Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak se vyznat v evropských volbách. Snadno a jasně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Michálek

Už v pátek jdeme volit nové europoslance. Je důležité, abychom byli jako Piráti ve volbách úspěšní, protože v Evropě se bude rozhodovat o čisté ekonomice, obraně proti Rusku a akceschopnosti Evropy.

Článek

Drtivá většina zákonů se rodí v Evropě

A proto je chyba, že je na ni málo vidět. Evropa nepotřebuje konzervaci, ale naopak rozumné změny. My moc dobře víme, co se stane, když budeme moc pohodlní a na změny se vykašleme, protože to nakonec odskáče právě naše generace mladých.

Proto je nejvyšší čas, abychom si vysvětlili, jak volit. A volit znamená kroužkovat. Právě voliči, kteří kroužkují, totiž rozhodují, kdo bude zvolen. A kdo nekroužkuje, přenechává svůj hlas těm kroužkujícím nebo se spoléhá, že pořadí dopadne podle kandidátky.

Kdo by mohl lépe vysvětlit, jak to je s kroužkováním, než Piráti. 😃 My totiž máme tvrdou zkušenost z minulých voleb, kdy nás přeskákal v koalici STAN, protože jejich voliči více kroužkovali.

Tak jak to teda funguje? Zaprvé si ve volbách vyberu stranu. Pak mám 2 kroužky, abych si vybral svoje kandidáty. Nedám jich víc, protože jinak by kroužky byly neplatné. Můžu dát jeden, dva nebo žádný. Aby kandidát skočil nahoru, musí mít víc kroužků než 5 % odevzdaných lístků pro danou kandidátku. Zvoleni jsou kandidáti podle počtu kroužků nad 5 % a dál podle pořadí na kandidátce.

O reálně zvoleném poslanci může rozhodnout úplný zlomek voličů a každý hlas se počítá. Příklad: Pokud má průměrný kandidát v čele pirátské kandidátky 3 % kroužků, bude o skákání rozhodovat, pokud někdo udělá nad to rozdíl 5000 hlasů přes republiku, tedy pouhých cca 350 kroužků v průměrně velkém kraji. Opravdu rozhoduje každý hlas.

Pojďme se podívat na kandidátky.

Piráti

Začnu pochopitelně kandidátkou, kterou volím já. Tedy Piráty, v evropských volbách číslo 23, stranou pro lidi svobodymyslného smýšlení. Která chápe moderní problémy a chce dělat změny. Podle průzkumů mají Piráti 10-11 % voličů a jsme tak třetí nejsilnější stranou, která má šanci na 2-3 mandáty. Volby se každým dnem blíží, volební výsledek jsme měli minule 14 %, a i letos můžou jít čísla ještě nahoru.

Máme silnou kandidátku. Nejsme začátečníci, máme lidi, kteří se v europarlamentu dobře vyznají a mají vliv. Když daly svoje doporučení ke kroužkování Hospodářské noviny, tak dám taky svoje. Vyberte si politika, kterého znáte a se kterým se nejvíc ztotožňujete a dívejte se, zda jsou za ním konkrétní výsledky.

Foto: Jakub Michálek

Kroužkování

Osobně jsem podpořil Mikuláše Ferjenčíka, který kandiduje s číslem 12. Dělám s ním 15 let, dřív na pražském zastupitelstvu a teď i ve sněmovně. Je kreativní, poctivý a říká, co si myslí. Naopak není pokrytec a nebude s ním nuda. Vedle svobodomyslného smýšlení rozumí i daním a ekonomickým tématům. A tahle témata, co si budeme povídat, hýbou politikou a Evropou.

Osobně je pro mě důležité, aby europoslanec řešil podstatné věci, měl na ně vliv a neujížděl na okrajových záležitostech. Mikuláš je pro mě zárukou, že budeme nohama na zemi, neuhneme ze zodpovědného směru. Ale současně nebudeme schvalovat nesmysly a dopad změn nebude raketa pro peněženky normálních lidí. Byl by skvělou posilou pro tým našich europoslanců.

Silná kandidátka z lidí, kteří mají něco za sebou

Na kandidátce Pirátů však máme i spoustu dalších kvalitních kandidátů, kteří dokážou přinést změnu, nejsou žádné politické vykopávky a nebude si je nikdo „vodit“. Jenom namátkou, pár lidí kteří podle mě určitě stojí za zvážení. Z nich si budu vybírat svůj druhý kroužek, protože ještě rozhodnutý úplně nejsem, i když mám jednu favoritku.

  • Lídr kandidátky je Marcel Kolaja (1), který má za sebou zkušenosti jako místopředseda Evropského parlamentu a dlouhodobě se snaží jeho fungování zprůhlednit. Ideální kandidát pro všechny, pro které je zásadní téma ochrana soukromí v moderní době versus nové technologie.
  • Zuzka Klusová (3) z Karviné je zkušená zastupitelka, která by opravdu něco udělala, aby zaostávající regiony měly lepší vyhlídky dohnat zbytek Evropy a aby peníze na to nerozkradli oligarchové.
  • Honza Břížďala (23) je náš krajský radní na Vysočině, kterému se skvěle podařilo zvládnout demografické změny na Vysočině, takže tam není takový problém se školami jako ve Středočeském kraji a Praze.
  • Albert Štěrba (7) je lékař neurochirurg, který rozumí zdravotní prevenci, což je pro mě důležité téma. Má klidný a promyšlený přístup k politice, ale jde si vytrvale za svým.
  • Evička Tichá (11) je jeden z nejvíc pozitivních lidí, kterého v politice znám. Tihle lidi jsou tmel kolektivu. Má za sebou obdivuhodně dlouhou praxi z práce pro premiéra i pro městskou část, takže dobře zná praktické problémy z terénu.
  • Andrea Hoffmanová (6) zprůhlednila dotace na sport v Ostravě, což je samo o sobě velmi odvážné a mluví to za vše!!!
  • Tereza Nislerová (15) statečně a schopně vede naše sdružení na Praze 4 a pracuje tam jako opoziční zastupitelka. Je to podle mě budoucí velký talent.
  • David František Wagner (5) zná europarlament jako svoje boty, protože pracoval pro naše europoslance. Cením si jeho práce, protože dělá ekonomicky rozumné návrhy, které by rozhýbaly přechod na čistou ekonomiku. A taky protože se nebojí navrhovat odvážné věci v Pirátské straně, abychom se stále zlepšovali.
  • Markéta Gregorová (2) z Brna na sobě opravdu hodně zapracovala, výborně mluví, věnuje se dezinformacím. Umí zaujmout a vydobýt si prostor, což je u politika důležité. A také stejně jako já podporuje Tchaj-wan a demokracii ve světě.
  • Mikuláš Peksa (4) se zasadil v Evropě o lepší pravidla proti oligarchům a dlouhodobě vystupuje ve prospěch čisté a udržitelné ekonomiky proti fosilnímu průmyslu.
  • Jirka Knotek (26) je náš krajský zastupitel ve Zlínském kraji, ve svém věku 25 let uvažuje velmi rozumně a zná podmínky, ve kterých pracují normální lidi ve fabrice. Byl by skvělý zastánce zájmů mladých.

A ta čísla vedle kandidátů pochopitelně nejsou věk, ale pořadí na kandidátce. 😄

ROZHODNĚTE!

Nemůžu vyzdvihnout všechny, takže se předem omlouvám, píšu lidi, kteří mě napadli na první dobrou. 😅 Myslím, že to ale bohatě stačí k ilustraci, že je z koho vybírat.

Nebojme se a kroužkujme konkrétní lidi, protože je to hlas každého z nás a my všichni rozhodujeme. Pokud jste spokojeni s tím, jak kandidátku sestavila strana, u nás v primárkách, můžete kroužkovat čelní kandidáty.

Jak jsem řekl, já budu kroužkovat Mikuláše Ferjenčíka, který má mimo čelní kandidáty největší šanci podle kroužků skočit a druhého kandidáta nebo kandidátku si ještě vyberu z lidí výše.

A ostatní? Velmi krátce

Naší největší konkurencí je formace SPOLU. SPOLU je v Evropských volbách „kočkopes“, protože sedí v různých protichůdných frakcích. Proto se ostatně vyhýbají všem tématům, co tam vlastně budou dělat. Na evropské úrovni nemají jasno v základních věcech, jestli jsou pro Euro nebo ne, jak udělat přechod k čisté ekonomice a Green Dealu. Ale kdo nechce moc změny a vyhovují mu mnoho desítek let působící politici, najde si tu svoje zástupce.

STAN přistoupil ke kandidátce hodně „produktově“. STAN má podle výpočtů šanci na dva mandáty. A protože voliči Starostů jsou přeborníci na kroužkování (jak jsme se přesvědčili), bude to tvrdá řež.

Vedle těchto stran, které jsou aspoň částečně liberální, se určitě dostane ještě Babišovo ANO, které zavrhlo svoji eurokomisařku Věru Jourovou. Jejich europoslanecký klub se zatím vždy úspěšně rozpadl. Proto teď nasadili ještě loajálnější lidi.

A pak jsou tu ještě extrémní formace jako jsou převlečení komunisti ze Stačilo a nahnědlá SPD.

Do tohoto balíčku patří také nově Přísaha a Motoristé, která se potácí kolem 5 % hranice volitelnosti, stojí za ní klausovci a hazardní magnát Chlad. Vedle hesla řídit stát jako auto se zatím propsali jen neonacistickou symbolikou.

Žádné jiné strany jako Zelení nemají sebemenší šanci dostat se do europarlamentu. Hlas pro ně je v lepším případě pouze příspěvek 30 korun do jejich rozpočtu, které strany dostanou za hlas od státu, ale ve výsledku hlas propadne a rozhodovat budou voliči stran, které překročí 5 %.

Takže ať už se rozhodneme jakkoliv, pojďme volit. Výběr je skutečně pestrý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz