Hlavní obsah
Finance

Republika potřebuje rozpohybovat. To je, oč tu běží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Michálek

Zleva: předseda Pirátů Ivan Bartoš, místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová, poslankyně a místopředsedkyně Pirátů Klára Kocmanová, předseda klubu Pirátů Jakub Michálek, investor Jiří Hlavenka, národohospodář docent Libor Dušek.

Nechceme už přešlapovat na křižovatce. Nechceme, aby bylo Česko označováno za nemocného muže Evropy. Nechceme, aby vláda rezignovala na reformy. Náš plán Republika v pohybu nasměruje zemi na cestu do první ligy směr západní kvalita a západní platy.

Článek

Republika potřebuje rozpohybovat

Foto: Jakub Michálek

Ekonomická mapa Republiky v pohybu

V současné době funguje náš stát do značné míry jako lenochod.

Foto: Jakub Michálek

Lenochoda rozhýbeme

Potřebujeme se vymanit ze stagnace a naši republiku rozpohybovat, proto jsme v týmu společně s experty připravili sérii kroků, které nás k tomu dovedou. Náš plán Republika v pohybu je postaven na třech pilířích:

  1. Lidi na trh práce. Posílíme trh práce, aby bylo v naší zemi výhodné pracovat a přilákali jsme k nám i nové talenty, aby byla místa ve školkách a aby se nevyplácela práce na černo.
  2. Ležící peníze do investic. Chceme využít peníze, které nyní leží bez účelu a zhodnocení, a nasměrovat je do smysluplných investic.
  3. Optimismus do směřování státu. Věřme si a dělejme na zajímavých projektech.

Nechceme, aby aktivní lidé na každý nový nápad slyšeli dvacet důvodů, proč to nejde a kolik bariér by museli překonat, ale naopak jsme překážky odstraňovali.

Konkrétních 20 cílů máme v ekonomické mapě a budeme je postupně prosazovat na vládě. Chcete si je prostudovat i vy? Přečtěte si celý náš plán do detailů: Republika v pohybu

Foto: Jakub Michálek

20 konkrétních cílů

Jednotlivé cíle ekonomické mapy jsou vzájemně propojené

Pilíř první: Lidi na trh práce

Různým skupinám lidí dnes stát hází klacky pod nohy a fakticky je odrazuje od vstupu na pracovní trh. Jde například o rodiče s malými dětmi, kteří by si sice chtěli přivydělat, ale nemohou dát dítě do školky, jelikož nejsou místa. Stejně tak lidi v exekucích, kterým se teď vyplatí pracovat načerno. K tomu je velmi složité získat povolení pro zahraniční pracovníky, i když firmám chybí 300 000 pracovníků na místech, o která Češi nemají zájem. Proto rozhýbeme nedomyšlené regulace svazující trh práce, aby všichni, kdo chtějí, mohli pracovat a vytvářet hodnoty. Pomůžeme tím také k růstu firmám, kterým chybí pracovníci.

1. Zajistíme 100 tisíc nových míst v předškolní péči pro malé děti. Posílení pracovního trhu přinese státu zvýšení daňových příjmů o 10 až 15 miliard korun ročně. A to i po započtení nákladů na masivnější podporu školek a dětských skupin, o což Piráti usilují.

2. Cílem je dostat mzdu běžného zaměstnance, tj. medián, na 50 000 Kč měsíčně hrubého během 4 let. Po vzoru Dánska chceme jít cestou flexicurity - ochrany zaměstnanců na straně jedné a flexibility pro firmy na straně druhé.

3. Více než 600 tisíc lidí má dnes exekuce. Naším cílem je dostat z exekucí v první vlně 200 tisíc lidí, aby se vrátili z šedého trhu práce zpět do legální zóny alespoň na částečné úvazky, bylo pro ně výhodné se oddlužit a legálně pracovat. Dnes z nezodpovědných úvěrů žije půjčkový byznys.

4. Aktivně podpoříme zkrácené úvazky pro stovky tisíc lidí, kteří nemohou pracovat na plný úvazek, i když by rádi, ať už kvůli péči o děti, někoho z rodiny, své rodiče, nebo protože jsou sami v seniorním věku. Cílem je vznik nových 200 tisíc pracovních míst, což představuje zvýšení současného podílu této formy zaměstnání z 5,8 % na minimálně 10 % během příštích 5 let.

5. Zvýšíme minimální mzdu na 25 tisíc korun a podpoříme tak motivaci nízkopříjmových skupin pracovat. Cílem je dosáhnout a udržet hladinu minimální mzdy na úrovni ekonomicky srovnatelných států, např. Polska (25 000 Kč) či Litvy (23 400 Kč). Minimální mzdu budeme dále pravidelně valorizovat podle možností ekonomiky.

6. Vyslyšíme volání firem po kvalifikovaných pracovnících ze zahraničí. Každých 1000 nových pracovníků s průměrnou mzdou přinese veřejným rozpočtům 400 milionů korun ročně.

7. Získáme 1000 talentů pro českou ekonomiku ročně navíc. U poptávaných oborů zavedeme státní stipendia pro talenty ze zahraničí, aby nadaní lidé přišli studovat do Česka. Stejně tak budeme nadané Čechy motivovat pobídkami ke studiu v zahraničí. Špičkové talenty jsou pro rozvoj i proměnu ekonomiky zásadní.

Foto: Jakub Michálek

Rodičům umožníme pracovat

Pilíř druhý: ležící peníze do investic

Nevyužíváme obrovské množství peněz naplno. Proto peníze chceme více nasměrovat do smysluplných investic. Státní podporu proto chceme nasměrovat tak, aby pomáhala kromě nákupu státních dluhopisů také financovat investice, jako je výstavba bytů. Jde o 600 miliard. Navíc budou mít lidé ve fondech lepší výnosy.

8. Nasměrujeme státní podporu penzijního systému a jeho regulaci tak, aby bylo možné financovat bezpečné, dlouhodobě stabilní investice. Využití kapitálu reformovaných penzijních fondů pomůže v příštích dvaceti letech postavit až 100 tisíc nájemních bytů a na českou burzu může přilákat desítky nových firem.

9. Nastavíme přívětivé podmínky pro mladé firmy a startupy. Jako první krok Piráti představili modernizaci zaměstnaneckých akcií, po které startupová scéna dlouho volala. Pokud zůstanou tyto inovativní firmy v tuzemsku, dokážou každoročně zvýšit růst HDP o 1 procentní bod.

10. Zasadíme se o to, aby byly regiony rozpočtově motivovány ke zvyšování HDP na svém území, tedy vytváření dobrých podmínek pro podnikání místních firem. Část daní zaplacených místními firmami by šla přímo do kasy danému regionu. Problémové regiony nezachrání dotace, ale zdravá podnikavost lidí, kteří tam žijou.

11. Přesměrujeme evropské dotace primárně do posílení veřejné infrastruktury typu energetická a distribuční síť, nabíječky pro elektromobily, energetické úspory v nemocnicích a školách. Současně navrhujeme u modernizace ekonomiky postupně opouštět systém dotací a nahradit ho systémem úvěrů a daňových úlev po vzoru americké IRA.

12. Podle výsledků analýzy Národní ekonomické rady vlády navrhneme závaznou termínovou mapu přijetí eura. Všechny podmínky pro přijetí eura bychom pak měli naplnit v roce 2028. Česko tak napraví stav, kdy jsme zanedbali přípravu, a současně se pak budeme moci svobodně rozhodnout, zda euro ano či ne.

Foto: Jakub Michálek

Přívětivé prostředí - digitalizujeme

Pilíř třetí: Optimismus do směřování státu a celé ekonomiky

13. Vytvoříme přívětivé podmínky pro podnikání skrz další rozvoj digitalizace, zjednodušování agend a prosekání byrokracie. Do konce roku 2025 zavedeme možnost dělat 100 % úkonů v katalogu služeb veřejné správy digitálně. Reformou antimonopolního úřadu zvýšíme důvěru v systém veřejných zakázek v České republice.

14. Zajistíme další zrychlení výstavby i úpravou územního plánování. Řádně podaná žádost o stavební povolení na bytový dům bude vyřízena do 60 dnů.

15. Sjednotíme brand Česka, abychom tím podpořili export, turismus, investice do české ekonomiky a důvěru ve vlastní schopnosti.

16. Získáme pro ministerstva kvalitní odborníky s platy odvozenými z komerční sféry. Vlastní experti zároveň státu umožní vymanit se ze závislosti na poradenských firmách.

17. Zavedeme pobídky k dobrovolnému slučování obcí a meziobecní spolupráci. Cílem je zajistit dostupné služby občanům, ať jde o školu, zubaře či prodejnu s možností výběru důchodu. Redukcí počtu obcí do tisíce obyvatel by stát získal ročně kolem deseti miliard korun.

18. Podpoříme centrální koordinaci rozvoje umělé inteligence ve vzdělávání, rekvalifikaci a službách občanům.

19. Nasměrujeme ekonomiku k vyšší přidané hodnotě. Zavedeme cílenou podporu těch ekonomických segmentů s vysokou přidanou hodnotu, kde už nyní patříme alespoň k evropské špičce. Veřejná podpora musí směřovat k posilování znalostní ekonomiky.

20. Dostaneme naše školství na špičkovou úroveň. Musí proběhnout reformy obsahu vzdělávání, řízení a platových tabulek. Vysoké školy chceme více otevřít studentům díky státem garantovaným půjčkám a lepší možnosti skloubení studia a přivýdělku v oboru.

Foto: Jakub Michálek

3 pilíře k rozpohybování republiky

Musíme nějak začít

Vždycky, když děláme nějakou velkou změnu, tak je dobré se seznámit se situací a vytyčit cíl, ambici a k tomu spějeme, i když každá strana má možná trošku jiný pohled na dílčí témata. Zaznamenali jsme prohlášení určitých ministrů, kteří říkali, že žádné další reformy už nebudou, že je voliči nechtějí. To ale nejde. Pokud nesměřujeme dál, stojíme, a pokud stojíme, začíná hniloba a rozklad.

My jako Piráti k tomu říkáme ne, my jsme šli do vlády s vizí. Tu nemůžeme popřít. A chceme ukázat, že máme elán. Proto si myslím, že naše republika by měla mít ambice a nastavit si cíle. Energie je tu dost. Podívejme se, jak dlouho jsou poslanci schopni se ve Sněmovně o těch všech možných věcech bavit, ale bohužel to vypadá, jako bychom neměli jasné cíle, kam má naše republika směřovat a jak.

Navzdory tomu, jak na stát útočí různí vykukové, zdravá podnikavost by neměla být sprostým slovem. Potřebujeme, aby politici nakládali s penězi daňových poplatníků hospodárně, zhodnocovali je a investovali do dlouhodobějších projektů.

Je potřeba říci, že to, co jsme představili jsou cíle, na kterých by měla být shoda, nejsou to závazky ani konkrétní politika. Konkrétní návrhy k naplnění jednotlivých cílů budeme postupně předkládat koaličním partnerům. Uděláme maximum pro to, abychom na nich našli společnou shodu. Veřejnost vždy seznámíme nejen s podrobnostmi námi navrhovaných opatření, ale budeme pravidelně a otevřeně informovat o vývoji vládních jednání, na čem se našla shoda, kdo zlepšení blokuje, popřípadě kdo odpovídá za jeho naplnění. Už teď má každý z cílů svůj stupeň rozpracovanosti, některé jsou téměř před dokončením, některé už jsme představili, některé vyjednáváme.

Foto: Jakub Michálek

Ekonomika poroste o 4%

Výsledek? Budete o něm vědět

Sečteno a podtrženo, při splnění cílů Republiky v pohybu máme slušnou šanci na růst české ekonomiky v letech 2026–2029 na úrovni až 4 % ročně.

Po letech stagnace se můžeme konečně začít přibližovat Západu. Naše návrhy tvoří prověřené modely vyspělých zemí, kde jsme se inspirovali. Každý cíl přinese užitek i samostatně, ale ekonomická mapa Republika v pohybu zajistí největší prosperitu jako celek. Není na co čekat, všechna zlepšení je možné provést nebo nastartovat ještě v tomto volebním období do roku 2025. Díky tomu máme na další 2 roky jasný směr, na čem zapracovat, aby se naší zemi dařilo.

Postupně vám všech 20 cílů představím podrobně, fungují jako celek. A zajímá mě váš názor, ptejte se a pište mi na mail. 🙂

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz