Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Lyžování v Krkonoších: Sníh, mlha, sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rolf van de Wal, Pixabay

Ilustrační snímek

S brzkým nástupem jara mizí rychleji než kdy jindy poslední sníh. Tak co si ještě zalyžovat? V Krkonoších, kde je přes 50 cm sněhu, si vyberete z několika kvalitně upravených sjezdovek.

Článek

Letošní zimní sezóna 2023-2024 nebyla na sníh o moc vydařenější než roky minulé. A myslím si, že už jsme na to vcelku zvyklí. Kde sníh ale ještě najdeme, jsou hory ve vyšší nadmořské výšce, kterými jsou třeba Krkonoše.

Spíš kvantita než kvalita

Je třeba počítat nejčastěji se zmrzlým a mokrým sněhem. Stále tady najdeme mezi 20-70 cm, což je poměrně dost na to, abychom si užili poslední týdny na sjezdovkách. Ve skiareálu Špindlerův Mlýn nebo skiresortu Černá hora - Pec, se teploty pohybují mezi 2-5 °C. Aktuální provoz lanovek, vleků, sjezdovek a sněhové zpravodajství je k dispozici na webových stránkách jednotlivých skiareálů. Seznam všech krkonošských je k dispozici na oficiálních stránkách Krkonoš.

Mlha, vítr, slunce, sněží!

Předposlední únorový týden na Horních Mísečkách, ve kterých jsem v tu dobu byl, předvedlo počasí svou pestrou paletu toho, co umí. Od jasné horské oblohy se sluncem až po pořádné bílo v podobě husté mlhy s viditelností na několik málo metrů, deštěm, někdy sněhem, občas kroupami a nárazovým řezavým větrem. A co. Vždyť jsou to hory. A k těm to nepředvídatelné počasí do jisté míry patří, nemyslíte?

Foto: Jakub Reinwart

Hustá mlha v Krkonoších

Na další dny a týdny ukazuje předpověď mírný déšť nebo zataženo s teplotami kolem 5 °C. V noci by měly klesnout k 1 °C, a tak by se sníh mohl ještě nějaký čas udržet. I když kvalitnějšího sněhu se asi do konce letošní sezóny nedočkáme, za lyžovačku to teď ještě stojí.

Osobní pohled

Aby to nebylo tak jednoznačné, jeden den se opravdu povedl. Bylo jasno, dokonce přes noc, když teploty klesly k -2 °C, připadly asi 4 cm sněhu, což na sjezdovce skutečně poznat bylo.

Foto: Jakub Reinwart

Slunečno na horách

A pro mě, jakožto lyžaře, to bylo rozhodně příjemnější než zledovatělý mokrý sníh v předchozích dnech. I když jsme strávili většinu dní v mlze a dešti, neznamená to, že jsme si to neužili. Skoro naopak. Nástupní stanoviště lanovek byly bez front a sjezdovky téměř prázdné (kam jsme v té mlze dohlédli). Se slunečným dnem a azurem nad hlavami si přišlo zasportovat a užít si čerstvý vzduch očividně dost lidí. A nejenže nás najedou bylo hodně na svahu, ale lanovky praskaly ve švech a my čekající ve frontě zoufale počítali jízdy, kolikrát to ještě sjedeme.

Snowboardistům prý více vyhovuje mokrý těžký sníh. To ale bude spíš téma do diskuze. A co tedy pro vás znamená „hezké počasí“?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám