Hlavní obsah
Internet a technologie

Bouře ve sklenici WhatsApp vody. Nezaplatíme ani halíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Někteří přemýšleli, jestli jim na textovky bude stačit kapesné.

Jak rychle se šíří poplašné zprávy a co může hnout žlučí ukazují nyní rychlostí blesku sociální sítě. V Česku zdomácněla především WhatsAppová. A ta dokázala nafouknout bublinu obřích rozměrů!

Článek

Nejdříve šlo o šuškandu ve studentských hospůdkách: „Bude to stát majlant, tak se na to od ledna vykašlu,“ znělo unissono ze studentských úst. Časem však přišla smršť článků v médiích. Jedna analýza střídala druhou!

Nezaznamenatelná změna

Ekonomové vysvětlovali, proč se majitel Facebooku a platforem WhatsApp, Instagram a jiných Mark Zuckerberg rozhodl službu zpoplatnit okřídleným, že nic není a nemůže být dlouhodobě zadarmo.

Podnikavci zavětřili a sem tam někdo vypustil do světa historku o tom, že přejde k jiné síti, která z jeho kapsy tahat peníze rozhodně nebude! A dal to na vědomí všem svým kontaktům v síti WhatsApp, aby si to ještě chvilku zdarma užil. Ať ten Zuckerberg zchudne, že?

Anketa

Jak vysoká by pro vás byla optimální cena odeslané SMS?
Nejvíc do koruny, víc bych nedal/a.
3,1 %
Pochopil/a bych placení za zprávy jako u telegramu, pokud by byly znovu doručovány Českou poštou, ale zprávy telefonem dnes jedině zadarmo!
91,9 %
Dovedu si představit maximálně pár haléřů.
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1118 čtenářů.

No a přišel 1. leden 2024, který měl podle mnoha předpovědí překreslit mapu kontaktů této sociální sítě a srazit ji na kolena. Pak přišel 2. leden, 3. 1. 2024 a dnes už máme skoro polovinu měsíce za sebou.

Platí jen kupující

Cítíte tu změnu? A jak jste ji vyřešili vy? Já moc technice nerozumím, a tak jsem nechápal, o čem je řeč ani v loňském roce.

Jak jsem se vlastně zpoplatnění vyhnul? Tak, že jsem neudělal vůbec nic.

Ono totiž všechno má svá pravidla. Kdo si chce přiobjednat nadstandardní služby, platit může. Třeba za větší kapacitu úložiště, kam se mu pak vejde pár foteček navíc. Může si je pak prohlížet, kdy se mu zalíbí.

Z logiky věci jasně vyplývá, že když si nic neobjednám, také nic neplatím.

Základem je objednávka

Malinkatou výjimku z tohoto pravidla tvoří ve světě uživatelé hromadné dopravy, i když i u nich je proces souhlasu pečlivě ošetřen.

Přestože když jedu po městě z místa A do místa B a nepronajímám autobus ani tramvaj sám pro sebe, vyčkám jejich příjezdu na zastávce. Tedy obecně známém prostoru, který je určen k nástupu a výstupu z dopravního prostředku.

Pokud do něj vstoupím, nemusím podepisovat objednávku k jízdě z místa A do místa B, ale mlčky vyslovím souhlas s převozem po zvolené trase a beru na vědomí cenu i další přepravní podmínky. Tím mně vzniká povinnost uhradit jízdné.

Světem se dokonce valila z mobilu na mobil varovná zpráva s upozorněním, že zasílané zprávy už nebudou zdarma: „Pošlete 10 kontaktům,“ znělo její doporučení. Zde je vidět, jak důležité jsou ověřené informace. No nic, jdu nyní poslat svým kontaktům z WhatsApp v mobilu napsat, že také nemusí mít strach a nikomu platit ani korunu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz