Hlavní obsah
Právo a státní správa

Zjednodušujeme papíry od úřadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Michálek

Představte si, že spadnete do exekuce. To samo o sobě dost vyděsí. Jste dlužníkem, řešíte, co s tím, a z úřadu vám přijde deset stránek poučení, upozornění a pokynů v nesrozumitelném úředním jazyce. To nikomu moc nepomůže. Co s tím?

Článek

Dnešní podoba výzvy k zaplacení exekuce a dalších papírů, které s tím chodí, je děsivá. Neosobní, nepřehledná, dlouhá a zbytečně složitá. I jazykem právní úředničiny.

Příklad: „Vyrozumívám vás, že dnem 2. 1. 23 bylo proti povinnému zahájeno exekuční řízení podle exekučního řádu k vymožení nároku oprávněného, kterým byl přiznán shora uvedeným exekučním titulem… jistina… úroky… …a k vymožení nákladů oprávněného účelně vynaložených v exekučním řízení a nákladů exekuce.“

Rozumíte tomu? Vždyť je to úřednická hatmatilka, ve které se dlužník nemůže vyznat. Složité formuláře jsou největší problém, které si lidi představí jako překážku k modernímu a digitálnímu státu.

Takhle dneska papíry od exekučního úřadu vypadají, je to první z 10 stránek:

Foto: Jakub Michálek

Dnešní podoba výzva k zaplacení exekuce

Troufám si říct, že normální lidi si z toho odnesou tak akorát to, že dostali nějakou exekuci, ale netuší, co všechno ona poučení a upozornění znamenají, co jim tedy hrozí, když nezaplatí, a když zaplatit nemůžou, kam se mají obrátit a co dělat.

Byrokratický bordel, pardon. A na psychice to taky nepřidá, nepřívětivost a odtažitá nesrozumitelnost výzvy vás tak akorát naštve a možná zatvrdí, že nezaplatíte. Nebo ne včas. Velká část lidí pak zmateně volá na telefon exekutorovi a nechává si to vysvětlit.

My ale umíme papíry od úřadů zjednodušit

Jak? Jednoduše.

Deset stránek textu, ve kterých se člověk nevyzná, jsou psané právnickou šroubovanou řečí, nahradíme jedním listem papíru. Jedním. Se všemi důležitými informacemi na jednom místě. Testováno na lidech kolem mě všech úrovní vzdělání a praxe.

Je to jednoduché a srozumitelné, člověk se v tom vyzná. Okamžitě ví, za co dluží, jakou částku má zaplatit, že dostane slevu 50 % z odměny exekutora, když zaplatí do 30 dnů. A okamžitě pozná, že může zaplatit jednoduše pomocí QR kódu přes svůj mobilní telefon.

Foto: Jakub Michálek

Nová podoba výzvy k zaplacení exekuce

A přesně takovým způsobem bychom chtěli, aby to vypadalo. Jeden jednoduchý papír. Uf, to je úleva. Sice mám problém, ale aspoň přehledně vím, co mám dělat a můžu jednoduše zaplatit. Když člověk nemůže zaplatit, tak tam má hned informaci o tom, že může požádat o splátkový kalendář nebo kde je nejbližší, nejbližší dluhová poradna. A taky se hnedka dozví, co mu hrozí, pokud bude před placením dluhů strkat hlavu do písku. Ty staré papíry fakt nejsou třeba. A kdo má datovku, dostane to do datovky.

Zjednodušení šetří

Víte, že když výzvu k zaplacení exekuce zjednodušíme, tak dokážeme ušetřit velké peníze? Podle výsledku výzkumu, který se týkal placení pokut, vedlo zjednodušení a vyladění textu k vyššímu výnosu o 2 %. Kdyby to takto fungovalo i u papírů k exekucím, znamená to nějakých plus 220 milionů korun navíc ročně ve prospěch věřitelů.

A dále mínus miliony stránek, které nebudeme muset číst, protože jsou zbytečně zahlcující. Zdánlivé maličkosti, ale dohromady dělají velké věci. A v tomhle budeme rozhodně pokračovat.

Dobrá zpráva je, že tento nový jednoduchý dopis, který jsem vymyslel podle inspirace z Velké Británie, se líbí jak exekutorům, kteří ušetří za tisk, tak dluhovým poradnám. Ty zase vědí, že dneska papírům dlužníci nerozumí. A na ministerstvu měl nový dopis úspěch! Takže uděláme pracovní skupinu, která ho dotáhne a vyzkoušíme to. Přál bych si, abychom na kontrolním vzorku ověřili, o kolik více dlužníci zaplatí.

Přesně takhle chceme, aby to s exekucemi vypadalo. A takhle chceme, aby vypadal moderní a fungující stát. Srozumitelně, přehledně a jednoduše.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz