Článek
Pokud jste si za socialismu chtěli brzy ráno pochutnat na čerstvém chlebíčku třeba s kakaem, vyrazili jste do „mlíčňáku“. Většinou vždy jste tam potkali někoho známého, protože v tehdejší době byly mléčné jídelny centrem společenského dění. A že byly hodně oblíbené, dokazují i fronty, které jste si tam mnohdy museli vystát.
První mléčné jídelny se poprvé objevily v Československu v 50. letech 20. století a staly se symbolem socialistického způsobu života. Nacházely se v každém velkém i malém městě. Spadaly pod Restaurace a Jídelny tedy RaJ a byly regulovány státem, jako všechny tehdejší restaurační zařízení. Bývaly otevřeny již brzy od rána, takže jste si tam mohli zajít nejen přes den, ale i na snídani. Široká škála jídel a nápojů rychlého občerstvení byla za přijatelné ceny.
Zkuste si malý kvíz z mléčné jídelny. Zapamatujte si své odpovědi a na konci článku najdete správné řešení.
Kvíz
1. Co bylo charakteristickým rysem mléčných jídelen, kterým se odlišovaly od bufetů a hospod?
a) stoly s ubrusy
b) nekuřácké prostředí
c) živá hudba
2. Jaký spotřebič byl populární pro přípravu mléčných koktejlů doma?
a) robot KitchenAid
b) mixér Sencor
c) mixér ETA Mira
3. Který národní podnik měl pod správou mléčné jídelny?
a) ČKD
b) RaJ
c) JZD
4. Která sladkost se prodávala snad v každém mléčném baru?
a) tiramusu
b) Sacher dort
c) omeleta s tvarohem
5. Kromě mléčných koktejlů, co dalšího nabízely mléčné jídelny?
a) saláty
b) dezerty
c) obojí
6. Jaký typ salátu byl typický pro mléčné jídelny?
a) Caesar
b) Rumcajs
c) Nicoise
7. Jaké jídlo bylo socialistickou náhradou hamburgerů?
a) párek v rohlíku
b) rohlík s rozpečeným masem a sýrem
c) pizza
8. Jaký druh koktejlu byl často podáván v keramických půllitrech?
a) pistáciový
b) banánový
c) jahodový
9. Co bylo typické pro ranní nabídku mléčných barů?
a) pizza
b) müssli s jogurtem
c) čerstvé chlebíčky
10. Jaké ovoce bylo základem pro jahodový koktejl?
a) jahody
b) maliny
c) jablka
Znali jste na všechno odpověď? Některé z odpovědí najdete v článku nebo si můžete
správné řešení zkontrolovat na konci článku.
A co dobrého mléčné bary nabízely?
Vyhlášené byly mléčné ovocné koktejly, hlavně jahodový. Jeho zvláštností bylo, že nebyl vyráběn z jahod, ale z levnějších a dostupnějších jablek a na růžovo byl dobarvený. Podával se většinou v keramických půllitrech. Z teplých mléčných nápojů jste si mohli dát třeba kakao.
Z nabídky sladkých mléčných výrobků jste si mohli pochutnat na jogurtech nebo pudingu různých příchutí. Nechyběly legendární jahody se šlehačkou nebo kostka zmrzlinového nanukového dortu. Pro větší labužníky i zmrzlinové poháry. Sladkou nabídku doplňovaly zákusky jako indiánci, věnečky či ovocné kostky s agarem. Specialitou byly palačinky nebo omelety s tvarohem.
Už se vám sbíhají chutě?
Pokud nejste příznivci sladkého, mohli jste si pochutnat i na výborných slaných chuťovkách. Kromě již zmiňovaných chlebíčků jste v nabídce našli také lahůdkové saláty. Typický byl salát Rumcajs, vlašský či bramborový, ale také camping a hanácký z červeného sterilovaného zelí. Jedinečné byly i klasické smaženky nebo miniřízečky. Socialistickou náhradou dnešních hamburgerů, byl rohlík s rozpečeným masem a sýrem.
Své si tam tehdy opravdu našel každý, i když nabídka nebyla zcela tak pestrá jako dnes. Kdo nechodil do „mlíčňáku“, jako by nebyl. V tehdejším komunistickém Československu to byl opravdový fenomén. Po revoluci se začaly tyto typy mléčných jídelen pomalu vytrácet. Dnes už jsou mléčné bary spíše vzácností.
A nyní si můžete zkontrolovat své znalosti o mléčných jídelnách.
Řešení kvízu:
1.b, 2.c, 3.b, 4.c, 5.c, 6.b, 7.b, 8.c, 9.c, 10.c
Uhodli jste všech deset otázek správně? Pokud ano, tak je vidět, že pro vás mléčné jídelny nebyly cizí. Co jste si tam nejraději dávali vy?
Zdroje:
https://www.poznatsvet.cz/kultura-a-umeni/retro-kviz-mlecne-bary/
https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/cesky-fenomen-mlecnych-baru