Hlavní obsah
Finance

Cinkot mincí a šustění bankovek má šmak. Lidé brání hotovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Kdo drží cash, je král.

Někteří z nás upřednostňují bezhotovostní platební styk. Je přece kouzelné zmáčknout na počítači tlačítko enter a odeslat větší či menší kupičku peněz tam, kam patří. Nadšeni však nejsou úplně všichni!

Článek

Říká se, že zvyk je železná košile. Vyplatí se sedět dnes doma na penězích a mít připravenou v záloze hotovost pro strýčka Příhodu nebo jde jen o bohapustý historický přežitek?

Nechtěně podporujeme bankovní sektor

Když se kdysi platilo vše v hotovosti, člověk viděl, jak se mu tenčí suma peněz v kešeni. Dnes až když přijde domů a podívá se na bankovní účet, občas si povzdechne a řekne si, že by se měl krotit. Vypadá to, že nad penězi pomaličku ztrácíme kontrolu.

Kdo si ji naopak chce uzmout co nejvíce, jsou bankovní korporace. A tvrdě vyžadují provizi z každého haléře, který proteče jejich systémem.

Na první pohled to vypadá, že poplatky jdou k tíži obchodníků. Kdo by si to myslel, byl by vedle jak ta jedle! Všichni hokynáři totiž započetli náklady na bankovní provize do ceny zboží a služeb, které poskytují. Jdou tak k tíži peněženek jednotlivých zákazníků.

Prachy v prachu

S tím souvisí fakt, že všeobecný názor, kdy si člověk myslí, že neplatí, co si neobjednal a nedovezla mu zásilková služba nebo prostě nechce, je jen o rozšířený mýtus!

Hromadění finančních prostředků na bankovních účtech je přitom nebezpečným hazardem. Ať už se podíváme na nulovou ochranu před inflací nebo riziko, že peněžní ústav zkrachuje. Kde je konec Bohemia banky, IPB, Sberbank a jiných „jistot“ na rozbouřeném trhu českých financí? Kam zmizela hotovost z britské Silicon Valley Bank?

Náplast v podobě státních garancí, které kryjí aktiva drobných střadatelů až do výše 100 000 eur jsou při dnešních cenách více než směšné. Pokud si budu poctivě šetřit na byt v Praze a z uložených prostředků dostanu dva a půl miliónu korun, mohu si v hlavním městě pořídit leda tak králíkárnu. Zůstanou mně totiž jen oči pro pláč.

Když není hotovost, rabuje se

Zranitelnost světa se v současné době spolu s digitalizací veškerých procesů exponenciálně zvyšuje.

V srpnu před 20 lety došlo k masivním výpadkům elektrické energie nejen ve Spojených státech, ale i v Itálii. Není otázka JESTLI, ale KDY postihne něco podobného i Česko.

Jen málokteré místo zůstalo ušetřeno srocování davů a rabování obchodů, vypuklo nespočet požárů. Lidé neměli za co, jak a kde nakupovat. Chyběla hotovost, která je základem směnného obchodu

Právo na hotovost tak může předejít situacím, které asi nikdo nechce zažít. Slovensko a Rakousko historií prověřenou platební metodu hodlají vložit do svých ústav. V Česku se senátoři snaží o obdobnou iniciativu. Proti nejvýrazněji vystupují zástupci bankovního sektoru, kteří říkají, že nám stačí Zákon o platebním styku.

Sám v poslední době často platím kartou nebo telefonem. Rád bych však, abych mohl mít doma nějakou tu kačku v hotovosti a jistotu, že když přijde problém, roztrhnu v klidu polštář, vezmu pár bankovek a půjdu si nakoupit. Jedna věta v Ústavě nebo Listině základních práv a svobod pak omezí banky v jejich rozpínavosti a já budu mít klid na duši, že bez problémů cvaknu i při blackoutu litr mléka a pár rohlíků v obchodě, než se nepřízeň techniky přežene.

Anketa

Jaký je můj vztah k hotovosti?
K ničemu ji nepotřebuji.
4,8 %
Jsem rád, že ji mám.
95,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz