Článek
Můžeme popřát: „Dobrou chuť.“ Nebo se máme raději rychlému a levnému jídlu vyhnout obloukem, protože si kazíme zdraví a zaděláváme si na gastroenterologické potíže, které nám zkrátí život?
Rozhodla návštěva Vietnamu
Přestože se říká čínské polévky, z Číny vůbec pocházet nemusí! Továrny, ve kterých se připravují, jsou rozesety po celém světě. Dokonce i český obchodník Roman Frenko si jednu otevřel. Sídlí na Moravě a produkuje takové množství polévek, že se z něj až hlava může zatočit.
Jeho firma jich za 25 let od svého vzniku uložila v regálech obchodních řetězců neuvěřitelné dvě miliardy. Když vezmeme kalkulačku, je to 80 miliónů polévek ročně, denně pak skoro 220 000.
Vše začalo jeho cestou do Vietnamu, kde ho jeho vietnamský známý z Česka seznámil s majiteli vietnamské továrny. Od nich Roman koupil strojní vybavení a vrhnul se do výroby potravin po hlavě. Vyplatilo se.
Dovedou zasytit
Dnes zaměstnává skoro celou svoji rozvětvenou famílii a uživí se. Z hodnocení kuchařů a pseudokuchařů si nic nedělá. Co by také měl? V jedněch novinách se člověk dozví to, ve druhých ono. Lidé se prostě nikdy neshodnou!
Hojně bývá citován gastroenterolog Dr. Kuo, který experimentálně na jednom ze svých pacientů břišní kamerovou sondou zjistil, že se polévkové nudle rozkládají pomaleji. Naopak Jan Pivoňka z Ústavu konzervace potravin říká, že kdo na ni má chuť, ať si jí dá. V přiměřeném množství jako úplně všechno.
Z potravinových řetězců se nenajde žádný, který by si dovolil poškodit své zákazníky. A polévky Romana Frenka jsou k dostání všude. Sám si je občas s chutí dám a jsem rád, že po nich poměrně dlouhou dobu cítím pocit nasycení.
Jako obchodníka zaměstnal v továrně Frenko i svého syna Robina, který byl ještě v hokejové sezóně 2009/2010 oporou porubského hokejového klubu. Věřím, že aktivní sportovec se skvělým zdravím by si určitě své zdraví pohlídal! Co si o čínských polévkách myslíte vy, milí čtenáři? Napište svůj názor do komentářů.