Hlavní obsah

Columbo: Jedinečný detektivní seriál, který po celém světě proslavil hlavně herec Peter Falk

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia

Nezapomenutelný televizní seriál s detektivními zápletkami se vysílal od roku 1968 až do 2003. Neuvěřitelných 35 let! Po celou dobu natáčel hlavní roli poručíka Columba charismatický herec Peter Falk.

Článek

Tvůrci, kteří vymýšleli detektivní epizody, podaly fenomenální výkon

Za zrodem úspěšné postavy poručíka Columba stojí spisovatelské duo Richard Levinson a William Link. Inspiraci čerpali z Dostojevského románu Zločin a trest a také v postavě detektiva Otce Browna od spisovatele Gilberta K. Chestertona.

Americký detektivní seriál Columbo mohli diváci prvně shlédnout na televizních obrazovkách v roce 1968.
Tento nekonečný a velmi celosvětově úspěšný seriál měl 10 řad a 69 dílů. Natáčel se neuvěřitelných 35 let. Poslední díl byl odvysílán v roce 2003. Seriál se stal úspěšným i v dalších 44 zemích světa.

V roce 1975 se dostal do tehdejšího Československa, kde byl uveden pod názvem Inspektor Colombo, psaným s o namísto u. Do roku 1979 bylo uvedeno dvanáct náhodných dílů. Pak se seriál na české obrazovky vrátil až v roce 1996, kdy již byly uvedeny všechny díly.

Úspěšný princip seriálu dokázal diváky uchvátit

Každá detektivní epizoda má typické znaky, které jsou protkány celým seriálem. Každý příběh je natočen v obráceném detektivním stylu (howcatchem). Většinou začíná v místě zločinu a pachatel je znám hned od začátku příběhu. Poručík Columbo se poté dopracovává k výsledku pomocí analýzy, pozorování a neobvyklých otázek. Všímá si každičkého i toho nejmenšího detailu. Místo činu prozkoumává opravdu pečlivě. I zdánlivě nedůležité a nepřímé důkazy a nesrovnalosti, kterým nikdo nepřipisuje žádný význam, jsou pro Columba cennou informací.

Pachatelé jsou většinou lidé z tzv. lepší společnosti jako například právník, lékař, podnikatel, inženýr, spisovatel, herec, vojenský důstojník, diplomat a mnoho dalších. Tito zločinci páchají důmyslné vraždy, které mají dopředu velmi důkladně promyšlené tak, aby si zajistili neprůstřelné alibi, které jsou však jen zdánlivé. Aby odvrátili podezření od sebe samých, kladou poručíkovi falešné důkazy.

Snaží se jej spletitou manipulací přesvědčit, že se za žádnou cenu nemohli v inkriminovanou dobu nacházet na místě činu. Jsou si svým precizním provedením zločinu natolik jistí, že jsou k poručíkovi Colombovi přátelští a laskaví.

Jsou přesvědčeni o tom, že neohrabaný vyšetřovatel ve zmuchlaném baloňáku je nemůže nikterak ohrozit. Proto s ním často jednají velmi povýšeně. Colombo je zahrnuje všetečnými otázkami, na které velmi ochotně odpovídají v domnění, že díky tomu budou vyškrtnuti ze seznamu podezřelých osob. Jenže na poručíka Colomba si zkrátka nepřijdou, toho jen tak někdo neoblafne. I když vypadá, že si neví rady, je to jen na oko. Vždy ví, která bije, a  pachatele úspěšně odhalí a usvědčí.

Foto: Wikimedia

Poručík Columbo a Martin Landau v epizodě z roku 1973.



Osvědčená taktika poručíka Columba dostala každého vraha

Poručík Columbo ačkoliv působil ošuntělým dojmem, byl velice chytrý a inteligentní. Při vyšetřování zapeklitých případů zahrnuje podezřelé všetečnými otázkami. Někdy i požádá pachatele o spolupráci z důvodu, že nemůže případ uzavřít, protože mu na tom něco nesedí a že si neví rady. Tímto se však chce dostat k vrahovi ještě blíže, chce ho znejistit a vzít mu pevnou půdu pod nohama. Chce, aby se sám svými chybami usvědčil.

Na pachatele neustále dotírá a znervózňuje ho. Columbo úmyslně vzbuzuje dojem, že není příliš inteligentní a schopný vyšetřovatel. Pachatel ho tak fatálně podcení, udělá zásadní chybu a naservíruje Columbovi klíčový důkaz přímo do ruky. Je to Columbova oblíbená a osvědčená taktika.

Seriál proslavil herce Petera Falka i přes jeho handicap

Hlavní postavu poručíka Columba ztvárnil herec Peter Falk. Narodil se 16. září 1927 v New Yorku. Byl židovského původu a ze strany otce měl prý české předky.

Když byly Peterovi tři roky, zjistili mu maligní tumor v pravém oku. Musel ihned na operaci, kdy mu bylo oko vyoperováno a nahrazeno okem skleněným. Odtud pochází jeho typický zastřený pohled, kdy jedním okem nehýbe. Se svým handicapem se vyrovnal snadněji než jeho matka. Dokonce i ve škole strašil spolužačky tím, že si před nimi oko vyndaval.

Byl dvakrát ženatý. První manželství s Alicí Mayo byl ženatý od roku 1960 do roku 1976. Poté se s ní rozvedl a v roce 1977 se podruhé oženil se Sherou Daneseovou. Z prvního manželství měl dceru.

Nejvíce ho proslavila právě role poručíka Columba ve stejnojmenném seriálu, s kterým dobyl svět. Za tuto roli byl desetkrát nominován na cenu Emmy a čtyřikrát jí vyhrál. Za stejnou roli byl devětkrát nominován na Zlatý glóbus, který nakonec v roce 1973 obdržel.

Jeho dcera v roce 2008 oznámila, že otec trpí Alzhemierovou chorobou a demencí. Zemřel ve svém domě v Beverly Hills dne 23. června 2011. Příčinu smrti však rodina nesdělila.

Foto: Wikimedia

Herec Peter Falk

Nezapomenutelné pasáže seriálu, které utkvěly v paměti diváků

Vizáž
K neodmyslitelným znakům poručíka Columba patří velmi jednoduché ošacení, pomačkaný baloňák a neuhlazená vizáž. Tradiční baloňák byl opravdovým oblečením i v běžném životě, kdy si ho Peter Falk koupil narychlo při náhlém dešti v New Yorku za 15 dolarů.

Neustále kouří doutník či ho spíše drží v ústech nebo v ruce nezapálený či vyhaslý. Jeho typickým gestem je škrábání se na čele nebo ve vlasech. Poručík Columbo má alergii, je puntičkář a je hodně zapomětlivý. Často si půjčuje tužku a shání zápalky.


Automobil

K případům jezdí poručík Columbo svým typickým postarším šedým automobilem Peugeot 403 kabriolet, který ho neustále zlobí. Je v dosti žalostném stavu. Je značně otřískaný, lak poškrábaný, věčně něco vrže a skřípe. Vypadá jakoby nikdy nebylo umyté. Poručík se o auto vůbec nestará ačkoliv ho má velmi rád.

Foto: Wikimedia

Vůz poručíka Columba - Peugeot 403 kabriolet.



Pes jménem Pes

V některých případech mu na svých cestách při vyšetřování dělá společnost jeho pes. Roztomilý baset se jmenuje Pes. Neochotně zůstává čekat v polorozpadlém voze a dává svojí nespokojenost najevo hlasitým štěkotem. Poručík ho uklidňuje, že se hned vrátí. Někdy mu také pohrozí útulkem, na což Pes reaguje uhrančivým psím pohledem, který Columba obměkčí a ten vytáhne z ošuntělého baloňáku chutný pamlsek.


Tajemná paní Columbová.

V seriálu je poručík Columbo ženatý. O své ženě často mluví a vypráví. Ale tuto tajemnou ženu však nikdy nikdo neviděl. V seriálu se nikdy neobjevila. Když se ho někdo zeptá, proč nepřivedl také svojí ženu, vždy má pohotově nějakou výmluvu, proč nemohla přijít.

Ještě jednu otázku..
Poručík Columbo


Obvyklá otázka

Při svých výsleších je Columbo velmi dotěrný a nepřístupný až ho má pachatel mnohdy plné zuby. Když konečně svůj výslech dokončí a pachatel si v duchu oddychne, že již poručík odchází, tak v ten moment se Columbo otočí na vyslýchaného s typickou větou: “ Ještě jednu otázku…"

Foto: Wikimedia

Poručík Columbo a Richard Kiley v jedné z epizod z roku 1974.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz