Hlavní obsah
Aktuální dění

V bezpečnosti proti ruské hrozbě kompromisy neděláme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Michálek

Ruské rozpínavosti musíme čelit společně. Proto jsme svolali schůzi sněmovny k bezpečnosti.

Proč byla mimořádná schůze k bezpečnosti naší země? Odmítáme, že se česká armáda nemá připravovat na hrozby, že ukončení dodávek zbraní přinese mír a že chystáme třetí světovou. Fakt nehoráznosti.

Článek

Zlu neustoupíme. Česko je součástí aliance nejvyspělejších zemí, máme v NATO společně takovou sílu, abychom uhájili svou bezpečnost a svobodu.

5 jasných směrů bezpečnostní politiky, které sněmovna odhlasovala

✔️ Ruská rozpínavost je bezpečnostní hrozbou číslo jedna. To je prostě mapa Evropy. Je neúprosná. Bezpečnostní hrozba jménem Putin je každému zřetelná. Chceme, aby Putin udělal z Ukrajinců vazaly jako z Bělorusů? Pak by 200 kilometrů od nás bylo Putinovo. A určitě by to nebyla selanka v podvečer, naopak by si tam dal rakety, které by mířily na Česko a Polsko. Pár kilometrů od našich hranic. Nedej bože další okupace Polska, Moldávie či Pobaltí a během další dekády třeba i našeho Česka.

Foto: Jakub Michálek

Pokud padne Ukrajina, Putina budeme mít za humny.

✔️ Nebudeme koketovat s absolutistickým režimem v Rusku, naše ukotvení je demokratické a prozápadní. To je hlavní bezpečnostní zájem naší země. Bereme ho vážně. Podporuje nás v tom i část opozice. Ale je potřeba jim to připomínat, jinak sklouzávají k populismu a lovení 5 procent provýchodních voličů. Prozápadní směřování, včetně jednotné obrany Ukrajiny, je něco, v čem vytrváme. Dávno jednáme v rámci I. skupiny k jaderné bezpečnosti o Zelenského návrhu na mír. Ale není v zájmu nikoho, aby Česko vypočítavě lavírovalo, jako to dělá Fico a Orbán.

✔️ Nenecháme Ukrajince na holičkách v době nejhorších bojů. Navíc proti agresorovi, který porušuje mezinárodní právo a páchá válečné zločiny. I my jsme unavení, ale v sázce je příliš mnoho. Po těch dvou letech jsme teď potvrdili, že vytrváme. Pokračujeme v tom, co fungovalo za studené války. Díky ekonomické síle NATO přezbrojilo Rusko. Zbrojení není nic, co by bylo samo o sobě hezké, ale v dané situaci je to nejmenší zlo. Je to tisíckrát lepší, než přepustit Putinovi Ukrajinu, aby ji zneužil k dalším výbojům. Jako předtím Krym.

✔️ Zastáváme se českých vojáků, kteří pod naší vlajkou nasazují svoje životy, a teď čelí nesmyslným útokům za to, že se připravují na ruskou hrozbu. Přitom i lidé, kteří nás nevolí, se většinově shodnou, že nejlepší prevencí proti ruské hrozbě je být připraven. Máme povinnost udělat maximum pro přípravu na různé bezpečnostní scénáře. Odmítám zpochybňování naší armády kvůli tomu, že vojáci dělají svou práci.

✔️ Sněmovna vyzvala politiky, aby hloupými výroky přestali nahrávat ruské propagandě. Výroky Fica o vraždění Slovanů, Orbánova sabotáž evropských jednání, Babišovo strašení a poštvávání proti Ukrajincům a další nehoráznosti. Tyto výroky podkopávají bezpečnostní zájmy Česka a našich spojenců. Převrací pravdu naruby, protože Slovany zabíjí tak akorát Putin. A tito vypočítavci pak slouží jako užiteční pomocníci kremelských propagandistů.

Těchto pět cílů podporuje většina Čechů. A naše společné zájmy je potřeba jasně pojmenovat, což jsme ve sněmovně udělali.

Přál jsem si, aby mimořádná schůze ukázala, že vláda a opozice dokážou spolupracovat na důležitých věcech. Jako třeba bezpečnost. Evidentně ne tentokrát, protože opozice odmítla jednat, tyto cíle v hlasování nepodpořila a předložila neúspěšné vzdorousnesení. Ale věřím, že opozice začne brát českou bezpečnost vážně. Obávám se, že bezpečnostní situace ji k tomu chtě nechtě donutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz