Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zázvor všelék – starověký zázrak v moderním světě

Foto: Pixabay

Ilustrační snímek

Ve středověku byl považován za nedílnou součást evropské kuchyně. Nevíme, odkud pochází, ale znali jej už staří Egypťané a Řekové. Dnes ho připravujeme na několik způsobů. Jaké má účinky a kde se s ním můžeme setkat?

Článek

Zázvor se začal pěstovat ještě před naším letopočtem. Nejspíš v Indii nebo Číně. Postupem času se rozšířil díky mořeplavcům až do starověkého Řecka nebo Egypta. Tam jej přidávali do omáček stejně jako my dnes. K nám do Evropy se dostal díky arabským obchodníkům.

Dnes se často přidává ke kuřecímu masu, do polévek, limonád i cukroví. Nepostradatelnou surovinou je hlavně v indické kuchyni.

Gingerol není pro každého

Kromě typicky okrové slupky a žluté dužiny je zázvor nezaměnitelný svým pikantním aromatem. Za to je zodpovědný gingerol – složka čerstvého zázvoru. V případě zázvorového čaje se po přelití horkou vodou gingerol změní na zingeron. Zázvor je potom méně pikantní a jeho chuť může připomínat sladké ovoce. Proto je čaj snesitelný i pro ty, kteří zázvoru příliš neholdují.

Co je dobré, je i zdravé. O zázvoru to platí dvojnásob

Kromě doplnění minerálů skvěle slouží jako podpora dýchacích cest, cévního systému, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a hlídá termoregulaci. Buduje přirozenou imunitu a pozitivně působí proti nachlazení, chřipce a nevolnosti.

V moderní medicíně se často spojuje s léčbou nádorů. Gingerol totiž dokáže blokovat protein, který zodpovídá za tvoření nových cév uvnitř nádoru. Když se netvoří (např. vlivem gingerolu), růst nádoru se zpomalí, případně může dojít k jeho regresi.

Všeho moc škodí

Přes nespočet výhod nám může i trochu zavařit. Většinou při nadměrné konzumaci, která by neměla překročit za den asi 4 gramy čerstvého zázvoru, což odpovídá přibližně 1 litru čaje. Způsobit totiž může bušení srdce či pálení žáhy. Vhodný není pro malé děti, těhotné ženy a diabetiky, dále pro lidi užívající léky na srážlivost krve.

Zázvorová zahrádka

Není těžké zázvor vypěstovat doma. Je třeba zajistit mu vláhu, vlhkost a teplo. Je zvyklý na tropické klima, což mu v naší zeměpisné šířce dopřát nemůžeme, přiblížit se jeho nárokům ale zkusíme. Ideální je začít z počátku jara. Stačí k tomu čerstvý oddenek s vegetačním pupenem, který po naříznutí vyraší ve vodě přes noc. Následně stačí oddenek zahrabat do hlíny pupenem vzhůru. Někdy může trvat i několik týdnů, než vyraší první zeleň. Výhonky mohou dorůst až 80 cm. Důležité je myslet na dostatečnou závlahu a teplo od slunce. Přibližně po 9 měsících napoví žloutnoucí listy, že je čas na sklizeň a první domácí zázvorový čaj.

Zimní kouzlo zázvorového čaje

V zimě se zázvorový čaj s medem stává pro mnoho lidí neodmyslitelnou pochoutkou a parťákem do chladných dnů. Kromě vitamínů obsahuje i spoustu minerálů, kterými jsou třeba draslík, sodík nebo železo. Přijímáme je v létě většinou ze zeleniny, kterou v zimě přirozeně jíme méně. Zázvor je tak díky gingerolu ideální volbou, jak udělat něco pro své zdraví i během zimních měsíců. A navíc nás jeho lehká pikantnost příjemně prohřeje.

Tajemstvím není, že bychom měli kořen oloupat a nastrouhat najemno. Jedině tak dosáhneme nejlepších účinků. Co mnoho lidí ale neví, je fakt, že bychom do hotového čaje neměli přidávat citron. Organismus na rozdíl od zázvoru ochlazuje. Zázvorový čaj pak ztrácí svůj smysl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz