Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsme v poločase, jak se daří spravedlnosti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Michálek

Poločas volebního období si rozhodně zaslouží shrnutí. Co se podařilo v oblasti spravedlnosti a na co se ještě těšíme, že posuneme do voleb?

Článek

Co se povedlo?

Schválili jsme záruky nezávislosti pro žalobce, kteří vyšetřují kriminalitu

Tuto středu prošla úspěšně třetím čtením nová pravidla pro státní zástupce. Vláda nově nebude moci odvolat nejvyššího státního zástupce bez důvodu. Vedoucí státní zástupci budou mít 7 let funkční období a vybírat se budou ve výběrovém řízení. Tenhle protikorupční zákon, kvůli jehož absenci demonstrovaly na Letné statisíce lidí za nezávislost justice, se konečně podařilo přijmout. 

Zpřísnili jsme zákon o střetu zájmů, Babiš prodal Mafru

V lednu vstoupilo v účinnost zpřísnění zákona o střetu zájmů, který jsme protlačili sněmovnou navzdory obřímu odporu ANO. Jeden z výsledků této novely je, že Andrej Babiš prodal Mafru. Není to úplně ideální, protože novým vlastníkem je jiný miliardář, jehož manželka je zastupitelkou za ANO na Praze 6, ale pořád posun k lepšímu. 

Ochrana oznamovatelů prošla, majitelé firem už se nemohou schovávat

Minulý rok se také podařilo prosadit zákon o ochraně oznamovatelů a zákon o evidenci skutečných majitelů firem. Ochrana oznamovatelů je jeden z nejúčinnějších protikorupčních nástrojů, bez evidence skutečných majitelů firem by zase Česká republika přišla o desítky miliard evropských peněz. 

Lepší ochrana před násilníky prošla prvním čtením

Podařilo se nám dojednat nápravu definice trestného činu znásilnění. Za Piráty jsme na tom pracovali přes dva roky, nejvíce se tomu věnovala Klára Kocmanová. Současná definice sexuálních trestných činů totiž nepokrývá řadu reálných situací, ke kterým dnes a denně dochází. Například až 70 % obětí se nemůže fyzicky bránit, protože jsou paralyzovány strachem. Dokonce za trestný čin znásilnění není dnes považovaná ani situace, kdy oběť jasně vysloví nesouhlas verbálně, fyzicky se však neodváží bránit. Proto Ministerstvo spravedlnosti připravilo návrh, který je postaven na jednoduchém principu: NE ZNAMENÁ NE. Součástí návrhu je taky lépe vydefinovaná bezbrannost, která zohledňuje i to zmíněné zamrznutí. Návrh, který v důsledku ochrání více obětí, má po dvou letech jednání a diskuzí podporu napříč celou poslaneckou sněmovnou.

Hlídáme ministra. Měřit všem spravedlivě

Pozornost věnujeme i působení ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Jako jediná strana jsme kvůli jeho schůzce s lobbistou Kremlu Nejedlým požádali premiéra o výměnu  na této pozici, skončilo to prozatím žlutou kartou. Velmi pozorně jsme se věnovali i i mediálně sledovanému případu ředitele Benýška. Více si můžete přečíst ve dvou blozích k tématu. První, druhý.

Vláda schválila zákon o lobbingu

Je to šestý protikorupční zákon, který jsme slíbili. NEMOHU ale souhlasit s tím, co tam prosadil pan ministr Síkela (STAN) v rozporu s předchozími dohodami, že ČEZ bude mít plošnou výjimku. Že jako jediná firma budou dál lobbovat netransparentně. Přitom právě ČEZ často lobbuje zejména ohledně energetické legislativy, která má dopad i na další podniky. Ve Sněmovně budu usilovat o to, aby tahle prolobbovaná výjimka vypadla a pravidla platila pro všechny podniky stejně!

Foto: Jakub Michálek

Oslavujeme přijetí zákona o nezávislosti státních zástupců. S Klárou Kocmanovou a Ivanem Bartošem

Na co se těšíme?

Dostat lidi z neřešitelných exekucí do oddlužení a zpět na trh práce

Zásadní je dotáhnout do konce insolvenční zákon, který už prošel prvním čtením, ale poměrně dlouho se o něm vyjednává ve sněmovních výborech. Naším cílem je zkrátit oddlužení a dostat do něj co největší část předlužených lidí, aby se mohli vrátit do normálního života. Kromě mne se tématu intenzivně věnuje i Olga Richterová.

Zjednodušení exekučních formulářů

V rámci jednání o podobě oddlužení pracujeme i na zjednodušení formulářů, které dostávají lidé v exekucích. Můj návrh na razantní zjednodušení těchto dokumentů má podporu ministra a věci se hýbou správným směrem.

Jasná pravidla pro lobbování

Zákon o lobbování by měl být v nejbližší době na vládě, nyní vrcholí koaliční vyjednávání o jeho podobě. Spor se vede o šířku zákona, část lobbistů se snaží z působnosti zákona vyklouznout. My tam ale ČEZ, hospodářskou komoru i další podobné organizace chceme. Tématu se intenzivně věnuje tým Michala Šalomouna.

Méně lidí ve vězení a bezpečnější země

Ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti usilujeme o snížení počtu vězňů a dále o to, aby vězení skutečně sloužilo k nápravě pachatelů, ne aby to byl učňák pro zloděje. Chceme proto řešit některé nelogičnosti v našem trestním systému, například řetězení podmínek, které potom končí přeměnou na extrémně dlouhý trest, a snížit chceme postihy související například s konopím nebo lysohlávkami. V roce 2025 by navíc vláda měla vytvořit informační systém pro kriminalitu, věznice a probační a mediační službu, který navíc umožní vyhodnotit efektivitu nápravy odsouzených a cílit zdroje tak, abychom snižovali počet recidivistů a zvyšovali bezpečí občanů.

Chceme, aby bylo vidět, jak rychle soudci soudí

Usilujeme také o to, aby došlo k zavedení povinnosti zveřejňování údajů o vlekoucích se případech a dalších statistik soudů a soudců. Podle zahraničních zkušeností to vede k zásadnímu zrychlení práce soudů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz