Hlavní obsah
Názory a úvahy

Gabčík a Kubiš s Heydrichem nevyjednávali. Izrael s teroristy mluvit nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

S teroristy se nevyjednává. Pokud se nevzdají, musí být zabiti.

Jen chvilkový odpočinek na hranicích Izraele a v zemi brutálně zaútočili ozbrojenci hnutí Hamás. Nechtěli krást, „jen“ zabíjet. V duchu své expanzivní ideologie a náboženství. Likvidace je logická.

Článek

Bohužel ani Izraelci a ani Palestinci nežijí ve vzduchoprázdnu. Většina země je obývána civilisty, kteří nemají chuť umírat, možná ani brát do ruky zbraň. Je možné nad vším mávnout rukou a dělat, že se nic neděje nebo je legitimní vypořádat se s následky útoku a pak vést dál pokojný život?

Atentát na Heydricha byl legitimní

V pásmu Gazy je rušno. Izraelská komanda jdou po krku ozbrojencům z teroristické organizace, která o život připravila občany jejich státu. Sem tam dojde k tragickému úmrtí neozbrojeného civilisty.

Historie dobře zná podobné smutné okamžiky. Je však potřeba vědět, na které straně konflikt vznikl. Jaké jsou jeho kořeny a podle nich uvažovat v širších souvislostech.

Anketa

Měl by Izrael zastavit obranu své územní celistvosti?
Ano. Válka přináší všem jen neštěstí.
0 %
Ano. Pokud teroristé složí zbraně a vzdají se.
0 %
Ne. Teroristy je potřeba zlikvidovat.
100 %
Ne. Územní celistvost je právem každého národa.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

V Česku by si nikdo nedovolil zpochybňovat roli Gabčíka a Kubiše za II. světové války, kteří spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Že pak režim okupantů připravil Čechům peklo na zemi a rozjela se vlna poprav a zatýkání, to byl důsledek hrdinského činu výsadkářů.

Na agresory je účinná jen zbraň

Morální právo zabít Reinharda Heydricha patřilo Čechům stejně jako Židům dnes patří morální právo vypořádat se s představiteli teroristického hnutí Hamás.

Souhlasím s tím, že ne každý Palestinec je spojen s Hamásem. Ten by tedy měl bez jakýchkoliv dalších podmínek propustit všechny unesené občany svobodného státu Izrael. Dokud to teroristé neučiní a dobrovolně se nevzdají, budou Židé bojovat, aby se cítili bezpečně. Nepřijde mi na tom nic nelogického.

Gabčík s Kubišem také nežádali o audienci a nepřijeli s prosbou o ukončení okupace a zastavení II. světové války. Prostě vzali do ruky zbraň, zamířili a pálili, i když mohli tušit, že jejich čin vzbudí agresi nenáviděného režimu. Proti agresorům se musí bojovat jakýmkoliv způsobem!

Názor demonstrujících vyslyšen

Sobotní odpoledne přineslo Praze setkání podporovatelů Palestiny. Sešli se na Náměstí Míru, bylo jich asi 1 500. Zdravicí je poctila i bývalá ochránkyně lidských práv Anna Šabatová. Obávám se, že svým dopisem tak legitimizovala agresi teroristů z Hamásu.

Podle účastníků protestu je český prezident a česká vláda proizraelská a protipalestinská. Pokud by tomu tak bylo, demonstrace mohla být rozehnána. Policie ČR však jen shromáždění monitorovala, dokonce nedošlo k žádnému zatčení. Tak vypadá demokracie. Šlo o projevení názoru.

To by se za II. světové války stát nemohlo. Pokud by došlo ke srocení občanů, kteří by chtěli vyjádřit protest proti okupantům, ke slovu by se nejspíš dostal kulomet a na sobě by leželo mraky nevinných těl.

Norimberský proces měl být tečkou za genocidou páchanou na židovském obyvatelstvu během II. světové války. Trestní senáty v různých částech světa však i po něm odsoudili pachatele bezpráví. Věřím, že i dnes pokud se teroristé z Hamásu vzdají, bude jim dána šance k vysvětlení svých činů před řádnými tribunály. Jestliže tak ale neučiní, je potřeba je dopadnout. S teroristy se nevyjednává.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz