Hlavní obsah
Názory a úvahy

Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Michálek

Právě jsem předložil opravu zákona o veřejných zakázkách. Díky ní premiér ani ministři nebudou smět brát veřejné zakázky. Není správné, aby o nich rozhodovali a současně na nich vydělávali.

Článek

Ve slušné společnosti by na to vůbec zákon být nemusel. A lidi vesměs šokuje, že je u nás něco takového vůbec možné. Nejkřiklavější případ, proč je změna potřeba, je vládnutí Andreje Babiše. Za jeho premiérování získal Agrofert zakázky za skoro 12 miliard korun. To jsou pro představu náklady na výstavbu 4000 bytů nebo 60 kilometrů dálnic. Pokud bude zákon schválen, členové vlády nebudou moci brát veřejné zakázky pro žádné firmy, kde figurují jako skuteční majitelé.

Proč bylo potřeba tuto chybu z éry Sobotkovy vlády opravit?

Již dnes sice v zákoně o střetu zájmů stojí, že premiér a ministři nesmí dostávat veřejné zakázky, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za předsedy Rafaje ale podle něj odmítl postupovat. Trval na tom, že může zasahovat jen tehdy, kdy vyloučení uchazeče vyžaduje zákon o veřejných zakázkách. Zákaz tedy sice platil, ale vymahatelný byl jen těžko. Naposledy Ministerstvo pro místní rozvoj na jeho základě odmítlo uhradit 43 milionů Kč z evropských fondů, které za Babišovy vlády skončily v Agrofertu a soud mu dal před několika dny pravomocně za pravdu. Ale to je jen úplný zlomek z miliard, na které měl zákon správně dopadnout.

Za dobu Babišovy vlády získalo podle informací Deníku N přes 90 firem z Babišova holdingu zakázky v celkové výši 11,7 miliardy korun, například:

  • Státem vlastněná firma Čepro nakoupila od Agrofertu paliva za 5 miliard bez veřejné soutěže
  • Státní podnik Lesy ČR dal firmě Uniles z Agrofertu zakázky za 3,6 mld.
  • Správa státních hmotných rezerv nakoupila obiloviny, olej, sušené maso a mléko pro stát z 5 firem Babišova holdingu Olma, Mlékárna Hlinsko a další za 1,5 mld. Kč

Proč to trvalo tak dlouho?

Současné znění zákona bylo schváleno za Sobotkovy vlády před příchodem Pirátů do Sněmovny. A když pak byli Piráti v opozičních lavicích, Babiš a Faltýnek blokovali jakékoliv opravy. Změny prosadila až stávající vláda, kde jsem už dříve získal podporu pro zpřísnění vyplácení dotací ministrům a pro zákaz, aby politici vlastnili mediální domy. Babiš tak mimo jiné musel prodat MAFRu miliardáři Pražákovi, nicméně má v mediálním domě MAFRa a na idnes.cz pořád tlačenku – vliv stále drží jím dosazení lidé a Babišovi na idnes.cz dál vycházejí exkluzivní a poněkud poblouzněné komentáře.

V případě zákazu zakázek pro premiéra však „protikorupční“ hnutí ANO změnu zdržovalo a dostalo se na ni až teď při projednání jiného zákona. Změnu jsem navrhl k zákonu o veřejné podpoře, který upravoval pravidla vyloučení z výběrového řízení. Návrh zavádí tzv. rakouský model, kdy se firma člena vlády nesmí ucházet o zakázky, které se udělují v rámci státu, ale mohou se ucházet o zakázky v samosprávě, kde nemá ministr přímý vliv. Do budoucna tak ochráníme miliardy ve státním rozpočtu, aby neputovaly do firem napojených na politiky. Třeba kdyby se do vlády dostal někdo, kdo si chce tzv. jen nahrabat.

Zdrojové dokumenty:

Pozměňovací návrh SD 4943 poslanců Jakuba Michálka, Josefa Cogana, Aleše Dufka a Jana Jakoba, načtený k tisku 724 dne 18.9.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz