Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Kantoři by měli zvážit připojištění. Žáci mohou dávat žaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Pokud žák nebo jeho zákonný zástupce podá žalobu, soud ve věci rozhodne.

Den, kdy žák ZŠ nebo student střední školy přišel domů s vysvědčením nebo výpisem a byl rád, že má půlku roku za sebou, je dávno pryč. Někteří dnešní vzdělávající se ratolesti mohou zvažovat žaloby.

Článek

Co není zákonem zakázáno, je dovoleno. Chybujeme sem tam každý, i učitel se může mýlit. Záleží pak na tom, jak žák nebo žákyně přijme jeho argumentaci. Poznámka o tom, že známka je motivační, nemusí vůbec zabrat!

Stížnost do tří dnů

Klasifikace v pololetí má své významné místo v procesu vzdělávání. Zvlášť u vyšších ročníků, kdy se rozhoduje, jestli se jako uchazeč žák dostane na střední školu nebo ne. A jen málokdo se s radostí hrne na učební obor, i když se říká, že řemeslo má zlaté dno…

Anketa

Podal/a byste někdy žalobu na svého učitele nebo učitelku?
S radostí. Mají štěstí, že jsem o této možnosti nevěděl/a!
8,8 %
Raději jsem se vždy všechno doučil/a. Nikdy tak nebyl důvod.
83,2 %
Žalobu bych nepodával/a. Dítě mohu učit doma a je to.
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1587 čtenářů.

Pokud není žák nebo rodič spokojen s hodnocením v pololetí, jsou dána jasná pravidla. Co když ale selže prosba zákonného zástupce nebo zletilého žáka u učitele a ten odmítne dítě přezkoušet?

I proti uzavřené známce lze úspěšně bojovat! Započne totiž běžet během pracovních dní třídenní lhůta, ve které je možné obrátit se se stížností k řediteli školy. Ten má pak 14 denní lhůtu, pokud se nedohodne se stěžovatelem na jiné, aby zajistil komisionální přezkoušení.

Na kobereček může i ředitel

Během něj se sejde lichý počet vyučujících daného předmětu a žáka nebo žákyni proklepnou. Předmětem jejich zájmu jsou znalosti získané během předcházejícího pololetí nebo dřívější.

Zdánlivý problém může nastat, když stížnost na známku směřuje do rukou ředitele, který i daný předmět učil. Aby byla zachována objektivita, nesvolává zkušební komisi on. Stížnost však musí neprodleně předat zřizovateli.

Tím je u základních škol zpravidla obec, u středních pak kraj, ve výjimečných případech ministerstvo (speciální školy). Na ně pak přechází povinnost svolat komisi a nechat přezkoušet. Obdobné předpisy platí i na školách soukromých.

Popíjel alkohol, trojka z chování se mu nelíbila

Děti jsou řazeny mezi zvlášť zranitelné osoby, proto se na jejich práva pohlíží velmi citlivě. Pokud pochyby o správné známce trvají i po přezkoušení před komisí, je možné poslat mail školskému ombudsmanovi nebo se obrátit na Českou školní inspekci.

Když ani ta neshledá na postupu školy nic chybného, nikdo jiný než soud rozhodnout opravdu nemůže!

Zajímavé reakce rodičů ve věci známek lze najít i v Česku. Domněnku, že syn neměl na gymnáziu dostat trojku z chování za to, že na akci školy popíjel alkohol a nabízel ho spolužákům, smetl v nedávné minulosti jeho otci, který podával žalobu, Nejvyšší soud ČR ze stolu.

Emancipace žáků a jejich zákonných zástupců se nemusí zastavit vůbec před ničím. Pedagogičtí pracovníci tak mohou pomaličku začít hledat pojišťovnu, která je ochrání před vrtochy jejich svěřenců. Pro jistotu. Obdobné pojistky mají i lékaři nebo advokáti. Doba, kdy se budou žáci s kantory potkávat v soudních síních jako se žalovanými, je tu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz