Hlavní obsah
Psychologie

Emočně nestabilní mají obavy. Dědí se i choroby?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Maminka měla výbuch hněvu a dítě neví, jestli se týkal jeho nebo ne.

Někdo má doma Itálii, ve které dny zalité sluncem střídají dny, ve kterých není nouze o létání talířů, jen tak z plezíru. Jiní však bojují se svými démony. A bojí se o své děti. Zdědí chorobu také?

Článek

Dědictví totiž nemusí být jen souborem hmotných statků nebo soupiskou závazků. Geny dovedou přenášet z pokolení na pokolení zrzavou kštici, velký nos, ale i nejrůznější dispozice k chorobám.

Písečná bouře se vrátila do civilizace

Domácnost a způsob výchovy v ní pak dává dětem do vínku i modely rodičovských vzorů. Pokud jsou otec nebo matka naduživatelem alkoholu, trpí závislostí a dítě vidí, že jde o rodinnou normu, je ohroženo závislostí také. Z domácího prostředí si ji odnáší do dospělosti jako životní normu.

Jen málokterý nedospělý jedinec dokáže zatáhnout za záchrannou brzdu a říci si, že toho už bylo dost, sbalit si svých pár švestek a odejít z domova před dovršením dospělosti. Buď může využít pohostinnosti svých babiček nebo tetiček a strýčků nebo musí zazvonit u dveří orgánu sociálně právní ochrany dítěte.

Z rodiny vyznávající alternativní životní styl tak třeba v Česku odešla mladá slečna těsně před dovršením 15 let. Doma byla pro rodiče místo Elišky, jak se jmenuje, „Písečnou bouří“, což však v rodném listu uvedeno nebylo.

Nálady ode zdi ke zdi

Dívka prostě vnímala, že něco není v pořádku, když se jí biologická matka s otcem nevěnují díky starosti o mladší sourozence. V Klokánku, kde získala azyl, jí chvilku trvalo, než si zvykla na běžný režim a od své minulosti se úplně odřízla.

Dispozice a vzorce chování získané během dětství v biologické rodině mohou člověka ovlivnit během celého jeho života.

Hraniční porucha osobnosti, jak se jedné z nich říká, je těžkým oříškem nejen pro člověka samotného, ale i jeho nejbližší okolí. Projevuje se emoční nestabilitou a extrémními změnami nálad v životě jedinců. Ti jsou pak kvůli jakékoliv malichernosti schopni nejen bezmezně projevovat náklonnost ke svým idolům, tak nenávidět až za hrob.

Čekají od rodičů lásku, nedostanou nic

Někteří jedinci s hraniční poruchou tak mohou mít přechodně nebo trvale problémy se začleněním do běžného života. Na sebemenší podněty reagují s razancí, která se vymyká běžnému chápání a společností očekávané reaktivnosti. Tyto své reakce není v jejich silách bez psychiatrické nebo psychoterapeutické pomoci někdy zvládnout.

Vzorce chování mají odlišné od kulturních norem. Tam, kde si normální člověk zakleje nebo vzteky bouchne do stolu, mohou lidé s hraniční poruchou udělat z místnosti kůlničku na dříví. 10 % z takto diagnostikovaných jedinců se pak rozhodne svoji vnitřní bolest dál nepokoušet a spáchá sebevraždu.

Prolomit toxické prostředí je pro děti jakéhokoliv „hraničáře“, jak se těmto lidem přezdívá, obtížné. Od rodičů přirozeně očekávají lásku a podporu, té se jim však nemusí dostávat v plné šíři, aniž by za to právě jejich rodiče nesli jakoukoliv zodpovědnost.

Je těžké při životě s takto odlišnými rodiči rozlišit, zda-li dítě je ovlivněno prostředím nebo jde jen o vrozenou poruchu regulace emocí. Genový základ je zatím velkou neznámou. Důležitá je proto včasné rozpoznání problémů a následně i jejich řešení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz