Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. Vondra hot a Kalousek čehý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

O prázdné židle bývá rvačka.

Slavná francouzská komedie, která zobrazuje souboj cílevědomého podnikatele a jeho manželky, dostala po letech české kulisy. Europoslanec Alexandr Vondra nabil, zamířil a zaútočil na nejbližší!

Článek

Jeden hot a druhý čehý nese název francouzského snímku, ve kterém tvoří manželský pár Louis de Funes a Annie Girardotová. V Česku se zdá, že se jejich podoba vtělila do Alexandra Vondry a Miroslava Kalouska.

Strach o pozice

Manželstvím z rozumu se dají nazvat francouzské scenérie v podobě luxusní vily. Když není prostor, stroje úspěšného podnikatele a starosty malého města se objeví i v ložnici manželky a ta je přestěhována spolu se svým piánem do skleníku. Tam se ovšem začne bránit!

Anketa

Půjdete v roce 2024 volit zástupce Česka do Evropského parlamentu?
Samozřejmě. Považuji to za svoji povinnost.
60 %
Když vidím, že nic nedělají a nic se neděje, tak se na ně vykašlu.
30 %
Nevím. Pokud bude z koho vybírat, půjdu. Omezovat ovšem předem kohokoliv v kandidatuře se mně vůbec nelíbí.
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Výsledkem jsou dvě kandidátky do obecního zastupitelstva a lítý souboj mezi mužem a ženou o post na radnici.

Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Europoslanec za ODS Alexandr Vondra řekl, že na společné kandidátce se Miroslav Kalousek objevit nemůže, protože si všichni mezi sebou řekli, že „skokani“ na ní nebudou. Tedy ti, kteří by mohli zaujmout více než domluvení lídři.

Kalousek (z)volen být může

Čistě z technicko - právního hlediska jde o protimluv. Ústava České republiky totiž aktivní volební právo žádným „skokanům“ nezapovídá.

V českém právním pořádku také chybí exaktní definice obsahu pojmu „skokan“. Její definici pro mě prvně vyslovil až Alexandr Vondra, a jak to vypadá, jde jen o jméno a příjmení jednoho z občanů této země.

Miroslav Kalousek je činovníkem Všeobecné zdravotní pojišťovny, kam byl delegován stále více křehčí většinou koalice, která v současné době vede vládu České republiky. Není mně nic známo o tom, že by šlo o osobu, která pozbyla práva být volen kamkoliv.

Reklamu dělá Vondra

Vymezování se proti politickým soupeřům celkem chápu. Tříštění sil na půtkách mezi sebou mně přijde u jakékoliv partaje pozoruhodné. Útoky jednoho na druhého pak považuji za poměrně pitoreskní.

Nevím, co Vondrovi vadí na Kalouskovi. Ani jednoho neznám a sám ještě nevím, jestli k volbám do Evropského parlamentu půjdu, nebo jestli svého práva volit nevyužiju.

Jediné, co vím, je to, že nyní píšu tyto řádky díky Vondrově poněkud hysterické reakci. Možná si ji u něj Kalousek objednal, nevím. Může to tak být, ale také nemusí. V každém případě se mu podařilo zviditelnit svého soupeře.

Brusel je hrací plochou o level výše než domácí scéna. Vyhánět z hřiště předem kohokoliv mně nepřijde rozumné. Annie Girardotová si ve filmu založila svoji vlastní kandidátku. Volby s ní pak s přehledem vyhrála. Pokud je toto cílem útočícího politika, chápu. Ovšem i když může jít v českých poměrech jen o zakrývací manévr, výsledek může být stejný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz