Hlavní obsah
Rodina a děti

Krach manželství s dětmi není konec páru. Soud může rozhodnout o střídavce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Vidět se nechtějí, děti vychovat musí.

Pán, který přišel, byl viditelně otřesený. Před půl rokem si sbalil svých pár švestek a odstěhoval se. Manželce řekl, že už s ní nechce být, protože nechce snášet její vrtochy. Začíná peklo?

Článek

Trochu se mu třásl hlas, trochu ruce. Poprvé v životě prý pláče před někým cizím. Vysvětlil jsem mu, že emoce jsou součástí terapie.

O účet se starala žena

Sňatek proběhl před devíti lety. Po roce přišel na svět syn, další rok dcera. Vše klapalo, maminka zůstala doma a starala se o děti. Pak si našla práci na půl úvazku a začala chodit do práce. Stíhala však péči jak o domácnost, tak výchovu dětí.

Anketa

Jaký je Váš názor na střídavou péči?
Já jsem stará škola. O děti se má starat máma, táta je může navštěvovat.
33,7 %
Pokud se rodiče dokáží dohodnout, měl by být prostor pro tátu i mámu. Každý z nich je nezastupitelný.
56,3 %
Dobří jsou i tatínci, kteří mají děti ve své péči. Je to o tom, jak se rodiče dohodnou.
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 389 čtenářů.

Čerstvý otec měl slušně placenou práci, dařilo se mu. Dokonce tak, že si mohli dovolit pořídit si malý domeček na hypotéku. Maminka svého volného času využívala i ke klábosení s kamarádkami. Kam na dovolenou vybírala zpravidla ona, radit si nechala od kartářky. Za peníze, samozřejmě. Výklad za tisícikorunu.

Loni před prázdninami zjistil, že má dluh na svém účtu. Ten běžně nekontroloval, kartu měla manželka, která hospodařila se svojí i jeho výplatou. Bral skoro 100 tisíc, proč se tedy starat, když vše běží jako na drátkách.

Dohadování bez dětí

Zlověstná esemeska o tom, že má kontokorent uhradit do 24 hodin, když ho výplata čekala až za týden, ho šokovala. Jak se může stát, že nemá na účtu ani korunu, když vydělává on i žena a splátky jsou 20 000?

Otevřel internetové bankovnictví a nevěřil vlastním očím! Už druhý rok každý měsíc jede rodina na doraz, nezůstává ani koruna. Naopak je plně využívaný povolený debet na účtu. Záporný zůstatek s neuvěřitelně vysokým úrokem.

Domů došel jako v mrákotách. Poprosil ženu, jestli by si na něj neudělala čas. Až děti usnou. Nechtěl, aby někdo viděl, jak se dohadují.

Maminka je smutná

Vysvětlení se mu však logické vůbec nezdálo: „Děti už chodí do školy, mají větší spotřebu,“ ho klidným nenechalo. Požádal tiše ženu, ať vše vyrovná. A řekl jí, že si nepřeje, aby rodina žila na dluh. To se však nestalo. Po prázdninách nastalo trapné zjištění, vše bylo černé na bílém vidět ve výpisu z účtu.

Odstěhoval se, aby zabránil nejhoršímu. Dalším ztrátám. Dětem řekl, že konec společné domácnosti neznamená, že by je neměl rád. Naopak se o ně chce starat a vídat je co nejvíce.

Vyřídil si kvůli tomu nájem bytu nedaleko. I s pokojíčkem pro děti. Ty nyní nevědí, jestli se s ním chtějí nebo mohou bavit. Bydlí s maminkou a ta je smutná, musí ji utěšovat, když tatínek zmizel z ničeho nic jako pára nad hrncem, jak jim říká maminka.

Manželka si představuje, že na každé dítě bude platit aspoň 20 000 měsíčně + mu zůstanou výdaje za hypotéku, ona se umí o děti prý postarat lépe. On se domnívá, že dětem prospěje střídavá péče, kdy se každý o dítě ve stejném rozsahu stará na své náklady a dům se může prodat, peníze po doplacení hypotéky rozdělit a bydlení si vyřídí každý sám. Zatím se domluvit nedokážou, o styku s dětmi tak bude rozhodovat soud.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz