Hlavní obsah
Lidé a společnost

Senioři na palubě: Spojujeme generace, boříme předsudky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Michálek

Politika by neměla lidi rozdělovat, ale spojovat. Bohužel se ale čím dál častěji setkávám s tím, že se lidé i v rámci rodin bojí mluvit o politice, aby se nepohádali. Mladí jsou poštvávání proti starším a naopak. Záměrné rozdělování společnosti.

Článek

Senioři na palubě

Právě proto mě těší iniciativy, jako jsou Senioři na palubě. Tato platforma vznikla v roce 2020 s podporou Pirátské strany s cílem přibližovat pirátskou politiku lidem nad 55 let a prohlubovat spolupráci napříč generacemi. Jednoduše řečeno - nerozdělovat, ale spojovat.

Nedávno jsme přivítali zástupce Seniorů na palubě přímo v Poslanecké sněmovně. Zájem byl oboustranný - my jsme se zajímali o jejich aktivity a oni zase o naši práci v parlamentu. Ukázal jsem jim zázemí pirátského poslaneckého klubu a rozpovídali jsme se třeba o výsledcích eurovoleb a co se z nich můžeme naučit.

Opakuji, všichni žijeme v rodinách, vídáme se se svými blízkými a povídáme si. Máme se rádi. Stále častěji ale slyším, jak už se kolikrát v rodinách bojí mluvit o politice, aby se vzájemně nepohádali. Jak se kolikrát pohádali natolik, že už se nevídají. To je zkažené ovoce záměrného rozdělování, kdy politici poštvávají mladé proti seniorům a naopak. A je to škoda.

Na návštěvě ve Sněmovně

Debata pokračovala i v jednacím sále, kde jsme probírali systém práce ve Sněmovně a efektivitu poslanecké činnosti. Senioři měli spoustu zajímavých dotazů a podnětů, bylo vidět, že je politické dění opravdu zajímá. Shodli jsme se třeba na tom, že oceňují práci pirátských ministrů a poslanců a že vnitrostranické útoky nikam nevedou.

Zajímavé bylo slyšet, že lidé z okolí Seniorů na palubě často Pirátům fandí v komunálních a sněmovních volbách, ale k naší evropské politice jsou skeptičtí. Tady máme evidentně co zlepšovat, musíme lépe vysvětlovat a zdůvodňovat naše postoje.

Foto: Jakub Michálek

V jednacím sále

Na závěr jsme se dohodli na další spolupráci. Senioři na palubě chtějí být vidět a jsou připraveni se aktivně zapojit všude, kde budeme potřebovat. Moc si vážím jejich energie a životních zkušeností. Jsem přesvědčen, že právě mezigenerační dialog a spolupráce je cestou, jak překonat společenské předsudky a rozdělení. Držíme kurz!

Co vy na to? Máte pocit, že se společnost zbytečně rozděluje podle věku? Znáte ze svého okolí příklady mezigenerační spolupráce? Podělte se o své zkušenosti v komentářích!

Foto: Jakub Michálek

Sněmovní terasa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz