Hlavní obsah
Seberozvoj

Abstinence může být mýtem. Pijme s mírou!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Alkohol nemusí být démonem.

Je ráno. Hlava vás bolí jako střep a máte sucho v ústech. Dát si vyprošťováka, nebo slovo alkohol vypustit úplně? Je možné se rozhodnout. Pokud nehrozí transplantace jater, stačí ubrat nohu z plynu. Jak může pomoci psychoterapie?

Článek

Jde o to, aby člověk prožil vyvážený život. Ne každý se narodil kvůli tomu, aby se nikdy nenapil. Co však dělat, když alkoholové dýchánky začínají přebíjet ne příliš vhodné excesy a už si o vás cvrlikají vrabci na střeše, že byste měl/a nebo mohl/a přestat pít?

Zbytečný strach z džusu s ledem

„Už ani skleničku,“ ozývalo se dlouho z ordinací lékařů, kteří si v mnoha případech dělali obavy z toho, aby se jejich pacient nevrátil k démonu alkoholu. Plátce zdravotního pojištění tak díky syndromu bílého pláště, ze kterého mají mnozí abnormální respekt, podlehl a vzdal se. Sám mám ve svém okruhu známých vyléčeného alkoholika, který si z preventivních důvodů nedá ani džus s ledem, protože má obavu, aby se v něm neprobudila chuť přidat si na led trochu vodky. Dobrovolně tak popíjí i v parných dnech jen čaj a za vrchol slasti nově považuje dvojku zteplalého pomerančového džusu.

Ne, děkuji. Už nechci.

S trendy svobody které do Čech přinesl pád železné opony však i do léčby alkoholové závislosti přišel i opomíjený koncept, který dříve pečlivě střežila pohraniční stráž.

Kontrolovaná konzumace alkoholu. Koncept, který pracuje s posílením zodpovědnosti jedince o jeho osudu! Pokud se v rámci terapie daří posílit vůli pacienta, ten nemusí opouštět svoji zálibu a klidně si dát po mastné huse k obědu vychlazenou dvanáctku!

Ono se totiž dá poměrně dobře naučit říkat si ve správný čas tajemnou formuli: „Ne, děkuji. Už nechci.“

Terapeut prostě zapracuje o něco více než lékař s tím, že pokud nalezne vnitřní spouštěče touhy po alkoholu, věnuje se dále motivaci ke změně a posilování schopnosti sebekontroly pacienta při kontaktu s návykovým mokem. Nevěříte? Můžete to zkusit!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz