Hlavní obsah
Internet a technologie

Většina stavebních úřadů se připravuje na digitální stavební povolení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Michálek

Přípravy na digitalizaci stavebního řízení jsou v plném proudu

Systémy stavební správy teď mají úřady na zkoušku a digitalizace stavebního řízení startuje už 1. 7. 2024. Mám radost z toho, že většina stavebních úřadů je aktivně testuje a používá.

Článek

Jsem fanoušek digitalizace a držím Ivanu Bartošovi palce, aby tenhle ambiciózní projekt dotáhl. Jakmile bude digitalizace, budeme moci centrálně hlídat, kde se protahuje vyřízení stavebního povolení nad 60 dnů. A taky nebude možné manipulovat s pořadím spisů.

Babišovci a jejich média vypráví klamavý příběh o tom, jak se žádné stavební úřady vůbec nehlásí do nových systémů stavební správy. Jak ukazují data, opozice jenom hází jedy, aby pošpinili dobré výsledky Pirátů ve věcech, které sami nezvládli. A poškozují tak i pověst stavebních úřadů.

Vyžádal jsem si totiž od Ivana Bartoše data, abych se podíval, které stavební úřady se už do systému přihlásily a zjistil jsem, že naše slavná opozice opět lhala a nejspíš se radila jen s šéfy úřadů, kteří to neberou úplně vážně. Pojďme se podívat na fakta:

Foto: Jakub Michálek

Mapa_priprav

Od poslední aktualizace, která proběhla před týdnem, se do systému přihlásila většina stavebních úřadů (55 %). Přihlásilo se také všech 14 krajských úřadů, které mají na starosti odvolací řízení. Velmi svědomitě se chystají v Praze, kde se do systému přihlásili úředníci ze všech stavebních úřadů. Na opačném konci statistiky se mírně vymyká Karlovarský kraj, ale je možné, že tam se úředníci se systémem seznámili už dříve v předchozích verzích, o čemž bohužel statistická data nemáme.

Instruktážní videa k práci s novým systémem jsou dostupná i na webu:

S tím, v jakém stavu předala digitalizaci stavebního řízení ministryně Dostálová, je tohle hotový zázrak. Ještě v roce 2021 pracovala na celém projektu jedna zaměstnankyně. A poradenství na zakázku za 1,9 miliardy dala ministryně Dostálová bez výběrového řízení na starosti člověku zapletenému do kauzy Dozimetr. Díky Ivanu Bartošovi se podařilo náklady snížit na zlomek ceny. Možná nás teď čeká pár startovacích problémů, ale věřím, že lepší službu občané ocení.

Zaujal vás článek? Přihlaste se k odběru novinek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz