Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Domácí násilí se za zavřenými dveřmi stupňuje. Na pohlaví agresora nezáleží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

V islámu je žena podřízena muži.

Poprvé na ní řval. Z ničeho nic. To se ukázala slabou a nepostavila se mu. Podruhé jí dal facku. Po třech letech manželství dostala pěstí. Vždycky uvěřila, že se změní. Skutek nepřicházel. Dnes žije dcerou v azylu.

Článek

Opila se. Vykřikovala, že neumyl nádobí a dělá jen bordel. Hodila po něm skleničku. Vzpomínal, když jí šel představit rodičům. Nyní si vybíjela vztek i na nich a on proklínal den, kdy se s ní během divadelní přestávky na oblíbené hře seznámil. Rodiče se třesou strachy. Chce pro ně zařídit domov pro seniory a vyhnat je z baráku, kde sice s rodinou bydlí, ale patří jeho rodičům.

Poškozeným je i přítomné dítě

Primář jedné okresní nemocnice napadl svoji ženu, lékařku z malého města, o přestávce školní besídky. Přihlížela celá škola. Tak vyšel na světlo světa dlouho tutlaný problém v manželství jedné místní honorace. Dnes je již odsouzený, trest mu byl podmíněně odložen a manželka i s dětmi si sbalila kufry a žije si svůj život v jiném městě. Setkání dětí s otcem se nejprve realizovala za asistence sociálních pracovníků, nyní již mohou být o samotě sami.

Pohádali se doma, odjel do jiného města za bratrem. Žena mu dala pár facek. Kvůli dětem se zatím rozhodl nic neřešit a vrátil se. Jen manželce řekl, že si nepřeje, aby každý měsíc utrácela 150 000 korun celé jeho mzdy. On s dětmi chodí na hřiště, ona je bere do herních zařízení, kde sedí s kamarádkami a povídají si. Vše na útraty manžela.

Pokud je svědkem domácího násilí v jakékoliv podobě dítě, hledí se na něj jako na poškozeného. Kromě toho je svědkem v případě policejního vyšetřování a soudního řízení. Zásah do psychiky je frontální, přichází totiž o jistotu svého domova, který mu mají rodiče vytvářet.

Odhalení komplikuje tolerance

Domácí násilí se odehrává zpravidla mezi dvěma a více blízkými osobami. Důvody mohou být rozdílné, ale žádný z nich nemá charakter polehčující okolnosti.

Obecně se dá říci, že živnou půdu představují dlouhotrvající neshody, pracovní stres, zneužívání návykových látek od alkoholu po tvrdé drogy.

Je těžko odhalitelné, některé poškozené osoby jej dokonce bagatelizují. Ve velké míře to jsou senioři, kteří mohou tiše trpět s tím, že mají tendenci své dospělé děti a jim blízké omlouvat.

Bohužel tak může dojít k vytvoření falešné představy, že doma je vše dovoleno a nikdy se na nic nepřijde!

25 let týral a 4 a půl roku si odsedí

České právo má několik nástrojů, jak dopady tohoto jevu mírnit nebo jim zabránit. Jedním z nich je vykázání agresora z jeho domácnosti.

V případě porušení nařízení se pak pachatel může ocitnout rovnou ve vyšetřovací vazbě, kde může zpytovat svědomí a pečlivě si pročítat vznesené obvinění a později obžalobu a v klidu se připravovat na svoji obhajobu u soudu.

Anketa

Setkali jste se s domácím násilím?
Ano - u sousedů se stále něco děje, tak policii voláme často.
7,4 %
Ne - naší domácnosti se to netýká, máme harmonický vztah.
28,3 %
Nevím - co se děje za zavřenými dveřmi, do toho mně nic není.
2,5 %
Ano - na vlastní kůže, byl/a jsem obětí.
61,3 %
Ne - obviněn/a jsem byl/a neprávem.
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 406 čtenářů.

Odsouzení se v těchto případech setkávají mnohdy s nepodmíněně uloženým trestem, protože je odhaleno, že jde o pokračující trestnou činnost. Křiklavým případem odsouzení násilníka k nepodmíněnému trestu v délce 4 a půl roku až po 25 letech útoků na manželku. Ta se během té doby vícekrát ukryla u sousedů, kteří ji poskytli azyl, ale nikoho nenapadlo zalarmovat policii (místem smutného konání byla malá česká ves, kde si sice sousedé vidí do talíře, ale nikdo nikdy aktivně nezasáhl).

V současné době se můžeme i v Evropě setkat s domácím násilím, které přímo vychází z odlišných tradic. Začínají se rozmáhat neoficiální dětské sňatky, vyžadováno je respektování islámského zvykového práva šaría, které však nemá s moderní justicí nic společného. První případy byly zaznamenány v Německu či ve Francii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz