Hlavní obsah
Psychologie

Dítě ve volnu může experimentovat s cigaretou i životem. Psychoterapeut pak nic nezmůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Zbavit se traumatu je obtížné.

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Sem tam otevře dveře našich domácnosti a jak přijde, tak odejde. V lepším případě se zdvihne obočí a zakroutí hlavou, v horším případě však může být neštěstí daleko větší. Česká zkušenost s TikTokem varuje!

Článek

Volný čas je prostorem pro realizaci vlastních aktivit. Někteří lidé chodí do divadel nebo si zasportovat, jiní se pustí do četby oblíbené knížky, další vyrazí na výlet, pár z nás se přikryje dekou a pustí si televizi podle oblíbených položek v programu. Kdo se nudí více, může zajít do oblíbené hospůdky, někdo si najde restauraci se zajímavým menu.

Život je jen náhoda

Podstatou všech těchto aktivit je smysluplné trávení času, které vede z bodu A do bodu B. Sbírají se v něm síly na další produktivní aktivity. Známá je definice, která říká, že jde o dobu nezatíženou pracovními či rodinnými závazky, ve které se jedinec věnuje jemu obohacujícím činnostem, které nejsou předmětem úzkosti nebo strachu.

Pokud dojde v tomto čase k neštěstí, bývá to přičítáno neopatrnosti, náhodě nebo nedbalosti. Ne s každým se utrhne sedačka u kolotoče, ale stává se to. Ne vždy člověk najde smrt v čelistech žraloka na pobřeží Rudého moře, ale sem tam se podobná událost objeví. Ne vždy se dítě při napodobování bezduchého klipu uškrtí vlastním opaskem, ale i to se dá ve světě zaznamenat.

Plán na volný čas je fajn

Není však u dětí nic jednoduššího v zájmu prevence, aby i volný čas byl dospěláky pečlivěji plánován. Dítě bez aktivní náplně a dozoru ve volném čase totiž může nejen experimentovat s cigaretami nebo alkoholem, ale i rizikovým sexuálním apetitem nebo formou zábavy, které rodiče nebo kantoři prostě nerozumí proto, že jsou tak staří a nejsou in.

Jarní prázdniny jsou v plném proudu. Některé děti jedou na hory, jiné k prarodičům, další na tábor, pár jich zůstane doma a pořádně si na počítačích „zapaří“ (zahrají hry). Kdo z rodičů může říci, že jeho dítě se nenechá v zápalu hry inspirovat k sebeškrcení a nezemře?

Zbytečná tragédie, to je první český případ, který se odehrál nejspíš díky inspiraci nevhodným příkladem na sociální síti TikTok. Zadržování dechu pomocí pásku nebo jiného škrtidla za účelem navození úžasného zážitku dobře dopadnout opravdu nemusí!

Psychoterapie pak má pro tyto situace, pokud nastanou, velmi úzký prostor, který je vymezen léčbou traumatu. Milimetr po milimetru, centimetr po centimetru, odmazáváme nepříjemnou vzpomínku a necháváme ji překrýt střípky společně prožitého a hezkého.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz