Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hlad po korytech ukazují kampaně. Prezident bere vše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

O novém domácím bude rozhodnuto za pár měsíců.

Prezident republiky je nejvyšší státní funkcí. Odpovídají tomu i prebendy státníků, které si s sebou odnáší na vejminek. Služební vůz, doživotní ostraha, prezidentská penze a peníze na kancelář.

Článek

Je tomu tak všude na světě, není se tedy čemu divit, že o pozici se vedou líté boje, ve kterých bratr nezná bratra! My je máme za sebou, na Slovensku běží a Amerika se na ně připravuje…

Kompro je nechalo v klidu

Sedmero kandidátů a jedna kandidátka si to mezi sebou rozdali v loňském roce v Česku, dvojička mezi sebou v těchto dnech hází špínu na Slovensku a ve Spojených státech klepe na dveře okamžik, kdy budou jména dvou silných kandidátů známa.

Nejslabší kandidát, šéf odborů, vypadl ze hry sám o sobě. Vzdal to těsně před začátkem prvního kola. Josef Středula tak svůj sen do konce nedotáhl. Kdyby ještě chvilku na svém původním zájmu trval, asi bychom se divili, jak málo hlasů by dostal. Mohl by tak přestat plnit novinové listy s výkřiky o podpoře pracujících, protože by se ukázala minimální podpora odborářského hnízda.

Anketa

Byli byste ochotni uvažovat o své kandidatuře do úřadu prezidenta republiky?
Jednoznačně. Vyzkoušet se může všechno.
0 %
Ani omylem! Netrpím exhibicionistickými manýry.
62,5 %
Vlastně nevím. Nikdy neříkej nikdy.
37,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Velmi rychle se však vyprofilovali dva silní kandidáti, Andrej Babiš a Petr Pavel. Bývalý šéf Agrofertu upozorňoval, že se doslechl o vytváření kompromitujících materiálů o jeho spolupráci s KGB. Petr Pavel zase vykrýval informace o tom, že měl být rozvědčíkem vojenské kontrarozvědky. Měl, o tom není pochyb. Každý z kandidátů ve věku přes 60 má za sebou nějakou minulost. Vyhrál Petr Pavel.

Válečný štváč versus hulvát

Na Slovensku se o procházkách po bratislavském zámeckém paláci zdálo desítce mužů. Stejně jako v Čechách, bez výstřelu si pár svých švestek sbalili dva. Zbylých osm se rozhodlo jít do boje!

Do druhého kola se dostali v Česku skoro neznámý diplomat a exministr zahraničních věcí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini. Prvně jmenovanému stačilo jen o pár desítek tisíc hlasů více a slovenská státní kasa mohla ušetřit na II. kole, protože by měl nadpoloviční většinu.

Nestalo se. Již dnes tak vítěz prvního kola Ivan Korčok mobilizuje své a budoucí voliče se snaží odčerpat svému konkurentovi: „Chci oslovit ty, kteří se neztotožňují s vulgárností a nekulturností,“ hraje na city. Bratislavský premiér šel ještě hlouběji:„Ivan Korčok je válečný štváč, připravený sloužit cizím zájmům.“

Jeden za 18, druhý bez dvou za 20

No a za velkou louží? Tam jsou v běhu primární volby, ze kterých vychází v současnosti jako dvojice kandidátů současná hlava státu Joe Biden spolu s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem.

Celý svět ví, že Jose Biden si již dnes plete Evropu s Afrikou a je mu 77 let. Případnému protivníkovi Donaldu Trumpovi je o tři roky méně, přesto se nedávno nechal slyšet, že tak staří lidé jako je Biden by už neměli mít šanci kandidovat.

Poukázal i na to, že: „Biden vede svět na pokraj II. světové války.“Těsně se tak přimkl právě k Bidenovým přeřekům a ukázal sám na sobě, že i v jeho mentální kondici mohou být drobné trhliny.

Vítězství může být někdy nejen dílem smysluplné a drahé kampaně, ale i náhody. V zásadě jde o jedinou metu, ve které vítěz bere vše. Z pozice na výsluní pak má svěřeny nemalé pravomoce. Někdy však může být hnacím motorem kandidátů obyčejná snaha po neobyčejném vlivu a mzdě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz