Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hospody zavírají jedna za druhou. Není komu prodávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Prostřené stoly ještě nedávno lidmi narvané oblíbené restaurace a v kuchyni bublající polévka na plotně marně vyhlížejí, kdo si přisedne.

Zimní sezóna v Česku skončila hned po Novém roce. Podnikatelé, kteří pustili do pokojů svých hotelů nocležníky, klidné spaní nemají. Stejně tak recepční, číšníci a kuchaři. Přijedou lidé i na jaře?

Článek

Kde jsou ty doby, kdy Praha byla centrem evropského turistického ruchu! Pandemie covidu, která na zemi přišpendlila letadla s cestujícími, už však na vině není. Lidé ze vzdálenějších destinací se bojí války v Evropě, i když je zde bezpečno.

Strach omezuje svobodu

Vykládejte to však ve Spojených státech, kde jen pohled na mapu jasně ukazuje, že válka je od Prahy vzdálena 6 hodin jízdy autem. Na bojiště by to letadlem trvalo hoďku a půl (odhad délky letu Praha – Kyjev).

Anketa

Kde si vychutnáváte svůj žejdlík zlatavého moku?
Od 1. 1. si kupuji domů pet lahve.
21,3 %
Chodím s kamarády do restaurace. Nyní už ne jednou týdně, ale méně často.
40,2 %
Nevím, jak to letos bude. Hospoda v místě mého bydliště zatáhla rolety.
11 %
Přemýšlím, že budeme se známými kupovat plechovky a během společných výletů se jim podíváme na dno.
27,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1749 čtenářů.

Turisté z Ameriky jsou tak velkou množinou těch, pro které se Evropa stala bojištěm. Rapidně ubylo i turistů z asijských aglomerací, kteří si raději ke kochání našli jiné destinace.

Strach je emoce, která se dá přirovnat k šanci na výhru v loterii. Nemusí mít logický základ, objeví se a dá se s ním špatně bojovat. Kdo bojovat nechce, nemusí. Nic ho k tomu nenutí, rozhodnutí o volbě místa dovolené činí každý člověk sám za sebe.

Na den nebo dva a tradá domů

Svým způsobem se tak chováme i my. Stačí přečíst si článek o tragické události u Egejského moře, kde jednou za čas slupne žralok člověka jako malinu, a i když se tak tomu stane pouze výjimečně, prodej zájezdů do Egypta hned na pár dní klesne.

Kdo si sem tam dal v hospodě panáka, po vypuknutí metanolové aféry zbystřil. Mnozí přešli na nákupy v obchodních řetězcích, kde mají jistotu, že kolek na láhvi je ničím a nikým neporušený a kořalka v ní tak má záruku.

Být v nesprávný čas na nesprávném místě se nikomu nechce, a tak lidé zůstávají doma za pecí. Přijede jen odvážnější a už ne na týden nebo 14 dní, ale na otočku. Ubytovat se, projít se, pokochat krásami Česka a tradá domů. Letos šlo především o turisty z okolních zemí.

V hospodách se zhaslo

Ekonomická krize, která se světem rozlétla jako sněhová vánice, nutí vlády přemýšlet, kde se dá vytáhnout z lidí nějaká koruna. Na řadu přišla ubytovací zařízení a hospody.

Ceny energií a zvýšená sazba DPH. U točeného piva se státní kasa rozhodla přimáznout si o 11 % více, z 10 % sazby se tak stala sazba 21 %.

Vidět je to hned v ulicích mnoha českých měst. V hospodách se úderem loňské půlnoci zhaslo a na mnoha místech už se neotevřelo. K pustu a prázdnu na kdysi oblíbených turistických místech se přidala i tma a rapidně tak vzrostl počet temných zákoutí.

Jde o logický důsledek, protože kde nic není, ani smrt nebere. V hospodách se dříve stavovalo celkem dost turistů, ale ti nejsou. Štamgasty zase vyhání drahota. Kdo se dnes rozhodne podnikat v gastronomii, musí i na zkoušku mít našetřeno ve štrozoku a nebát se riskovat. Buď to vyjde nebo ne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz