Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Člověk vs. příroda: Plasty a mikroplasty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: MechaOwl, Pixabay

Ilustrační snímek

Jsou všude kolem nás. Bohužel. Zabíjí zvířata, později i nás a mají vliv na globální oteplování. Zasáhly už celou naši planetu. Co myslím? Plasty.

Článek

Důkazem toho, že zasáhly celou naši planetu, je nález igelitu na dně Mariánského příkopu. V hloubce skoro 11 km plast! Proč bychom se nestali i my oběťmi zrádných mikroplastů? Bohužel jimi jsme. Za několik let to může být celosvětový problém. Avšak stále ještě nastat nemusí, pokud změníme pár věcí…

Mikroplasty, malé částečky, ze kterých se skládají plasty, jak název napovídá, dostáváme do těla i my. Zatím na ně neumíráme, protože je úmyslně ve velkém množství nekonzumujeme. V tom malém je ale dostáváme do sebe skoro denně. A hromadí se.

Souvisí především s půdou a vodními živočichy.

Tak zaprvé. Všimli jste si někdy plastu v lese? Průměrná doba jeho rozkladu čítá 450 až 1 000 let. V závislosti na faktorech, kterými jsou třeba klima nebo jeho složení. A kam že se rozkládá? Do půdy? No kam jinam. A z té rostou houby, borůvčí, na něm borůvky, zkrátka vše, co následně jíme my. Vlastně nejen my. Také zvířata. Třeba takové prase divoké, které posléze také jíme.

Foto: flockine, Pixabay

Plast v parku

Zadruhé. Možná to teď vyzní příliš drsně, ale dle mého názoru to tak je. My si plasty odklízíme z cesty a dáváme je do cest vodním živočichům (především jim). Pro ně ale představují obrovský problém už teď. Bohužel se jim ve vodě obtížně vyhýbají a nejen to. Spousty ryb si třeba již zmíněné igelitové sáčky plete s průsvitnými medúzami. Dostávají je tak do sebe v obrovském množství. Ač nemají ponětí, jak jim vzápětí mohou uškodit…

„Mořský biolog Darrell Blatchley, zakladatel tamního přírodovědného muzea, deníku The Guardian řekl, že během desetiletého výzkumu velryb a delfínů zemřelo 57 z nich na otravu plastem, jejž považovali za potravu,“ píše Magazín Aktuálně.cz.

Web iDNES napsal o nálezu 8 kg plastů v žaludku velryby.

A ještě jednou Magazín Aktuálně.cz, který informuje o vorvaňovci zobatém. Do žaludku se mu dostalo rekordních 40 kg plastů.

„Některé další studie odhadují, že až 70 % plastového odpadu skončí na mořském dně a v hlubinách,“ uvádí web yachting.com. Dále také, že „podle odhadů se pouhých 9 % plastu recyklovalo.“

Co tedy změnit? Za mě určitě snížit množství používaného plastu. Igelitové tašky se dají nahradit látkovými. U PET lahví je to trochu složitější, avšak dříve to jinak bylo. Používání skla bylo samozřejmostí. Když se však začaly objevovat lahve plastové, bylo krátce nato zřejmé, že budou preferovanými oproti skleněným. Rozhodla jejich váha. Ty plastové jsou přeci výrazně lehčí. Dnes je na oplátku zlepšování životního prostředí o to těžší.

Dnes se ale spoustu výrobců vrací k osvědčené klasice, tedy sklu. V obchodech tak potkáváme víc a víc pramenitých vod, limonád i džusů opět ve skle. Lidé si je zřejmě kupují a oblíbenost vzrůstá. Jsou teď mnohem dostupnější a začínáme je kupovat i díky zdravotní nezávadnosti, kterou se sklo pyšní. Dokonce má i vlastnost zachovávat plnější chuť. Skvělým krokem je navíc jejich možná recyklace. Na rozdíl od plastových se ty skleněné mohou recyklovat i třeba 10krát. Naopak plastové se většinou nerecyklují ani jednou. A to se jich, jak uvádí web HROT24, prodá 1 milion každou minutu.

Já se tedy snažím omezovat plasty jak to jde. Doporučuji také bezobalové nákupy, které zatím bohužel nejsou tak rozšířené.

A jak jste na tom s plasty vy? Snažíte se omezovat množství plastů, nebo možný „plastový oceán“ nevnímáte jako problém?

Zdroje:

Co škodí evropské přírodě? Online. 2023. Dostupné z: https://www.eea.europa.eu/cs/signaly/signaly-2021/clanky/co-skodi-evropske-prirode. [cit. 2024-06-07].

Mrtvá velryba měla v žaludku 40 kilo plastů. Nic podobného jsme neviděli, tvrdí vědci. Online. In: Aktuálně.cz. 2019. Dostupné z: https://magazin.aktualne.cz/mrtva-velryba-vyplavena-na-brehu-filipinskeho-ostrova-mela-v/r~b737fad4495811e9819e0cc47ab5f122/. [cit. 2024-06-07].

Velryba se zadusila odpadky, v žaludku jí našli osmdesát plastových tašek. Online. In: IDNES. 2019. Dostupné z: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/velryba-plasty-odpadky-zaludek-more-znecisteni-thajsko.A180604_142340_zahranicni_ksu [cit. 2024-06-07].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám