Hlavní obsah
Lidé a společnost

28. říjen – nad zavřenými kšefty zvítězíme. Hlad ukojíme v cizině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Do obchodů utíkáme i když nenakupujeme.

Den čs. státnosti, státní svátek ČR, je spojen nejen s rozdáváním státních vyznamenání od prezidenta, ale i zavřenými krámy po celé zemi. Rolety nevytáhnou všude, kde je plocha větší jak 200 metrů.

Článek

Tento moment umně využívají německé a polské obchodní řetězce, které do českých příhraničních schránek donáší letáky. I kdyby metereologové nepředpověděli déšť, čeká nás jen pár kilometrů za hranicemi sprcha slevových akcí s česky mluvícími brigádníky!

Oslavy svobody překrývá touha po plné igelitce

Dá se předpokládat, že s podobnými informacemi pracuje i německé ministerstvo vnitra, protože spolková policie právě na zítřek nepřipravuje žádnou velkou uzávěru. Hlídat si budou jen jízdy tranzitů a kamiónů, ve kterých se sem tam může objevit migrující osoba. Lidé s přeplněnými igelitkami se terčíků v rukách policistů na silnicích obávat nemusí!

Jde už de facto o tradiční a oblíbenou hru, která se nasazuje ve chvíli, kdy je u nás zavřeno. Naopak Němci a Poláci z příhraničí k nám ve větší míře proudí zase ve dny svých svátků.

Nedá se však říci, že bychom trpěli hlady, protože jeden den zavřený koloniál vydrží i neasketicky orientovaný jedinec, ale jde o pocit svobody. Ta nás totiž nesvazuje, oslavy nejsou povinné a regály plné zboží, ze kterých si můžeme vybírat, jsou větším lákadlem.

Hokynáře vytlačila ruka trhu

Český trh spotřebního zboží ve vnitrozemí obsazují ve dnech státních svátků především obchodníci z malých asijských prodejniček. Kdo by si myslel, že jde o samostatně podnikající jedince, byl by vedle jak ta jedle. Systém se jim podařilo vybudovat dokonale, zásobováni jsou z převážně asijských velkotržnic. Dovolit si tak mohou slevové akce také, kolikrát větší než zavedené obchodní sítě.

Jsou totiž dokonalou náhradou českých hokynářů, jejichž náklady byly příliš vysoké. Není se čemu divit! Pokud si obchodník z vesnice rozhodl zaletět každý rok k moři, musel si i na každém rohlíku přisadit aspoň kačku, aby našetřil do štrozoku. Takže nyní sedí doma za pecí a může jen pozorovat, jak to dělají jiní efektivněji a místo k moři chodí na houby za chalupu do lesa.

Anketa

Navštěvujete ve volných chvílích obchody i kvůli dívání se?
Nejsem blázen. Nakupuji jen když něco potřebuji.
88 %
Mám rád/a atmosféru. Stačí mně pohled do regálů a na lidi, necítím se pak osamoceně.
4,7 %
Pokud je v Čechách zavřeno, mířím za hranice. Je to milý výlet a jednou za čas neuškodí.
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 276 čtenářů.

V rámci konkurence totiž na plyn šlápli obchodní řetězce, které se vždy při vstupu na trh řídí heslem připravit pro zákazníka vše nej. Čisté, levné, dokonalé. Díky tomu se jim podařilo chvilku lákat na cenu rohlíků, jindy zákazníkům stačil pecen chleba za polovinu. Výrobci, aby prodali aspoň něco, se naučili vycházet vstříc i jim, a tak dnes pozorujeme občasné hádky o tom, kdo má větší marže nejen u pečiva, ale i u masa, mléka a jiných výrobků. Neviditelná ruka trhu je sice přívětivá, ale pro ni bijící srdce je chladné jako led!

Dýchne na nás hlad, ale opravdu jen dýchne, hlady nikdo neumře. Zajet si může každý v klidu nakoupit. Českým obchodníkům se ti polští a němečtí rádi zazubí, zákazník je pro ně Pán. Večer se pak sejdeme u televizních obrazovek, abychom si řekli, jak jsme to mohli s metály udělat lépe nebo trochu jinak, když se to tomu Petru Pavlovi tak docela všechno nepovedlo, protože kdyby tomu dal a jinému nedal, bylo by nám lépe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz