Hlavní obsah
Názory a úvahy

Překvapují mě reakce lidí k pomoci Ukrajincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay-wir_picxs

Netušila jsem, že je mezi námi tolik lidí, co mají Ukrajinců plné zuby. Podle výsledků ankety u článku Vadí vám pomoc Ukrajincům a Ukrajině, je přes 60 % lidí proti pomoci.

Článek

Dle některých vyjádření je z nich cítit plno závisti a  nenávisti vůči Ukrajincům. Článek si můžete přečíst zde.

Chápu rozhořčení z toho, když se někde válí opilí, ale kvůli pár povalečům přece nemůžete házet všechny do jednoho pytle. Všichni nejsou takoví. Jsou mezi nimi slušní lidé, maminky s dětmi. A kolik Čechů se takhle povaluje, žije z dávek státu a ti vám nevadí?
Jak víte, že ten, který se tam valí je ten, co utekl před válkou, a není to ten, co tu je již 20 let? Ti lidé sem nešli dobrovolně žít a vysávat dávky od státu. Ti lidé utekli před válkou!

Foto: Pixabay-Wendelin Jacober

Ilustrační foto

A že mají drahá auta a značkové hadry?
I to je možné. Představte si, že žijete tady, máte plno peněz, velkou vilu, luxusní auta, značkové oblečení a najednou tady začne válka. U vašeho luxusního sídla začnou létat rakety. Sbalíte značkové hadry, usednete do svého drahého vozu a odejdete tam, kde je mír. I s drahým autem a značkovými hadry. A jelikož máte dost peněz, budete si dál dobře žít. A jak vy víte, že tito bohatí zneužívají pomoci od státu? Pokud ano, je to vůči těm co opravdu potřebují pomoc jistě nefér, ale to je záležitost svědomí daného jedince. A kolik Čechů zneužívá stát, hledají kličky, jak by co obešli, zneužívají dobroty druhých a nemají žádné svědomí, ti vám nevadí? Mnoho Ukrajinců si našlo práci a pracují. A jak se jim tu asi musí pracovat, když je tu tolik lidí nemusí. Možná jim ještě závidí i to místo. Co třeba maminky s malými dětmi nebo lidé, co ze zdravotních důvodů nemohou pracovat? Ti si také pomoc nezaslouží? Těm bych určitě nějakou pomoc nechala.

Foto: Pixabay - Ri_ya

Ilustrační foto

Myslím, že to ani není o Ukrajincích, ale ať by to byl jakýkoliv uprchlík z jiné země, bylo by to stejné. Nejdříve obrovská pomoc, že by se jeden přetrhl. Po čase závist a pak nenávist. Spíše je to o nastavení lidí v hlavě, o jejich smýšlení, předsudcích, o neochotě pochopit druhé a nejvíce o závisti. Hlavně, že mají to své pívečko a cigárko. To je smutné. A ještě smutnější je, že takovéto smýšlení má přes 60 % Čechů. Takže až si otevřete pivko a zapálíte cigaretu, tak si uvědomte, že kdyby jim nezačaly létat rakety nad hlavou, tak tady nebudou.

Nehažte všechny do jednoho pytle a nesuďte jen podle vzhledu, bohatství a podle toho, co vám kdo nakuká. Vy nevíte, čím si prošli, vy jste nemuseli utíkat z války. Vy to jen v klidu a míru sledujete z gauče. Jedinců, co to kazí druhým, je i v Čechách dost. A hlavně nezáviďte, když není co.

Je-li člověk soudný a rozumně uvažující, tak můj názor pochopí.

Foto: Pixabay - Ri_ya

Ilustrační foto

Anketa

Závidíte Ukrajincům?
Ano
6,7 %
Trochu
0,8 %
Ne
92,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13874 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz