli chybně nastavené mimořádné valorizaci v roce 2022 do předčasné penze odešlo asi 55 000 lidí navíc. Úředníci na MPSV to zbabrali, protože si nedovedli představit, že může být někdy vysoká inflace. Jen tento jednorázový výdaj stál rozpočet 14 miliard korun a do budoucna si vyžádá dalších 30 miliard. Jurečka a Stanjura tehdy předčasný důchod propagovali, protože bylo pár dnů před prezidentskými volbami a oni se báli možného úspěchu Babiše. A bohorovný přístup ukazuje i to, co říkal jeden Jurečkův úředník na ministerstvu: „Nějakých 50 miliard - to v důchodovém systému nehraje žádnou roli.“

Pravda je ale taková, že vznikla velká nespravedlnost. Ti, kteří odešli do předčasného důchodu, mají paradoxně vyšší penze než ti, kteří pracovali déle a odvedli více peněz na odvodech. Vláda žádné řešení této nespravedlnosti nenabídla. Přitom by stačilo systém nastavit spravedlivěji a důchody srovnat, třeba pomocí osobních kont. Tohle je ostatně důvod, proč už jsem asi před rokem řekl ministru Jurečkovi, že pokud nespravedlnost nevyřeší, nebudu pro jeho balík hlasovat, byť je mi snaha reformovat důchody sympatická. A na tom se nic nemění.

A to u předčasných důchodů není všechno. Třeba paní Helena mi psala, že doplatila na to, že si zařídila předčasný důchod bez výplaty, ale měla smůlu a kvůli špatnému načasování, i když pracovala déle, dostává méně peněz. To jsou všechno věci, které by mělo duo Jurečka Stanjura řešit.

Lepší podmínky pro zakládání rodin

Šolíchání s věkem odchodu do důchodu je ale jen jedna strana mince. Nesmíme zapomenout na mladé rodiny. A nebavíme se jen o porodnosti, i když i ta je pro budoucnost průběžného pilíře důležitá. Jde hlavně o to nastavit mladým lidem perspektivu, dát jim šanci osamostatnit se, najít dostupné bydlení, skloubit kariéru a rodinu.

  • Stát by měl valorizovat rodičovský příspěvek stejným tempem, jako zvyšuje důchody. Piráti prosadili růst rodičovského příspěvku o 50 tisíc na 350 tisíc korun, ale automaticky neroste a důchody rostly daleko masivněji. Staří a mladí lidé přitom mají ceny v obchodě stejné.
  • Měl by masivně investovat do dostupného bydlení, třeba i státní výstavbou nájemních bytů tam, kde chybí. Piráti na to sehnali 8 miliard, ale je to boj, protože konzervativcům zdražování bytů vyhovuje, protože mají sami peníze v investičních bytech a realitních fondech.
  • Obce by měly mít povinnost zajistit školky nebo pomoci lidem s hlídáním, když se o školky nepostaraly, ačkoliv měly demografická data. To budeme projednávat v parlamentu. Ženám, které chtějí pracovat, to umožní věnovat se trochu i své kariéře, nejen dětem.
  • A měl by celkově vytvářet přívětivé prostředí pro život mladých rodin. Včetně optimismu. Snad již brzo skončí válka na Ukrajině spravedlivým mírem.

Pokud ale chceme mít i v budoucnu někoho, kdo na naše důchody vydělá, musíme na mladou generaci myslet už dnes, a o to se Piráti zasazují.

Ptejme se, zajímejme se, diskutujme

Závěrem chci vyjádřit naději, že diskuse o důchodové reformě bude pokračovat konstruktivně a se zapojením všech generací. Kam to celé směřuje? Osobně jsem příznivcem toho, abychom směřovali k tomu, že 70 % důchodu dostane člověk z průběžného systému a zbylých 30 % by si měl nastřádat na povinném a dobrovolném osobním kontě. To je taková zlatá střední cesta mezi kapitalismem na život a na smrt, což je jeden extrém, a druhým extrémem v podobě závislosti na státu a osobní nezodpovědnosti.

Pojďme o tom diskutovat. Jsme to koneckonců my, dnešní třicátníci a čtyřicátníci, kdo ponese hlavní tíhu změn a kdo bude jednou čerpat z nastavených pravidel. Nenechme se ukolébat tím, že do penze máme daleko.

Více mluvme o postupném odchodu do důchodu a možnostech flexibilních úvazků pro seniory, které už dnes řada důchodců a důchodkyň využívá a pomáhá tak i ve stáří společnosti a jejich práce má nadále pozitivní dopad třeba ve zdravotnictví. Práce na zkrácený úvazek ve stáří by měla být dostupnější a stát by ji měl aktivně propagovat. Koneckonců, většina z nás nechce trávit podzim života pasivně, ale touží zůstat aktivní a užiteční.

Vaše podněty a připomínky rád proberu i s ministrem Jurečkou.

Jakub Michálek
poslanec Pirátské strany

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz