Hlavní obsah
Aktuální dění

Opozice musela demaskovat postoj k Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Michálek

Není možné říkat každému, co chce slyšet. V otázkách bezpečnosti vůbec ne. Je dobře, že opozice ukázala pravou tvář. SPD blouzní o ruském míru, recykluje kremelskou propagandu, ANO podpořilo současné směřování Česka, ale vždycky přidává nějaké ALE.

Článek

V bezpečnosti před ruskou hrozbou nebudeme dělat kompromisy

Mimořádná schůze sněmovny byla reakcí na stále agresivnější výroky ze strany Orbána, Fica a Babiše, které jsou následně zneužívány ruskou válečnou propagandou. Příkladem je nesmyslné strašení o tom, že Češi připravuje třetí světovou válku v Babišově komentáři v MF DNES a různé podoby dlouhodobého poštvávání lidí proti Ukrajincům. Převrací věci naruby. Pravda je zatím taková, že Putinovi vojáci zabíjí civilisty, jeho odpovědnost je jasná a někteří opoziční politici to lživě používají k očerňování svých oponentů.

Poslední kapkou byl pracovní e-mail, který Babiš poslal na špatnou adresu, aby si posléze objednal „teze“ na Jana Lipavského a jeho slabiny včetně dětí a kde ho častuje vulgárními výrazy. Lipavský totiž na ČT pojmenoval tuto bezpečnostní hrozby zcela jasně. A Babiš mu nemůže prominout, že pomohl evakuovat české občany v Izraeli, zatímco o tom Babiš jen mluvil u pultíku ve sněmovně a sám nic neudělal a letěl soukromým letadlem na fotbalový zápas do Albánie.

Ve válce s diktátorem není plán B

Slyšíme neustálé zmatkování. Je nutné jednat o míru, ale k jednání musejí být dva. Aktuálně nemá nikdo páky na to, přimět Rusko k jednání. Rusko se cítí vítězící, nechce jednat, chce pokračovat v zabíjení. Stejně jako Hitler. Ale podle opozice za to můžeme my. Šílené. Vůbec nepochopili, v jak je otázka bezpečnosti vážná a politicky to zneužívají.

Nikdo z nich recept na mír, který by zastavil ruského medvěda, nemá. Ruský „mír“ je podle všeho totální kapitulace. Plán B proti uhájení Ukrajiny je, že Ukrajina padne do rukou Putina, který ji začne pustošit, a my budeme muset ještě výrazně více platit na obranu, abychom Putina odstrašili od další agrese. Putin je diktátor, nechce jednat a takovým diktátorům se neustupuje.

Když se zeptáme opozice na konkrétní kroky k míru, řeknou, že odpovědnost máme my, a radit nám nebudou. Představa, že diktátora silného v kramflecích něco osvítí a bude ustupovat, když se mu daří, a my k tomu ještě zastavíme obranu, to by byla sebevražda. Má Babiš mobil na Putina, aby mu zavolal, nebo co by udělal? Okamura pojede do Moskvy? Koho to zajímá? Nic nemají, protože je to blbost. Takové rady jsou k ničemu. Všechno, co v míru dělat lze, tedy účast na mírové skupině v oblasti jaderné bezpečnosti prezidenta Zelenského, už Česko dávno dělá. Naše opozice jen zneužívá situaci v politickém boji. Kdyby bylo podle nich, dopadli bychom jako za Chamberlaina a Daladiera s Mnichovem. To fakt ne, druhý Mnichov v Evropě nedopustíme, určitě ne my Češi.

Odvaha zaujmout jasný postoj

Sněmovna ve výsledku schválila usnesení, kterým potvrdila, že ruská rozpínavost je pro Česko bezpečnostní hrozbou č. 1 a vybídla k další pomoci Ukrajině. A také vyzvala politiky a další aktéry, aby svými výroky nepodporovali válečnou propagandu Putinova režimu. To je podle mě nejdůležitější morální rozhodnutí dnešní doby, podle kterých nás budou soudit naše děti a další generace. Vypadá to jako samozřejmost, ale bohužel je potřeba to opakovat stále dokola.

Piráti mají ohledně Ruska jasný a rozhodný postoj. Ale nemají to tak jiné strany. Výsledkem schůze také je, že opoziční strany musely demaskovat svoje pozice, které vypadaly dost zmateně, protože každému říkají, co chce slyšet. Naopak museli ukázat pravou tvář, o které jsme tušili. SPD bude dál blouznit o ruském míru za veselého recyklování kremelské propagandy, ANO sice podpořilo základní směřování Česka a vždycky k tomu přidává nějaké ALE, většinou nějaké přehánění a siláckou rétoriku. Nicméně si myslím, že si do budoucna dají sakra pozor na to, aby už tolik neživili ruskou propagandu. Ve snaze vyluxovat pár procent provýchodních voličů, o které se přetahují s jinými formacemi. Je to nebezpečné, je to proti vlastním národním zájmům a většina občanů, které jako politici hájíme, to tak nechce.

Demaskovalo se více věcí.Ačkoliv ANO říká, že s ním nikdo nejedná, tak přes naše nabídky s odmítli o usnesení k bezpečnosti jednat. Pro usnesení, které je jinak celkem nekonfliktní, odmítli hlasovat. S oficiálním zdůvodněním, že o jejich šéfovi někteří poslanci nehezky mluvili. Bohužel dětinské hájení zájmů šéfa je pro ně zjevně důležitější než se rozumně dohodnout na bezpečnosti. Je to ale spíš ukázka toho, jak jsou slabí v oblasti bezpečnosti, že se bojí zaujmout jasný postoj, a naopak by lavírovali do poslední minuty. A že nejsou ochotni spolupracovat, ani když jim vláda podává nataženou ruku.

Ale což. Můžeme si myslet co chceme v různých tématech, ale v zahraniční politice je vláda úspěšná a jako stát děláme, co můžeme. Sehnali jsme 300 000 kusů munice, vyjednáváme, získáváme spojence. Lidi zahraniční politiku hodnotí jako nejlepší výsledek vlády. Buďme optimisty, i když může být situaci na bojišti zrovna nepříznivá. Budeme i nadále dělat maximum pro naši bezpečnost a svobodu, to je jediný směr, kterým má smysl jít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz