Hlavní obsah
Aktuální dění

Odblokování Parlamentu na obzoru. Udělejme změny, aby sněmovna fungovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Michálek

Tentokrát jsme šestidenní obstrukci překonali

Jsem PRO fungující stát a fungující Parlament! Blokování zákonů stojí občany denně 4 miliony korun. Proto navrhuju ve sněmovně změny, které zajistí předvídatelnější jednání o zákonech.

Článek

Ústavní soud opozičním politikům jasně řekl, že nikdo nemá ústavní právo donekonečna zdržovat Parlament. Pro mě to je zdravý selský rozum. Opozice má mít férovou možnost přednést své argumenty, ale nikoliv zmařit celé jednání.

O změnu k lepšímu jsem se snažil poslední dva roky, ale zdržování se stále zhoršuje a projevy stále prodlužují. Proto jsem vyzval ostatní koaliční strany, abychom stanovili jasná pravidla pro vystupování poslanců a poslankyň v diskusi, zejména pro přednostní vystoupení a faktické, kterými se „předbíhají“ řádně přihlášení řečníci.

Cílem je, aby byl program jednání aspoň trochu předvídatelný, což vláda slíbila jako prioritu ve svém programu, a dostalo se na co nejvíce řádně přihlášených řečníků. Z mnohahodinových projevů nemá ve výsledku nic ani volič. Drtivá většina lidí dlouhé projevy při práci nebo péči o rodinu nemůže sledovat.

Jak to prakticky uděláme? Omezíme „předbíhání ve frontě“ a stanovíme jasné maximální délky přednostních vystoupení. Konkrétně chceme:

  1. Maximálně tři přednostní vystoupení na osobu k jednomu čtení zákona v délce max 1 hodina.
  2. Jedno přednostní vystoupení když se každé ráno projednává program v délce max půl hodiny. Díky tomu nebude možné zablokovat celý jednací den.
  3. Omezit řetězení faktických poznámek, které předbíhají řádně přihlášené řečníky v rozpravě a diskuse se jimi cyklí.

U řádně přihlášených řečníků zůstává neomezená doba vystoupení, pokud Sněmovna nerozhodne jinak.

Fungující Parlament je zásadní pro to, abychom voličům dodali to, co jsme slíbili ve volbách. Vedle mnoha věcí, které nejsou sporné, nás čeká několik věcí, kde bude 100% dlouhé jednání ze strany opozice a pravděpodobně i úmyslné blokování parlamentu:

  • důchodová reforma,
  • korespondenční volba (zbývají 2 čtení),
  • udržitelnému financování veřejnoprávních médií,
  • zákon o státním rozpočtu.

Každá z těchto věcí se projednává ve třech čtení, takže se rychle dostáváme na to, že jenom tyto body zaberou dvě třetiny veškerého jednacího času. Vedle toho musíme schvalovat zákony, kde je shoda, a zákony kvůli EU. To se tímto stylem nedá zvládnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz