Hlavní obsah
Aktuální dění

Hurá. Konečně si o hodinu pospíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - obpia30

Také už se nemůžete dočkat, až se změní letní čas na zimní a my si konečně o hodinu pospíme?

Článek

V noci ze soboty na neděli opět přecházíme z letního času na zimní. Tato změna má výhodu v tom, že si ráno pospíme o hodinu déle. Což je velmi příjemné.

Označení zimní není tak úplně správný. Tento čas se správně nazývá standardní nebo běžný. Zvláštní čas, který si zaslouží sezónní označení, je jen čas letní.
A proč se vlastně kdysi zavedl letní čas? Bylo to hlavně z důvodu úspory energií. Tím, že je v létě večer déle světlo, uspoří se podle zastánců letního času energie, která by byla potřeba na večerní svícení. V dnešní době jsou však tyto úspory zanedbatelné.
Tím změna na letní čas postrádá na významu. Ba naopak má dle odborníků negativní vliv na lidské zdraví. Mezi nejčastější projevy patří poruchy spánku, únava, nevolnost a snížení fyzické i psychické výkonnosti. Vše souvisí s našimi vnitřními hodinami. Jejich přenastavení nějakou dobu trvá. A u každého jedince jinak dlouho. Někomu stačí pár dnů, jiný potřebuje týdny či měsíce.

Letní čas byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. V meziválečném Československu se bez něj pohodlně obešli. Návrat k němu přinesla až druhá světová válka, kdy byl opět zaveden od roku 1940. A upustilo se od něj až v roce 1949.
Poslední návrat letního času nastal v roce 1979. Od tohoto roku se již zavádí každoročně.
Do poloviny 90. let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem EU a časový posun trvá sedm měsíců.

O tom, zda zavést celoročně jednotný čas, nebo ponechat střídání letního a zimního, se vedou nesčetné debaty. Předloni vláda rozhodla, že po dobu dalších pěti let, bude zachováno střídání času jako je nyní. A to prý hlavně kvůli dopravě a fungování trhu.

A jak jste na tom vy? Chtěli byste střídání času zrušit nebo vám nevadí? A jaký čas je pro vás lepší?

Podle průzkumu agentury STEM/MARK z roku 2018 by zrušení střídání času přivítalo 70 procent respondentů. Pro celoroční využití letního času se tehdy vyslovilo 44 procent lidí, tomu „zimnímu“ by dalo přednost 24 procent, zbývající část dotázaných se v tomto směru nevyjádřila.

A jak by to v praxi vypadalo, kdyby se zavedl celoroční letní čas?
Na jednu stranu by to znamenalo, že by se o dva měsíce prodloužilo období, kdy je venku světlo ještě ve osm hodin večer. Na druhou stranu by však naopak o dva měsíce déle byla ráno venku tma, za níž by musely děti mnoho týdnů chodit po ránu do školy.

Jednotný názor zda zavést celoroční čas neexistuje. Každý má své pro a proti. A co člověk to názor. Citlivější jedinci, kterým změna působí potíže by rozhodně uvítali jednotný čas i za cenu delšího období v ranní tmě.

Ať už tak či onak, jedno je jisté. Sobotní změna času nás nemine. Pro ty, co si mohou přispat, to bude změna příjemná. Naopak nepříjemné to bude pracujícím, kterým se o hodinu prodlouží noční směna. Přejme jim, ať jim prodloužená směna rychle uteče. A všem ostatním, ať přechod na standardní zimní čas nezpůsobí žádné potíže.

Anketa

Vadí vám střídání letního a zimního času? A jaký byste chtěli celoročně raději?
Střídání času mi vůbec NEVADÍ. Mohl by být takto ponechán.
13,2 %
Střídání mi NEVADÍ, ale jednotnému času bych se nebránil/la.
5,5 %
Střídání mi VADÍ a raději bych celoročně LETNÍ čas.
12 %
Střídání mi VADÍ a raději bych celoročně ZIMNÍ čas.
69,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 711 čtenářů.

Zdroje:

https://news.refresher.cz/146711-Zmena-casu-2023-Nezapomen-si-preridit-hodinky
https://www.denik.cz/z_domova/zmena-casu-2023.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz