Hlavní obsah
Aktuální dění

Desatero pro sousedy s kouřícími komíny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - Kunmod

Nastal podzim. Doba nejen padajícího barevného listí, větru, deště a sychravého počasí, ale i období obtěžujících kouřů z komínů.

Článek

S příchodem podzimních a zimních měsíců přichází každoročně i tradiční neodmyslitelná činnost bezohledných sousedů. Topení v kotli s co největším, nejtmavším a nejzapáchavějším kouřem vycházejícím z komína. Tento obtěžující jev je znát hlavně na venkově, kde si kdekdo dovolí pálit co chce a jak chce. Že tím znečišťují ovzduší a ničí zdraví druhým, je příliš nezajímá. Svou bezohledností jen přilévají olej do ohně a prohlubují nedobré sousedské vztahy.

Je pochopitelné, že je jim zima a nemají-li jiný zdroj tepla než kotel, tak v něm zatopí. Ale mohou to udělat tak, aby co nejméně svým počínáním obtěžovali druhé a zbytečně společný vzduch všech neznečišťovali. Měli by si uvědomit, že svým nekvalitním topením ohrožují životy nejen sousedů, ale i dalších lidí.

Kouř vycházející z jejich komína je mimo jiné zdrojem benzo(a)pyrenu, který je v kouři přítomen při spalování uhlí a dřeva. Jedná se o karcinogenní látku, která může způsobovat rakovinu, dráždí oči, nos, krk i průdušky a má také prokázán negativní vliv na játra a ledviny. To, že dým z komínů ohrožuje na zdraví nejen dotyčné, ale i všechny kolem, je více než jasné.

Pokud tedy někdo zatopí s černým dýmem, je to hlavně o bezohlednosti a lhostejnosti vůči okolí. A to je špatně. Dobrá zpráva je, že to jde dělat lépe tak, aby se eliminovaly negativní dopady na okolí. Jen se musí chtít!

Pro všechny tyto sousedy s kouřícími komíny, je tu pár užitečný rad. Pokud by je dodržovali, přispěli by tím významně ke zlepšení ovzduší i k lepším sousedským vztahům.

Vážení sousedé, jde to i lépe!

SMOKEMANOVO DESATERO SPRÁVNÉHO TOPIČE:

1. Nebuďte lhostejní k sobě ani ke svému okolí, zajímejte se o to, co jde z vašeho komína.

Odhoďte lhostejnost a změňte své myšlení. Přestaňte si říkat:

„Mě je jedno čím topím a jak to kouří, hlavně, když ušetřím a ohřeji se.“

Ohřát se a ušetřit můžete i šetrně. Kouř, který vypouštíte působí na zdraví nejen ostatních, ale i vaše a vašich dětí. Nebo se snad chcete léčit s rakovinou? Chcete, aby vaše děti měli astma či alergii? Určitě ne. Když už nemůžete změnit zdroj topení, dodržujte alespoň desatero dobrého topiče a přistupujte k tomu zodpovědně. Být lepší není ostuda. Lhostejnost a bezohlednost ihned zahoďte.

2. Sušte dřevo nejméně dva roky.

Pokud topíte dřevem, je velmi důležité, abyste ho nechali bezvadně proschnout a to minimálně dva roky. Vlhkým dřevem vůbec netopte. Kouř a smrad z něj, je velmi nepříjemný a zdraví škodlivý.

3. Nespalujte odpadky.

Toto je kapitola sama pro sebe. Mnoho z vás má v hlavě zakódovaný tento nešvar. Odblokujte ho. Je snadné lupnout jakýkoliv odpad do kotle, když nevíte kam s ním anebo se vám s ním nechce jít do odpadu.

Pálením odpadků na dřevě či uhlí neušetříte. Nebuďte líní nosit odpadky tam, kam patří. Až příště půjdete s odpadky do kotle, zastavte se a řekněte si:

“ Ne, nehodím to do kamen, odnesu to do popelnice" a také to tak proveďte.

Uvidíte, jak příjemný pocit vás zaplaví z toho, že jste to dokázali změnit. A hlavně tím přispějete k lepšímu ovzduší. Spaliny z odpadků jsou velmi nebezpečné pro zdraví. Chraňte si ho, zdraví máte jen jedno.

4. Nastavte regulační klapky tak, aby vzduch mohl k palivu, oheň neduste.

Správně topit a umět dobře ovládat kotel, je základ. Aby se oheň dobře rozhořel, potřebuje vzduch. Proto ho neškrťte a neduste, pak bude dusivý i dým z vašeho komína. Roztopit lze i tak, že nikdo nepozná, že jste právě rozdělali v kamnech.

5. Přikládejte častěji menší dávku paliva než jednu velkou za dlouhý čas.

Topit v kotli na tuhá paliva je řehole. S tím musí být smířený každý majitel kotle. Základem je, nebýt líný chodit přikládat častěji a po menších dávkách. Je snadné tam pořádně naložit a mít delší chvíli klid, ale k správnému topení to nepřispívá. Je těžké odbourat tento návyk, ale pokuste se o to. Jde to. Více pohybu vám neuškodí.

6. Pravidelně čistěte kotel i komín.

Velmi důležitá věc. Buďte zodpovědní a svůj kotel i komín pravidelně čistěte a nechte zkontrolovat odborníkem. Předejdete tím možným problémům spojených s vyhořením a hlavně tím eliminujete dusivý a obtěžující dým. O své auto se také musíte starat, ne? Stejně tak i o svůj kotel a komín. Pokud se z údržby nevidíte, požádejte někoho kompetentního anebo si raději pořiďte jiný druh vytápění.

7. Používejte moderní kotel či kamna.

Starým kotlům dávno odzvonilo. Zjistěte si, zda váš typ kotle nespadá již do zakázané kategorie. V takovém případě v kotli netopte a vyměňte ho za jiný, který je schválený. Mějte na paměti, že za nesprávné topení vám hrozí pokuta až 50 000,- Kč.

8. Udržujte teplotu spalin za kotlem mezi 150 až 250 stupni Celsia.

Ke správnému topení patří i udržování teploty spalin za kotlem, která by měla být v rozmezí mezi 150 a 250 stupni Celsia.

9. Nevyhazujte teplo oknem, nepřetápějte a topte jen tam, kde potřebujete.

K bezchybnému topení patří i správné topné návyky. Mějte dostatečně izolovaná okna, aby vám z nich teplo zbytečně neunikalo, abyste nemuseli neustále přitápět. K tepelnému pohodlí nepotřebujete mít doma třicet stupňů a chodit v kraťasech. Zbytečně svůj domov nepřetápějte. Topte jen tam, kde opravdu potřebujete i tak se dá na topení ušetřit. Mějte neustále na mysli, že změnou svých topných návyků a dodržováním desatera, významně přispějete ke zlepšení životního prostředí svého i ostatních. A to se opravdu počítá.

10. Topte tak, jak chcete, aby topil váš soused.

Toto je zlatá rada. A v podstatě nejdůležitější z desatera. Představte si, že máte elektrokotel a vedle vás soused kotel na tuhá paliva. Jak byste chtěli, aby váš soused topil? Byli byste v klidu a v pohodě, kdyby vás denně od rána do večera dusil jeho štiplavý kouř? Snášeli byste dobře skutečnost, že přes topnou sezónu nemůžete vůbec vyvětrat? Nevadilo by vám, že nemůžete vyjít na svůj dvorek či zahradu, protože byste se udusili kouřem? Zůstali byste i nadále v klidu, kdybyste dostali z kouře kašel, alergii či astma? Nebo byste byli raději, kdyby váš soused byl zodpovědný a snažil by se topit tak, aby tím co nejméně otravoval své okolí? Jakou variantu kouřícího souseda byste chtěli mít ve své blízkosti? Odpovězte si sami a podle své odpovědi také tak topte. Když si toto uvědomíte, nenechává vás to být lhostejní k sobě ani k druhým.

Topná sezóna začala, tak se jí pokuste udělat lepší, než ty předchozí. Stojí to za to. Zdraví vám poděkuje.


Velky dík patří všem kouřícím sousedům, kteří se rozhodnou řídit tímto desaterem!



Zdroj:
https://umo5.plzen.eu/zivot-v-obvodu/aktualne-z-obvodu/vadi-vam-kour-z-komina-souseda-tak-jej-vyfotte-a-zverejnete-na-internetu/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz