Hlavní obsah
Psychologie

Jaké léky dostanu od psychoterapeuta? Žádné!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pexels.com

Nespavost? 1× večer. Nechutenství? 3× denně před jídlem…

Problémy duše i těla lze řešit farmaky nebo s chladnou hlavou. Psychoterapie se řadí mezi obory, ve kterých léky nemají místo, i když každý psychoterapeut má obecný přehled o tom, jaký prášek by na co mohl zabrat.

Článek

Stejně jako jsou pilulky jen berličkou při hubnutí, na smutek také neexistuje 100% účinný lék. Důvod je prostý. Smutek totiž k životu patří stejně jako sůl do jídla.

Řeší se reakce mimo normu

Kdo by nebyl smutný, když přijde o práci, ztratí nějakou oblíbenou věc, rozbije se mu auto, usmrtí člověka při autonehodě nebo mu odejde na věčnost někdo blízký, potřeboval by možná psychiatra daleko více než truchlící psychoterapeuta, protože mu v extrémním případě hrozí dříve či později pobyt v detenčním zařízení při nezvládnutí situace.

Otázkou zůstává, co je zdravé a nezdravé truchlení. Pokud bude vdova chodit v černém déle jak čtvrt roku a vrabci si o tom začnou cvrlikat na střeše, jemně bych jí doporučil konzultovat situaci s psychoterapeutem.

Rozhodne-li se následně sama pomoc vyhledat, má opravdu vyhráno!

Pomoc pro ty, co chtějí

Aby nešlo o vyhozený čas a peníze, je dobré vyhledat psychoterapeuta ve chvíli, kdy je člověk rozhodnutý ho navštívit a svůj problém řešit. Jen sám vnitřně motivovaný pacient se může dočkat úspěchu.

Pokud půjdu k psychoterapeutovi léčit tabakismus a vím, že si po zaklapnutí dveří zapálím a udělám dlouhý kouř, nebo bych rád začal abstinovat a po návštěvě odborníka mám naplánovánu pijatiku s kamarády, je fajn návštěvu odložit nebo zrušit úplně.

Ušetří se tak čas a energie na klienta, který pomoc potřebuje a hledá třeba kvůli tomu, aby zmírnil pocity svých tělesných bolestí. Pomoc mohou najít i lidé, kteří chtějí řešit poruchy ve stravování, fóbie nebo úzkosti.

Psychoterapie je jako paleta. Nabízí různé příchutě a žádná ingredience není špatná. A jak říkají i závěry výzkumných studií, v mnoha případech je účinnějším prostředkem na neduhy než farmakoterapie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz