Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bordel uklidí veřejný opatrovník. Soud omezí práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Přemnožené krysy dokáží v domácnosti nadělat paseku.

Dřív šlo o veřejné blázny, každý je znal. Byli terčem posměchu, nikdo se o ně nestaral. Dnes existuje institut veřejného opatrovníka. Kdo neudrží ani korunu, může mu soud přiřknout opatrovníka.

Článek

Tím bývá často obecní sociální pracovník. Nejde o žádnou formu trestu, ale ulehčení ve složité životní situaci. Někdy může být způsobena psychiatrickou chorobou, jindy může jít o přirozený důsledek stáří.

Pětasedmdesátiletá gamblerka

Bohužel i dnes se najdou vykukové, kteří by podobně handicapované jedince, jež se nemohou účinné bránit, mohli zneužít. I v Česku se tomu tak děje! Začíná to nabídkami na účast při předváděcích akcích, které jsou maskovány jako výlety, i když je na nich účastníkům často nevybíravým způsobem nabízeno bezcenné zboží za nehorázné částky!

Anketa

Jak vnímám institut omezení svéprávnosti?
Jsem rád/a, že se v těžkých chvílích člověka má kdo postarat.
26,3 %
Bojím se, abych se do podobné situace nedostal/a.
63,2 %
Jsem zásadně proti! Ať si každý žije, jak chce.
10,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Jednomu mému známému, který provozuje hotel, se stalo, že nudící se pětasedmdesátiletá maminka našla právě v podobných výletech zalíbení. Požádal tedy organizátory, ať jí nic neprodávají. Jako by však hrách na stěnu házel! Jednou přivezla deku za 2 500, jindy hrnce za desetitisíce. Tak mamku poprosil, ať mu dá kartu od svého bankovního účtu, vyřídil pro ni dovážku stravy, hradil provoz bytu a z důchodu jí dal každý den tolik, kolik potřebovala, ale už ji na žádný zájezd nepustil.

Maminku to chvilku mrzelo, našla si tedy jiného koníčka. Sem tam zašla do nedaleko stojící hospody a všechny peníze, co jí dal, utratila na automatech. Protože nechtěl, aby soud rozhodoval o omezení svéprávnosti maminky, pořídil nakonec tři automaty do hotelu, kam jeho mamka mohla kdykoliv přijít. No a když jí došly drobné, na recepci dostala žetony.

Nemusí dostat více jak 500 korun

Soudní verdikt o omezení svéprávnosti přichází, až když selže i podpora rodiny a člověk je ohrožen závažnou újmou nebo má trvalé potíže s právním jednáním.

Jde o poměrně zásadní zásah do práv a svobod člověka, proto se postupuje velmi obezřetně! Soudům nikdy nebude stačit jen zpráva ošetřujícího lékaře, ale argumenty pro omezení svéprávnosti musí konstatovat znalec v odborném posudku. Je také potřeba, aby se soud s osobou, o které jedná, seznámil a zeptal se jí na její názor.

V žádném případě pak už nemůže jít o zbavení svéprávnosti úplné, ale jen omezení pro konkrétní úkony. Někdo tak nemůže nakládat s částkou nad 500 korun, jiný nemůže nakládat se svými nemovitostmi. Své vlastní rozhodnutí pak soud každé tři roky přezkoumává, aby si ověřil, jestli je ještě důvod pro omezující opatření.

Zbytečnosti se vyhodí na skládku

Veřejný opatrovník obce pak pravidelně svého klienta jako sociální pracovník navštěvuje a pomáhá mu s obstaráním běžných záležitostí. Do nich patří nejen zajištění nákupů, ale i běžné zdravotní péče, pokud je jí třeba.

Problém nastává, když se zdravotní stav opatrované osoby rychle horší. Projevit se může nejen shromažďování zbytečných věcí, ale i chovatelství nepřiměřeného množství zvířat, rozšíření parazitů v domácnosti. Zde je potřeba neprodleně zakročit, aby nedošlo k zásahu do oprávněných práv a zájmů třetích osob!

Ať se to někomu líbí nebo ne, v tomto případě má i obec nejen právo, ale i povinnost zajistit úklid na nezbytně nutné minimum pro důstojný život svého chovance. Nepotřebné věci odvést na skládku a domácnost uzpůsobit k běžnému provozu.

I díky tomuto přístupu lze pak žít ve společnosti ve vzájemné pospolitosti. Někomu se to líbit nemusí, ale pokud si člověk sám způsobí ve svém domě stav, který mu brání vykonávat malou nebo velkou potřebu a exkrementy kýblem vylévá sousedům na zahradu, je třeba jednat! Zásah deratizéra k vypuzení hlodavců a blech z domácnosti je pak spíše úkonem v zájmu chovance než proti jeho právům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz