Hlavní obsah
Nakupování

Drahotu řeší nákupy v levných obchodech. Potkáme v nich i sousedy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Second handy zažívají žně, dá se v nich vybrat.

Kdy dřív šel do obchodu s nízkými cenami na regálech a blížícím se koncem spotřeby, dostával se do řečí. Jeden z nich jsem nedávno navštívil. Košíček u vchodu byl, cestu k pokladně lemovala fronta!

Článek

Rozdělení společnosti na ty, kdo „na to“ mají a kdo už moc ne, se začíná stírat. Stále více lidí se začíná chovat ekonomicky zodpovědně a pomaličku ukrajují z nadstandardních položek, kterými si zpestřovali život.

Kupodivu chuť je stejná, i když jde o jídlo s datem trvanlivosti za půl roku nebo za 14 dní. A dokonce se zdá, že může být i kvalitnější, protože jde v mnoha případech o dovozové zboží, které ještě nedávno svítilo novotou v německých nebo rakouských regálech.

Šetřit je normální

Již tak není potřeba chodit do obchodů s kapucí na hlavě tak, aby nás nikdo nepoznal, ale bez skrývání se a v pohodě. Stigmatizace nakupujících v těchto prodejnách byla podle mého názoru stejně vždycky celkem nelogickou záležitostí.

Kdo šetří, má za tři, říká se. Zakladatel švédského nábytkářského řetězce IKEA, jejíž prodejny jsou i v Česku, pan Ingvar Kamprad, chodil do obchodů se slevou nakupovat i dárky na Vánoce a výročí svých nejbližších rodinných příslušníků! Jeho osobní jmění se přitom odhadovalo na poměrně slušných 22 miliard dolarů… Ingvar Kamprad – Wikipedie (wikipedia.org)

Svět se mění a přesto zůstává místem, kde se dobře žije. Nejbližší budoucnost tak, zdá se, přeje prodejcům second handového oblečení, opravám domácích spotřebičů kutily a sousedské výpomoci.

Široké společenské přijetí normy, že šetřit se vyplácí, je reakcí na ekonomický vývoj posledních dvou let. Člověk chudobou cti netratí. Potkáte-li v krámě plném slev souseda, můžete si být jisti, že i on doma šetří elektřinou, plynem a vodou stejně jako vy. Je to normální!

Snad se ze všeho nezatočí hlava ani novému českému multimilionáři, který si díky návštěvě jedné z pražských trafik přišel na skoro symbolických čtvrt miliardy korun a za pár let nepřijde díky rozhazovačnosti na buben! Vsadil si v trafice v Praze, vyhrál téměř 235 milionů - Novinky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Eurojackpot

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz