Hlavní obsah
Lidé a společnost

Do školy už chodit nebude. Kašle na to

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Někteří odsouzení se napraví. Získají vzdělání.

Předčasné odchody ze vzdělávání. Složitý název skrývá jasnou definici problému. Počet adolescentů se základním vzděláním stoupá. Není to jen české specifikum, čísla hrozivě rostou po celé Evropě.

Článek

Někdy se projeví chyba při volbě profesní cesty žákem samotným, jindy nesou velký díl viny rodiče. Právník chce mít z dcery nebo syna právníka, ale potomek má na to, aby byl prodavačem.

Proměna je rychlá

I soukromé gymnázium tak může na vysvědčení nasekat několik nedostatečných a dítě si musí hledat jinou školu. Pokud se chyba opakuje, dá se očekávat, že experiment nevyjde. Do třetice všeho nejlepšího? Ovšem rapidně je již poškozena sebedůvěra mladého dospívajícího…

Spolu s ní může dojít k hledání alternativních modelů zaujetí pozornosti. Neberou mě ve škole? Dobrá. Na ulici však mohu kralovat! Dítě je pak ohroženo vlivem partiček, kde pokouření za rohem domu je jedním z nejmenších problémů.

Anketa

Dá se po sklouznutí k partě a zločinu vrátit se do normálního života?
Musí to být těžké, ale kdo chce, určitě si cestu najít umí.
45,5 %
To zní jako idealistická pohádka. Moc tomu nevěřím.
36,4 %
Kdo jednou seděl, má větší předpoklady být recidivistou. Vězeňský systém v Česku nefunguje.
18,1 %
Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Dochází tak k poměrně rychlé proměně dospívajícího ze vzorného žáčka s aktovkou na zádech, kráčejícího do školy, v jedince páchajícího alotria. Kde není žalobce, není soudce! Rodina často tutlá ve své komunitě, že následovník přišel domů poprvé opilý, ale stává se, že okolí si všimne!

Krádeže způsobuje závislost

Pokud dítě začíná ztrácet zájem o své bezprostřední okolí a nejbližší, kteří s ním sdílí domácnost, je něco v nepořádku. Jestliže se v domácnosti ztratí prvních pár drobných a po nich sem tam někomu bankovka, je potřeba mít oči na stopkách.

Důvodem může být závislost. To je problém, kterého se mladý člověk velmi těžko zbavuje, i když podlehne v rámci party často velmi lehce. Stačí, když si někdo zapálí, odvážnější pak přejdou rychle na trávu. Z ní někteří rovnou směrem za nosem k pervitinu.

Gram pika, jak se mu říká, přijde na asi litr, tedy tisíc korun. Víkendový úlet může rychle přerůst v denodenní užívání. 1 000 denně je 30 tisíc za měsíc. K tomu jídlo a časem nájem. Při výši tuzemských mezd jde o přímou cestu ke krádežím. Sérii zlodějen, na jejichž konci může být po čase kriminál.

Prevencí podobných scénářů je čas na dítě, i dospívající. Důvěra v něj a dobrý příklad. Motivování a pochvaly, i za relativní drobnosti. Sám znám několik lidí, kteří se ze šikmé plochy na scestí rádi vrátili do normálního standardu. Učil jsem je kdysi ve věznici. Dnes už více jak 10 let fungují bez problémů. Bez závislostí, bez problémů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz