Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bezdomovce můžeme ze života škrtnout. Na ulici nikdo být nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Život bez střechy nad hlavou může být volbou.

Mnozí z nás jistě někdy potkali na ulici někoho, kdo natahoval ruku s prosbou o pomoc. Pokud se procházející slitují, může se kdokoliv radovat za zlatavě blyštivé dvacetikoruny nebo jiné mince.

Článek

Přesto bych se nenechal příliš dojímat srdceryvnými příběhy o tom, jak kdo a proč skončil na ulici. Ve skutečnosti jsou na ní totiž jen ti, kteří se dobrovolně rozhodli k alternativnímu stylu života a jde o jejich svobodné rozhodnutí.

Jídlo a charita pro každého

Kdokoliv z občanů totiž může přijít na Úřad práce, kde se o něj v zásadě postarají. Dokonce ani nemusel nikdy pracovat nebo odvádět daně! Stačí projevit zájem o zprostředkování práce a nechat se registrovat jako uchazeč.

Pro podobné případy je určena dávka s názvem životní minimum. To je 4 860 korun. Denně lehce nad 150, ze kterých se dá při vší skromnosti důstojně najíst, pokud člověku nechutná kaviár a nechce ho zapíjet šampaňským. A i ten, kdo si své koruny propije, o hladu zůstat nemusí. Stačí navštívit nějaké denní centrum a teplá polévka spolu s namazaným chlebem se najde vždycky!

Anketa

Jak by se podle vás měla řešit otázka bezdomovectví?
Zvýšením dávek pro potřebné tak, aby se z nich dalo zaplatit více. Každý, kdo má peníze v ruce, a´t se rozhodne, co s nimi udělá.
1,9 %
Návratem k historií prověřené praxi v podobě domovského práva a povinnosti v jednom. Každá obec původu by pro své potřebné měla zřídit něco na způsob pastoušky jako dříve.
58,1 %
Nijak. Jak si kdo ustele, tak si lehne.
36,3 %
Zvýšením počtu sociálních pracovníků v ulicích. Ti by měli potřebné vzdělávat v oblasti jejich práv.
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2523 čtenářů.

Jde-li o oblečení, nikdo také nemusí po světě běhat nahý, stačí zajít pro šatstvo do některé z charit ve velkých městech. Je možné, že nepůjde o čerstvou módu, ale kousky s patinou doby, což je však lepší něco než nic.

Bydlení se proplácí se zpožděním

Pokud má kdokoliv pocit, že si kvůli svým příjmům nemůže sehnat bydlení, je vedle. Pokud jde o jednotlivce, může zaběhnout do nejbližší ubytovny nebo hostelu či se pokusit sehnat laciný byt. Nejméně se platí za lůžko v pražském parníku Hermes, kde postel s povlečením dostane každý, kdo přijde bez kapky alkoholu v těle a má to i se snídaní za 20,- Kč.

Úřad práce pak doplatí do výše uznatelných nákladů. Ty jsou největší v Praze, kde mohou dosáhnout 10 121,- korun. Jedinou nevýhodou této dávky je, že se vyplácí zpětně. Je potřeba tak využít komunikativních dispozic k tomu, aby se potřebný jedinec měl kde schovat.

Bydlení člověka by pak mělo být přiměřené. I když do této kategorie mnohdy nespadají ani byty nabízené developery okolo 20 metrů čtverečních, kde se dá bydlet, stát je štědřejší. Podle úřednických tabulek je pro jednotlivce ideální plocha 38 metrů.

Kompetence i se základkou

Aby se člověk uplatnil na stále se vyvíjejícím trhu práce, může se přihlásit do rekvalifikačního kurzu. Ty jsou nabízeny také Úřady práce a mnohé jsou pro jeho frekventanty zdarma.

Jejich absolventi pak mohou pracovat jako maséři, realitní makléři, při instalaci fotovaltaiky a kdekoliv jinde.

I člověk jen se základním vzděláním tak může získat bez problémů zdarma kompetence k tomu, aby byl v životě k něčemu platný a nemusel živořit.

Pokud tedy na ulici vidím člověka bez domova, uvědomuji si, že jde v zásadě o osobu, která se k životě bez střechy nad hlavou rozhodla zcela dobrovolně. Využít záchranné sociální sítě k tomu, aby člověk důstojně žil, může kdokoliv.

Zdroje:

P. S.: Diskutérům, kteří mně budou doporučovat, ať si vše vyzkouším na vlastní kůži, bych rád předem poděkoval za radu. 3/6/1997 jsem byl propuštěn z věznice, kde jsem strávil nějaký ten pátek a žmoulal jsem v ruce pár korun. Na Úřadu práce jsem dostal první větší peníze, tisícikorunu. Byl jsem vyučený prodavač s jistotou, že mě na pokladně se záznamem v rejstříku nikdo nevezme. Dodělal jsem si maturitu, časem vejšku. Dnes bych se zařadil mezi tuctové týpky s přiměřeným příjmem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz