Hlavní obsah

Bojí se O2 Czech Republic a.s. regionálních poskytovatelů internetu, že lže při srovnávací reklamě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Rejzek

Každá telekomunikační infrastruktura vypadá podobně. Bez ohledu na konkrétní síť, ke které se připojujete a technologii koncové sítě, začíná připojením v některém z propojovacích datových center připojením ke světové konektivitě.

Článek

Jádro jakékoliv sítě, i toho nejmenšího lokálního poskytovatele, má propojovací bod, tzv. peer, pomocí optické páteřní sítě. Logicky, bez připojení k páteřní konektivitě by totiž vaše přípojka nemohla sloužit k brouzdání po obsahu v internetu. Data z peeru jsou prostřednictvím páteřní sítě (backhaul) transportována do regionů. Ať se připojujete optikou až do domu, nebo máte optický výpich (POP, point of presence) v nějaké technologické místnosti ve městě, při dnešních kapacitách se o využití jiné nežli optické technologie v páteřní infrastruktuře ani neuvažuje. Bezdrátové technologie, mobilní nebo pevné sítě, přichází ke slovu až v přístupové síti. Vše je znázorněno na obrázku z českého MPO níže.

Foto: Jakub Rejzek

Obrázek 1: Schéma sítě MPO

Pokud jste technici, připadá vám to jasné. Dokonce, i když jste technici z O2 CZ. Zato korporátní marketéři už musí být z prodejů zoufalí, pokud na svých stránkách, v sekci Podrobné informace o 5G internetu, zveřejnili srovnávací reklamu. Porovnávají O2 Internet (pro autora tohoto článku nefunkční řešení s mizerným signálem) a blíže nepojmenovaný Bezdrátový internet přes WiFi. Klidně pojmenuji, ve srovnávací reklamě se má srovnávat. Moje připojení bezdrátovým pevným internetem od místního poskytovatele z Českého Brodu má parametry 200 Mbps / 100 Mbps, s využitím technologie WiGig a WiFi. Postupně v pořadí podle největších nesmyslů z dílny modrého mystifikátora.

Foto: Jakub Rejzek

Obrázek 2: Vyfabrikovaná srovnávací tabulka O2 CZ.

Připojení k páteřní síti: popsáno výše. Zjevná pomluva konkurence. Nekalosoutěžní jednání na prvním stání, § 2976 odst. 1, odst. 2 písmeno g) Občanského zákoníku. Neexistuje žádný scénář, kde by jakýkoliv poskytovatel s jakoukoliv koncovou technologií neměl připojení k páteřní síti, to je popření principů, na základě kterých funguje Internet. Mimochodem, velká část menších poskytovatelů využívá stejné páteřní sítě jako O2.

Stabilní připojení ve špičce: Znáte to, když vám linka od O2 ve špičce sotva koktá? Já už ne, přestal jsem jejich služby používat. Protože mám dostupné kvalitní připojení od lokálního poskytovatele, kde si nějaké nestability sotva kdy můžu všimnout.

Pokles výkonu linky ve špičce je daný poměrem přípojné kapacity a kapacitních požadavků připojených přípojek. Český telekomunikační úřad reguluje, o kolik může inzerovaná rychlost linky poklesnout. V opačném případě má spotřebitel nárok na reklamaci. Statistiku reklamací si můžeme vyžádat u ČTÚ, když jsem ji viděl naposledy, nevypadalo to jako přehlídka WiFi poskytovatelů. U mobilních služeb žádná ochrana spotřebitele není, u pevných poměrně přísná.

Stabilní připojení ve špatném počasí: Za špatného počasí máme u O2 sítě stále stabilní jednu čárku 5G signálu, vím to, moje návštěvy chodí telefonovat ven. Sám mám mobil od Vodafone, a celkem pohoda. Takže bych si bezdrátový pevný internet „bez vrtání a instalace“ v přenosném modemu od O2 určitě objednat nechtěl. Jak je to vlastně s bezdrátem a počasím? Útlum signálu v prostředí se exaktně počítá.

Útlum = 32.4 + 20 x log frekvence (MHz) + 20 x log vzdálenost (km).

Pro přesný výpočet musíte znát vysílací výkon, zisk vysílací a přijímací antény. Výpočet dostupnosti se aplikuje podle Doporučení ITU-R P.530 do výpočtové tabulky. Dobrý technik dokáže s přesností na minuty ročně predikovat, kdy a za jaké hustoty deště poklesne přijímací úroveň signálu přijímače pod hodnotu citlivosti u požadované rychlosti spojení. Můj lokální poskytovatel provedl výpočet a navrhnul antény tak, aby nedošlo k výpadku ani při 80 mm za hodinu. Silný déšť má 15 mm/h, slejvák 50 mm/h. Statisticky na mé WiFi přípojce dojde ke snížení kapacity kvůli dešti o jeden modulační stupeň zhruba minutu za rok. Ale to už dole v údolí místo cesty teče bystřina.

Připojen ihned, bez vrtání a návštěvy technika: To je pro mobilní službu poměrně typická vlastnost. Jenže WiFi připojení není mobilní služba. Když by nechtěli v O2 CZ porovnávat hrušky a jablka, tak by museli přiznat, že jejich LTE (občas 5G) pevná služba v mobilní síti potřebuje úplně stejnou instalaci CPE na střechu, jako přijímač WiFi sítě.

Technická podpora 24/7. Tady O2 přiznává, že neví. Na „plechovou hubu“ od O2 jsem se tuhle v Praze snažil dovolat celý víkend. Už je to pár let, takže také nevím. Každopádně, když jsem měl nedávno poruchu, tak jsem poslal místnímu poskytovateli SMS. Nejde mi linka, podívej se na to. Za chvíli se mi vrátila odpověď. Máš za naším zařízením router Mercusys, ten se chová divně, mám tam poslat technika, ať se na to podívá? Zastyděl jsem se a šel jsem si vyřešit problém ve vlastní síti. Měl pravdu, kdysi jsem vyřešil nedostatek portů levným routerem ze starých zásob. Stařeček nezvládal tu zátěž. Ještěže mám tak šikovného poskytovatele!

Připojení k 5G síti: Ne, milé O2 CZ, WiFi lokální poskytovatel nemá připojení k 5G síti. Má připojení k 5GHz síti.

Licencovaná síť bez rušení jinými poskytovateli: Ano, mobilní sítě mají vyhrazené kmitočty. Proto je potřeba, aby se nadále rozšiřovaly i frekvenční příděly pro regionální poskytovatele. Nechceme přeci žít ve světě, ve kterém bude jen jedna volba. Sdílení spektra je pravděpodobně nejcitovanější přání RSPG, Radio Spectrum Policy Group. I vás, mobilní operátory, čeká v blízké budoucnosti potřeba naučit se nové dovednosti – sdílet spektrum. Rádiové technologie jsou již dnes natolik pokročilé, že mitigaci vzájemné interference na úrovni rádiového paketu (kódováním) dost dobře zvládají. Pro 5G technologie na to má dokonce ČTÚ metodiku.

Dohled nad hygienickými limity od ČTÚ: Bez ohledu na velikost poskytovatele platí stejné hygienické limity, obsažené v Nařízení Vlády 1/2008 Sb. a pozdějších předpisů. Marketér z O2 CZ musel pozřít vyšší nežli malé množství vtipné kaše, pokud pro sítě 5G o řád vyšším vysílacím výkonem používá jako argument hygienické limity. Máte doma WiFi router? Tak ten používá stejný výkon, jaký používá váš WiFi poskytovatel.

Rychlejší načítání FULL HD videí a obsahu na sociální sítích: tahle část srovnávací reklamy O2 CZ s WiFi operátory mne pobavila asi nejvíce. Rychlost načítání obsahu je daná toliko kapacitní možností linky. Srovnávat virtuální linku se zcela smyšlenou službou je hodně odvážné. Pojďme na konkrétní případ na mé adrese. Bezdrátová služba na mé adrese od O2 v horní části zahrady, kde je alespoň nějaký signál datové vrstvy, dokáže načíst Seznam Media. Nejdříve text, potom obrázky. Na WiFi přípojce jsem tento článek napsal.

Vzdálenou aktualizaci zařízení přeskočím, protože komentář s vtipnou kaší jsem už vypotřeboval a nechci se v článku opakovat.

Výkonná WiFi 6: Opravdu? Vy v O2 CZ ve srovnávací reklamě, ve které doslova špiníte svoje regionální konkurenty používající WiFi, si nárokujete použití „lepší“ WiFi? Není to náhodou jen další trik, tentokrát jak vnutit svým zákazníkům předražený, ale úplně obyčejný WiFi router s 802.11ax? U nás už se pomalu přechází na WiFi 7.

Vzpomínáte na reklamu Hyundai s „nebuď jako soused“ z Mladé Boleslavi? Dodnes na ni někteří vzpomínají jako na důvod, proč si celkem normální korejské auto nikdy nekoupili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
ICT Group

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz