Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo je liberál a kdo protičeský patriot

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Michálek

Tak a je to konečně venku. Babiš skončil svou éru fejkového liberála. 8 let si v europarlamentu na liberála hrál a ostatní předstírali, že mu to věří. To teď skončilo.

Článek

Kamufláž pro sosání evropských peněz

Pojďme si to říct hezky po pravdě. Celé to byla jen zástěrka pro hladké sosání evropských peněz.

Utekli Telička, Charanzová, Dlabajová, Maxová… Nakonec utekla i jeho hlavní hvězda eurokomisařka Jourová. „Prozřeli.“

Strany spojené v Patriotech pro Evropu mají slabošskou pozici k Putinovi. Žijí z falešných slibů, terčů nenávisti a blouznění o míru.

Nebo se Putinovi dokonce rovnou podbízí jako rádoby diktátor Orbán v Maďarsku. Ten blokoval evropskou pomoc Ukrajině proti Rusku. A vyhnal z Maďarska spoustu mladých, kteří nechtěli žít v polomafiánském státě a rozvrátil tak desetitisíce rodin. Rozvoji země tím nepomohl, zemi ovládají na něj napojení oligarchové, stejně jako v Rusku.

Tito autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie amerických republikánů v 90. letech a která nastartovala štěpení společnosti po celém světě. Otcem nenávistné rétoriky byl šéf americké sněmovny Newt Gingrich, který hlásal nutnost nálepkování oponentů jako zlodějů, fašistů a politiků, kteří chtějí zničit Spojené státy a cíleně vytvořil nový konfrontační jazyk. Vyhrotil zdržování v parlamentu a vypínání financí vlády a vedl nekonečné kulturní války. Zkrátka odvrhl politickou kulturu, a naopak nastolil vyhrocený stranický boj.

V čem teda spočívá nenávistná politika? Předhodit lidu terče nenávisti a sloužit elitě oligarchů. A co nemůžou Putin, Orbán, Babiš a spol. uplatit, chtějí zničit. Zrazují Evropu proti Rusku zevnitř. Tím chcimírstvím v praxi slouží vědomě či nevědomě zájmům Ruska. Ohrožují tak bezpečnost a svobodu všech nás Evropanů. Občas je třeba odpovědět stejně tvrdě.

Současný pohled na europarlament ukazuje, že nacionalisty většina nechce, odstavili je a nezmůžou nic. Pět let budou brát svých 250 tisíc za lacinou rétoriku, jak jsou zvyklí i z Česka.

Ale ten pohled na nové „proruské patrioty“ je z určitého pohledu zábavný. Sedmdesátníka Babiše, který vždycky nadává na mladé a zaklíná se migranty, bude řídit 28letý kluk z francouzského předměstí, potomek přistěhovalců s alžírskými kořeny. Navíc Bardella celý život dělá politiku a jinak nikdy nepracoval. Bude ho Babiš mistrovat kvůli věku jako nás v Česku? Že v doběm kdy se narodil, měl už oligarcha Babiš zprivatizovaný Agrofert přes fiktivní akcie? Určitě to bude zábavná podívaná.

Ale který blázen by hledal stálost přesvědčení u úlisného kmotra, který účelově máchá populismem či nacionalismem, jak se mu to hodí? Ve skutečnosti je pořád jen predátor a šíbr, co žije z dvou miliard dotací ročně, které mu narostly po vstupu Babiše do vlády od 2014, a ze svého politického vlivu.

👉 Vedle dotací a migrantů je hlavní téma nenávistné rétoriky Green Deal. Náš pan Skleróza Babiš se strašně kroutí a zapomněl, že to on jménem Česka odsouhlasil Green Deal. Ještě jednou: Babiš odsouhlasil Green Deal. Je to pravda, kterou je třeba opakovat, ale nikoliv výtka. Každému je jasné, že průmysl otepluje krajinu. A že když to půjde takhle dál, tak se tu všichni upečeme, budeme tu mít tropy, nevyspíme se, spálí to lesy a krajina bude polopoušť. Jenom letos zničilo chaosem zmítané počasí většinu úrody ořechů a ovoce za víc než miliardu. K tomu požáry, vedra, tornáda, bahno, rychlejší množení kůrovce, zničené smrkové lesy či komáři s tropickými nemocemi, které tu nikdy nebyly. To fakt nikdo soudný nechce, čas se krátí a to nejhorší z klimatického pekla stále můžeme odvrátit.

Mimochodem málo se to ví, ale označení klimatická změna účelově rozšířili právě američtí jazykoví inženýři z řad republikánů, protože lidi moc děsil pojem globální oteplování. Spousta aktivistů jim pak na to vděčně skočila a papouškuje to do dneška…

Co je tedy hlavní změnit na Green Dealu? Jenom by bylo potřeba, aby bilion peněz z Green Dealu nešel nenažrancům a sobcům, kteří si ze zisku koupí pátou jachtu a desátou haciendu. Kam ani nejezdí, protože tam je moc vedro. Ty evropské peníze musíme použít na to, aby čisté, nízkoemisní technologie byly pro lidi dostupnější. To je jediná změna Green Dealu, která je potřeba. Ale vláda to dělá a říká stále moc málo! Uvědomme si, že kdykoliv donutíme znečišťovatele platit, současně tím získáváme obrovské miliardy na spravedlivou podporu dotčených lidí a rodin a dostupnější čisté technologie na bydlení a dopravu pro všechny. Je to sice přerozdělování, ale neviditelná ruka trhu si s globálním oteplováním zjevně neporadila.

Foto: GND article, volná licence

Green Deal

Oligarcha Babiš není zachránce v boji proti tomuto systému, ale naopak velký příjemce dotací, který z tohoto systému žije. Za něho se přeci postavil celý tenhle systém dotací a výhod na Green Deal, které z velké části sají právě Křetínský, Tykač a další znečišťovatelé. To on přesměřoval peníze ke spřáteleným oligarchům, kterým slouží všechny tradiční strany včetně něho. Takže ti znečišťovatelé, kteří měli platit nejvíce, z toho všeho mají kvůli napojeným a zkorumpovaným politikům nejlepší byznys.

Aby bylo jasno, nemám nic proti bohatým lidem, naopak považuji bohatství za dobrou a žádoucí věc. Poctivému podnikateli slouží hlavně k tomu, aby napřel sílu a hospodářské hodnoty tak, že to slouží ekonomice a využívá příležitosti. Nemám ale rád oligarchy, kteří tyto zisky generují hlavně kvůli tomu, co si prolobbují, koho zaplatí a zkorumpují a často je to na úkor veřejnosti, nikoliv odměna za skvělé služby a naplnění jejích potřeb. Takže problém nemám s bohatstvím, ale s oligarchií.

Stát hlavně nemá podnikatelům házet klacky pod nohy, nemá dělat byrokratickou džungli, ale má spolehlivě plnit svou roli, má jim rozumně a spravedlivě vycházet vstříc, ale ne cestou škodlivé klientelismu. Nejsem naivka, že bych si myslel, že oligarchické elity si vždy nenajdou nějaké cestičky a že musíme počítat s konkurencí mezi státy, ale přesto si myslím, že životaschopný stát s tlakem oligarchů a kmotrů musí bojovat a dát tomu meze.

Jak tzv. patrioti prosazují v Evropě protičeské zájmy

Kromě rozkládání EU zevnitř mají patrioti skvělý program národních, ovšem protičeských zájmů:

👉 Jaké má Babiš v Evropě partnery? Rakouští svobodní chtějí zrušit Benešovy dekrety. A zakázat Čechům Temelín. Dříve magoři, dneska partneři. To jsou úplně protičeské zájmy. A Babiš je záhadně přehlíží. O tom, že šéf rakouských svobodných musel odstoupit, protože sliboval státní zakázky domnělé neteři ruského oligarchy ani nemluvě. Peníze ruských oligarchů pro tyto politiky nejsou hrozba, ale nutná podmínka.

👉 Ital Salvini tlačí na ostatní evropské státy, abychom jim více pomáhali s migranty. To je úplný opak toho, co tu Babiš vykládá. A navíc celá Itálie chce, aby Evropa ručila za jejich obrovské zadlužení, víc než 4× horší než Česko. Opět úplně protičeský zájem.

Když vidím to falešné „chcimírství“, měli by dát lidem jasnou odpověď, ČÍ národní zájmy budou hájit. Zatím tam vidím jen ty ruské. A spoustu prázdných frází, šíření strachu a nenávisti, které reálně nic pro lidi nezlepší. S těmihle určitě nebudou mít lepší byty, lepší auta a lepší zahrady, všechno udržitelné, protože zahrady jim sežehnou vedra a peníze na zmírnění dopadů globálního oteplování rozkradou oligarchové.

Místo terčů nenávisti ukažme, jak technologie pro čisté bydlení a auta udělat pro lidi dostupnými

O to větší ambice to je pro nás svobodomyslné lidi, abychom ukázali, že bezemisní ekonomika bude DOSTUPNÁ pro normální lidi. Že si budou moci dovolit zateplení i auto, a nakonec na provozu korunky ušetří. To se počítá v rodinném rozpočtu, protože zateplení i elektřina do auta jsou ušetřené tisíce měsíčně, tedy dobře investované peníze. A ostatně EU chce dávat biliony proti globálnímu oteplování, a naopak pro čistější průmysl.

Druhý terč, o kterém byla řeč, jsou migranti, tedy Afričani v dodávkách a na lodích. Už slovo migrant je divné, protože míchá tři různé typy lidí, aby znejistilo a vyděsilo. Pán z kebabu, filipínský pečovatel, ukrajinská prodavačka nebo slovenská doktorka nám to tady asi nerozloží. Agresivní Afričany či islamisty tu ale v Česku naštěstí nemáme a v zahraničí pomáháme v místech konfliktu. U nás v Česku afričtí přistěhovalci prakticky nejsou a nebudou, kontrolu máme dobře nastavenou, Ukrajince zvládáme na jedničku a z Evropy se k nám chodí lidi učit, jak na to. Jsou ještě způsoby, jak bychom mohli proti těm několika kriminálníkům mezi nimi zasáhnout, například celoevropské vyhoštění za trestnou činnost, přísnější pravidla pro agentury, ale velká většina nově příchozích cizinců jsou slušní lidé, kteří tu pracují a nepáchají trestnou činnost. Stačí používat zdravý rozum a slušnost.

A naopak se v naší zemi spoustu věcí daří, i když nejsou tolik vidět a jsou za nimi léta práce. Konečně jsme vysoutěžili nové jaderné bloky, máme nejvíc nových solárů v historii, státní dluh jsme srazili o 200 miliard. Odmakali jsme 7 zákonů proti korupci, které šetří veřejné peníze. Máme nejmenší chudobu v regionu a naše ekonomika se rozhýbala. Na portál občana chodí šestkrát víc lidí než za předchozí vlády, a občanku a řidičák mám v mobilu, nemusím je s sebou tahat. Spoustu věcí se mění a posouvá, i když kolem toho není taková show.

Ale pořád potřebujeme ekonomiku víc rozhýbat, třeba start-upy nebo domácí kapitál. Kapitál a bohatství jsou dobré, pokud jsou poctivé, což bohužel prostě není vždycky ten případ. Kdo jiný než liberálové by toto měl dělat, protože ekonomice svědčí jedině svoboda a čistá ekonomika je obrovská příležitost pro české firmy.

Foto: Jakub Michálek

Ekonomická mapa republiky v pohybu

Nový kurz směrem k pozitivním změnám: Řešit důležité a dlouhodobé problémy lidí

Ale současně změny dopadají na ty nejchudší, kteří potřebují pomoci a bez ní se neobejdou. Zajistit každému občanovi jistotu střechy nad hlavou, třeba když onemocní vážnou nemocí či přijde o partnerku, to zajistí nový zákon o podpoře bydlení.

A zrychlit tempo výstavby díky digitálnímu stavebnímu řízení, aby bydlení nebyl jen luxus. To je nutná podmínka. Nový systém sice není úplně dotažený, protože tam hodil klacky pod nohy antimonopolní úřad, kvůli kterému se v Česku vlečou skoro všechny zakázky (s výjimkou těch, které jsou domluvené, ty jsou paradoxně pro úřad bezproblémové). Už teď ale zajišťuje to, co všechny korupčníky děsí: máme přesná data, víme jak dlouho vše trvá, umíme to kontrolovat na dálku a nedá se machinovat s pořadím spisů a čekat na úplatky. Pár nájemných publicistů kolem toho udělalo humbuk, ale bude to největší protikorupční opatření za desítky let.

Ale výstavbu a prodej musíme ještě zrychlit. Není možné, aby měl developer čtyři roky po postavení domu stále neobsazené byty, protože prodává za nehorázné ceny. Teď děláme na změnách, které umožní harmonický rozvoj měst a vznik nových čtvrtí pro dostupné a ekologické bydlení s vybaveností v místě, ne aby vznikala za Prahou sídelní kaše, ze které se lidi zklamaně stěhují zpět do Prahy.

Dále: Podařilo se nám zabránit řadě asociálních kroků. Piráti prosadili proti všem 350 tisíc rodičák pro rodiny s dětmi, masivně zvyšujeme počty míst hlídání dětí. A pro 600 tisíc lidí, kteří mají problémy splácet půjčky, jsme zjednodušili a zrychlili splacení dluhů a oddlužení poctivých dlužníků. Nedopustili jsme školné a zdanění stipendií. To jsou reálné problémy, co lidi mladí a studenti řeší.

A jsme jediní, kdo jde stát modernizovat po všech stránkách, protože bez inovací a změn ustrneme a nebude se nám dařit ani jako jednotlivcům, ani společnosti.

👉 Aby se děti učily ve školách aktuální a pro život užitečné věci.

👉 Abychom dotáhli zbývající zákony proti korupci, třeba u veřejných zakázek, kterými protečou stovky miliard, nebo regulaci lobbování.

👉 Aby stát svoje lidi slušně zaplatil, pokud jsou produktivní, abychom přilákali lidi ze soukromého sektoru do služby státu.

To všechno dělá blahobyt. A my Piráti jsme hlavní síla, která inovace a změny tlačí. Ty změny jsou REÁLNÉ, ale trvají. Nejsou to reklamní fráze, není to populismus, ale dlouhodobá práce.

Jsme-li čeští patrioti, pak jedinou cestou, která vede k prosperitě, jak říkal Masaryk, je každodenní drobná práce, tedy jít krok za krokem vytrvale stále stejným směrem. Směrem, který je správný, namáhavý, ale správný. Odmítnout laciné terče nenávisti, odmítnout být sluhou oligarchů, ale naopak dlouhodobými reformami přinášet lidem moderní stát a zlepšovat podmínky pro dobrý a svobodný život. A ten kurz teď konečně nastavujeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz