Hlavní obsah
Právo a státní správa

I smlouvy bez podpisu jsou zavazující. Soud k platbě donutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Přišel, nic neřekl, zaplatil, hraje - smlouva je uzavřena a funguje.

Kdo si myslí, že jen u podepsaných smluv existuje právo na zaplacení, mýlí se. Do smluvních vztahů člověk vstoupí, aniž si uvědomí, že do nich vstupuje. Stačí krok a smlouva je platná. Propiska k podpisu? Zbytečnost!

Článek

Jdete na tržiště a pořídíte si na cestu domů hezky vypadající tvarohový koláč, sliny se vám jen sbíhají! Přijdete domů, uděláte si kakao, kousnete. A necháte v něm i kus svého zubu, který je poškozen ulomenou plechovou částí špachtle, kterou zapomněl pekař v troubě a jež se připekla do koláče.

Na úhradě škody se lze i dohodnout

Desetitisícový účet od zubaře je drahý špás. Konejte tedy ihned! Zjistěte si, která pekárna provozuje stánek a neprodleně odešlete výzvu k mimosoudnímu jednání o vyřešení věci.

Pokud jsou slušní, nehodu zdokumentují a vyrovnají se s vámi. Pokud ne, budete se muset soudit. V tom případě je dobré pořídit si fotodokumentaci, přiložit účtenku a jiné důkazy, které hodnověrným způsobem dokáží, že pravda je na vaší straně.

Coby spotřebitel má totiž každý svá práva. A právě zakoupením koláčku z řemeslné pekárny došlo k uzavření kupní smlouvy, přijetí reklamačního řádu a vztahují se na vás všechna práva a povinnosti ze smluvních vztahů vyplývající.

Pokutu dopravní podnik vymůže

Nebo vstoupíte do prostředku veřejné hromadné dopravy. Tramvaj nebo autobus se rozjede právě s vámi. Pasažérem, jak jste definováni v přepravním řádu. A vám vznikla povinnost uhradit jízdné podle platného ceníku, neboť došlo k uzavření smlouvy o přepravě. Prostředek, který je zvolen, vás dopraví tam, kam chcete.

Pokud přijde revizor a vy se neprokážete platným jízdním dokladem, může vám být k ceně jízdného připočítána přirážka. Tu ještě můžete zpravidla v nižší výši uhradit na místě, ale pokud se věc dostane k soudu a vy se rozhodnete hrát mrtvého brouka, za chvíli na vás bude klepat pošťák s exekučním příkazem.

Vědět nemusí nesvéprávní

Existují však přirozené výjimky, které člověka povinnosti platit zprošťují. Pokud se zatoulá pětileté dítě, které objeví v dopravním prostředku revizor, spíše zavolá policii, aby zjistil, komu robě patří, než aby započal s procesem vymáhání přirážky k jízdnému.

Občanský zákoník totiž výslovně stanovuje, že nezletilý může činit právní úkony, které jsou povahou přiměřené jeho věku a rozumové vyspělosti. U pětiletého by se tedy mohlo s úspěchem při soudním projednávání jeho zodpovědnosti za černou jízdu argumentovat tím, že prostě nevěděl. Zvlášť ve chvíli, kdy byl rodiči krátkodobě postrádán, protože s nimi třeba zapomněl vystoupit…

V podobné situaci jsou také nesvéprávní podle rozsahu omezení svéprávnosti.

Připomínám, že i přijetí smlouvy mlčky vyžaduje další aktivní jednání. Koupi koláče, vstoupení do dopravního prostředku nebo vhození mince do orchestriónu či prodejního automatu. Platba byla provedena, dá se očekávat plnění. Naopak kdo svévolně s automatem zatřese a převezme uvolněné zboží z výdejního prostoru, toho může k platbě donutit soudní stolice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Potichu

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz