Hlavní obsah
Lidé a společnost

Evropská unie se neumí dohodnout. Změna času je příkladem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Tak kolik je vlastně hodin?

Jde o věc, jejíž řešení se odsouvá. Nejdříve se mělo s posuny ručiček skončit v roce 2018, pak v roce 2021 a nyní se říká, že stopka přijde v roce 2026. Nikdo neví na 100% a předpověď je nejasná.

Článek

Zavedeno přitom bylo střídání času v roce 1940 z důvodu šetření energií, která měla především podporovat německá vojska táhnoucí světem a nikoliv pomoci lidem. Ti byli překvapeni, ale podřídili se.

Poslední rok života druhou změnu nezažil

Legendou mezi odpůrci střídání času v Česku byl dnes již zesnulý chrudimský pekař Stanislav Pecka. Ten kvůli svému názoru atakoval od roku 1981 postupně prezidenty Gustáva Husáka, Václava Havla a Václava Klause. Ani jeden ho nevyslyšel!

Jak totiž jako pekař zjistil, je úplně jedno, jestli začne péct housky a chleba ve dvě ráno nebo ve tři ráno, elektrické energie spotřebuje plus mínus stejně. Také se změna času vůbec neprojevuje na prodejnosti pečiva, lidé ho sní podobné množství. Jen v práci jsou nevrlejší, pokud si musí přivstat a mají-li hodinu navíc, vyšší výkony nepodávají.

Na onen svět Pecka odešel poslední srpnový den roku 2009, tedy cca šest týdnů před druhou změnou času v tehdejším roce.

Letos se v brzkých 03,00 v neděli vrátí ručičky hodinek o 60 minut zpět na 02,00 hod.

Se spánkem pomůže meduňka

Kdo může, měl by v neděli 29. 10. vstát podle svého biologického rytmu a umělému zásahu do biologického cyklu se tak vyhnout. Stačí, že si mnozí budou muset přeřídit hodinky, pokud to za ně neudělají naprogramované elektronické systémy.

Anketa

Narušuje vám změna času spánkový režim?
Zcela určitě. Když mám vstávat dříve, bolí mě hlava.
15,6 %
Pokud mám jít dříve spát, nemohu usnout a pak mám problém ráno vstát.
65,6 %
Mně to je jedno. Snažím se nepřipouštět si to, přizpůsobím se všemu.
18,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Ty sice čas určí, ale tělu neporučí! Z tohoto důvodu tak někteří vyhledají pomoc psychologů nebo psychoterapeutů jako v uplynulých letech. Z počátku totiž mají mnozí lidé problémy s večerním usínáním.

Pro lepší usnutí a spánek je dobré dát si šálek meduňkového čaje nebo začít s monotónní činností typu počítání oveček. Kdo by řekl, že jde o babské rady, mýlil by se. Ony totiž fungují a nezatěžují organismus chemickými látkami tak jako medikace na usnutí, se kterou může člověka vyprovodit z ordinace obvoďák.

Je dobré, když se člověk v životě nemusí podřizovat hloupým nařízením. Příští rok nás čekají volby do Evropského parlamentu. Možná by bylo vhodné zjistit, který z kandidátů se alespoň pokusí o sjednocení Evropy v jednoduché otázce konce střídání času.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz