Hlavní obsah
Rodina a děti

Dobro a zlo se učí od dětství. Brutalita roste, věk klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Graffiti nemusí být jen bordel, na legální ploše dokáže oživit město a snížit frustraci mladých, které by jinak honili strážníci.

Nežijeme v ideálním světě. Některé rodiny dokážou své děti vychovat jako z cukrkandlu. Na druhé straně pohybujícího se kyvadla jsou rodiny, které do světa vypouští zločince. Jednoho za druhým!

Článek

V poslední době se světem šíří zprávy o brutalitě některých dětí školou povinných. Sem tam někdo na někoho hodí penál nebo tužku, to by asi nevadilo. Horší je, když se v rukách jinocha nebo malé slečny objeví nabroušená dýka. Trestat pachatele, kterým teče mléko po bradě, nebo je nechat být, ať si žijí svůj život dál?

Respekt přinese uniforma

Hranice trestní zodpovědnosti je v Česku nastavena na 15 let. Do té doby může být nařízen leda tak pobyt ve Středisku výchovné péče. Dovedou v podobných zařízeních ovšem přitáhnout mladým opratě a udržet je na uzdě?

Anketa

Měla by se podle vás snížit trestní odpovědnost dospívajících pod 15 let?
Ne, děti do vězení nepatří.
0 %
Ano, pokud dovedou rozeznat dobro a zlo.
75 %
Nevím, nechal/a bych to, jak to je.
4,2 %
Hloupá diskuse. Důležité je, aby se s dětmi pracovalo.
20,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Příliš asi ne. Zprávy České školní inspekce, která ze zákona jako součást školského systému tyto polepšovny kontroluje, jsou zajímavým čtením. Inspektoři vytýkají, že některé ústavy mají mříže v oknech a chovanci jim utíkají. Je jasné, že resort školství si tak na své svěřence došlápnout moc neumí.

K převýchově pachatele nejzávažnějšího zločinu těžko povede přítomnost družinářky, která má na starosti noční provoz v zařízení a v kapse pepřový sprej. Lepší by mohl být dozorce v uniformě se zbraní za pasem. Uniforma s obuškem dokáže často sjednat kázeň a pořádek více než síla hlasu rozespalé pracovnice školského resortu!

Raketový nárůst poruch chování

Pandemie poruch chování totiž v poslední době výrazně narostla. Částečně za to mohou rodiče, částečně doba.

Časy, ve kterých byly zavřené brány škol, na ty si ještě mnozí pamatují. Nikdo nebyl připraven, recepty na řešení žádné. Bloumalo se po bytech, vyučování probíhalo na internetu. Vzdálený přístup mnohým vyhovoval, ale kázni a pořádku nenaučil.

Pokud bylo v roce 2013 na středních školách evidováno 365 mladých lidí s poruchou chování, loni jich bylo 2 521. Začíná to nezdravením vrátných, pokračuje odmlouváním učitelům, projevit se však porucha může i v rámci trávení volného času a narušováním veřejného pořádku.

Frustraci lze upustit řízeně

Prevence kriminality, která je jednou z páteřních součástí státu a jednotlivých obcí, se dnes zaměřuje na vzdělávání v oblasti ohrožení kriminalitou na internetu. Podporovány jsou však i projekty obcí na osvětlení míst, ve kterých se může krást nebo kde člověk může přijít k úhoně.

S vytipováním problematických míst může pomoci Policie ČR, která má chování násilníků a podvodníků přečteno.

Brutalita pachatelů násilné trestné činnosti roste, jejich věk však klesá. Prostor pro inspiraci, jak s podobnými lidmi pracovat, mohou přinést i netradiční nápady. Tam, kde se vytvoří prostor k uvolnění, klesá pouliční kriminalita. Příkladem může být hlavní město, které dlouhodobě a cíleně vytváří místa pro sprejery.

Místo pěstí do stolu nebo konfliktu s náhodným kolemjdoucím tak mnozí agresivní jedinci vezmou do ruky sprej s barvou a jdou vykřičet svoji nespokojenost. Pozitivní je, že jde o kultivovaný proces.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz